ARTICOL. ALBINA… MINUNEA din NATURA


<>  Toti dorim sa traim cat mai mult si sa avem parte de o viata fara de griji, mancarea sanatoasa fiind unul dintre factori esentiali. Din ce in ce mai mult, oameni se axeaza si pe medicamentele bio: naturale sau hemeopatice. Am inceput sa ma interesez mai ales de stimulente naturale la efort, mai ales cand merg la munte. Astfel am aflat de minunea din natura, care din pacate este ignorata: ALBINA. Cred ca este de cuvinta sa va aduc la cunostinta de ceea ce ne ofera aceasta mica fiinta si importanta ei in viata noastra.

<>  Albina, aceasta mica fiinta, a aparut pe pamant inaintea omului, arata la inceput ca o larva si se hranea cu ferigi, iar cand flora s-a dezvoltat, i-au crescut aripi si a inceput sa zboare pe flori, adunand nectar. Pe peretii pesterilor din Spania sau gasit desene, ce ilustreaza modul in care oamenii preistorici culegeau fagurii de miere folosindu-se de fum. In Egipt si India antica mierea era considerata un dar al zeilor (mana care a fost data poporului in drum spre Tara Canaanului era de fapt miere iar Sf Ioan Botezatorul s-a hranit in desert cu miere), soldatii din India antica primeau inainte de lupta o punguta de piele plina cu miere iar elevii din Egiptul antic, primeau in ratia lor miere. Albinele obisnuite trebuie sa produca miere, dar in cautarea nectarului pleaca albinele cercetase, zburand in arii concentrice, largi de pana la 6 km, apoi se intorc si executa un fel de dans deasupra urdinisului, explicand directia sursei, bogatia si alte repere. Celelalte albine pleaca sa adune cu limba nectarul de pe flori, cand umplu gusile cu nectar se intorc, chiar de pe drum incepe prelucrarea acestui nectar iar in stup, il depun in rama, fiind foarte lichid. In cursul noptii, albinele lucratoare se asaza intr-o anumita  ordine si incep sa bata din aripi in timp ce altele iau nectarul dintr-o celula si-l muta, pana ce aerul incarcat cu vaporii din nectar iese prin urdinis, procedeul numindu-se vanturare, mierea vanturata natural de albine este densa si ajunge la o consistenta de maximum 18% apa, deoarece la fiecare mutare in alta celula se mai adauga enzime, mai ales inhibina, care este un antioxidant redutabil. Cu cat o miere este mai vanturata, cu atat este mai bogată in enzime. La final, albinutele tinere depun pe fiecare celula o pelicula de ceara, o capacesc. Atunci cand fagurele este capacit 2/3 din suprafata, mierea e buna de recoltat.

<>  Ce ne da albina? Miere, un aliment extraordinar de hranitor si energizant, antiseptic si conservant de exceptie. Contine toate vitaminele, mineralele, enzimele cunoscute vreodata in lumea medicala si are toti aminoacizii esentiali cunoscuti, ceeace o face hrana proteica de exceptie, are glucide si chiar hormoni. In plus, mierea este perfect igienica, antiseptica si un antibiotic de exceptie, orice microb, inclusiv agentul patogen al ciumei bubonice, care in Evul Mediu a distrus orase intregi, daca sta in miere, este ucis. Laptisorul de matca, un fel de vitamina naturala, cel mai energizant aliment care a fost creat vreodata de lumea vie, nu exista ceva mai energizant. Se administreaza cu prudenţa, in functie de afectiune si niciodata la voia intamplarii. Polenul, elementul masculin al florii, un rezervor de acizi ribo si dezoxiribonucleici, are o valoare colosala in alimentatia si medicatia umana, fiind un aliment impresionant de complet, contine toti aminoacizii esentiali si neesentiali, care il transforma intr-o hrana proteica absolut completa, imbunatatit cu enzime si framantat cu putina miere. Pastura, masa proteica, are o valoare biologica mai mare decat polenul simplu, pentru ca este suplimentata cu enzime. Capaceala de pe faguri are si ea o importanta medicala mare, contine un antibiotic extrem de important in bolile aparatului respirator, care este insa distrus imediat de soare. Propolisul, o rasina pe care albinele o recolteaza de pe mugurii unor arbori, fiind principalul medicament cu care se mentine sanatatea coloniei. Apilarnilul, este un triturat larvar din larvele de trantori, recoltate in a noua zi de stadiu larvar. Batranii din Ardeal il numeau lapte de taur, este practic un concentrat de hormoni steroidieni, substanta care sta la baza tratamentului in bolile autoimune. Ceara, este folosita in cosmetica, are aplicatii medicale si multe aplicatii industriale. Veninul, arma de aparare a albinei, din care s-au obtinut extracte standardizate, cu efecte pozitive in tratarea artritelor, poliglobuliilor, a reumatismelor si bolilor autoimune.

<>  Cum ne putem da seama ca mierea pe care o cumparam este de calitate? Cel mai sigur indiciu este greutatea, un litru ar trebui sa aiba 1,450 kg miere, aceasta fiind densitatea mierii fata de apa. Gustul, dar gustul mai poate insela, deoarece exista miere dreasa cu zahar fiert cu plante, din care lipseste polenul. Important de stiut la mierea cristalizata: daca sunt cristale mari, ca sarea grunjoasa, mierea e buna, dar a avut cam prea multa apa; daca sunt cristale mai mici, mai finute, este mierea bine vanturata. Mierea este creata de albine la intuneric, nu trebuie expusa luminii solare, doar la lumina incaperii si la o temperatura constanta , ce nu depaseste sub nici o formă 40°C, de aceea nu ar trebui cumparata mierea care sta pe tarabe in plin soare, are cu 40% mai putine calitati. Unii stupari stiu ca oamenii se feresc de mierea zaharisita, fiindca suspecteaza ca e facuta cu zahar, nimic mai fals, totusi, ca sa-si vanda mai bine marfa, o fierb la 90°C, ca sa nu mai cristalizeze, ca gust devine un pic mai buna, dar pierde enorm in calitate. La acea temperatura toate enzimele sunt distruse si mierea ramane doar un zahar lichid, de aceea, mierea nu se pune nici in ceaiul fierbinte. Toate mierile bune zaharisesc dupa cateva luni, deci daca vreti sa fiti sigur ca luati o miere naturala, cumparati una zaharisita. O altă metoda de a testa mierea este intoarcerea borcanului cu fundul in sus. Inauntru trebuie sa se creeze o bula de aer in forma de para; daca bula urca repede spre fundul borcanului, inseamna ca este o miere cu multă apa in ea, deci nevanturata suficient; daca bula urca lent, este o miere coapta, maturata, buna de consum si vanturata natural, de catre albine. Uneori, stuparii, pentru a grabi productia, recolteaza mierea inainte sa fie capaciti, o scot la soare in butoaie sa mai evapore din apa, pentru a elibera fagurii mai repede, pentru o nouă miere, obtinand o miere mai lichida si foarte saraca in enzime.

<>  Cata miere avem voie sa consumam? Ar trebui consumate zilnic1-3 gr. pe kg/corp, ceea ce inseamna cam 120 gr. la o persoana de 60 de kg. In timpul copilariei este insa indicata o doza mai mare, copiii au un consum mai ridicat de energie, ard mai multe calorii. Din pacate, deseori medicii spun ca consumul de miere de catre copii produce botulism, pana acum nu sa vazut niciodata copilul unui stupar bolnav de botulism. Neantelegerea provine din faptul ca produsele apicole au fost asimilate produselor animale, iar produsele de origine animala pot provoca botulism copiilor.

<>  Ce tipuri de boli pot fi vindecate cu produse apicole? Produsele apicole intervin inclusiv in cancere, au capacitati antitumorale, antivirale, combat toate tipurile de anemie si in anumite dozari ajuta imens in leucemii, hepatitele virale sau autoimune, cele toxice, cirozele pot fi vindecate apiterapeutic, efecte foarte importante au si in tratarea bolilor autoimune. Apiterapia, prin corticosteroizii pe care ii contine, inlocuieste perfect corticoterapia de sinteza, insa fara dezavantajele si efectele secundare ale acesteia, mai vindecă infertilitatea, fibroamele, chisturile ovariene, dar şi endometrioza. Produsele apicole ajuta la fixarea calciului, care nu are nevoie doar de vitamina D2, ci de inca 22 de elemente, minerale, vitamine, enzime si hormoni pentru a deveni bioactiv, multe fete tinere care au ovare polichistice sunt de fapt hipocalcemice iar multe mamici hipocalcemice dau nastere unor copii ce fac bronsite astmatiforme de mici.

<>  De ceva timp eu consum o mixtura din produsele pe care le da albina: laptisor de matca, miere de albine, propolis, polen, energizant-hercules, la aceste adaugandu-se catina. Aceasta mixtura foarte buna, se recomanda ca adjuvant in: afectiuni hepatice si periodice de covalescenta, deficienta imunitare si anemii, perioade de efort fizic si intelectual sustinut, mentinerea tonicitatii si elasticitatii tenului. Mixtura are un efect tonic si energizant, care favorizeaza refacerea si fortificarea organismului. Contine o multitudine de vitamine:B, C, A, D; saruri minerale: Mg, Fe, P, Na, Ca, Cu, K, si enzime. Dar aceasta mixtura nu este preparata de mine, ea este achizitionata de la un producator autorizat si apicultor cu experienta, avand propria stupina: Dl. Ghirvu Dan din Arad.

<>  Din pacate, aceasta micuta fiinta, Albina, este ignorata si chiar decimata in unele zone ale lumii, dar informandu-ma mai amnuntit despre albine am aflat un lucru ingarijorator… Atunci cand vor disparea albinele si omenirea va disparea. Din cauza disparitiei albinelor in unele zone din China, polenizarea se face de catre oameni; tot ce axista plante cu flori au nevoie si de ajutorul albinelor pentru a se inmulti si a da rod. Din pacate se ignora si produsele care ne sunt oferite de ALBINA. Sau scris carti, au fost facute documentare sau filme despre importanta ALBINEI in lume, dar…

Sa nu uitam: Cum pastram natura, asa o vom avea !!!

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 28/01/2011, in Altfel de POZE, FILMULETE, JURNALE si ARTICOLE and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: