ARTICOL. Boldering, Escalada, Catarare, Alpinism – Particularitati


<>  Poate ati vazut de multe ori, in plimbarile voastre in natura, persoane care se urcau pe stanci ajutati de franghii si alte accesorii. Dar nu stiati, poate, ca acestia nu sunt alpinisti, existand cinci feluri de clasificari, fiecare cu rolul sau, mediul si tehnica folosita.

<>  Cea mai „simpla” forma este cea a urcari pe bolovani, denumita si BOLDERING. Nu necesita echipament sofisticat, „doar” papuci de catarat ( espadrile ) si un saculet cu praf de creta sau magneziu. Acesti bolovani sunt de inaltime de pana la trei-patru metri, de aceea pentru atenuarea caderilor se folosesc saltele.

<>  Cei care urca pe pereti artificiali, folosind prize artificiale, se numesc ESCALADORI iar sportul pe care il practica se numeste ESCALADA. Acesti pereti artificiali se gasesc chiar si in spatii publice, dar deobicei se gasesc in sali de sport sau in spatii special amenajate. Pentru escalada se folosesc papuci de catarat, ham de alpinism, coarda si un saculetul cu praf de creta sau magneziu. Peretii au diferite grade de dificultate, existand trasee de la incepatori pana la profesionisti. Din pacate la noi in Arad, nu exista pereti artificiali sau spatii special amenajate, doar un panou la Aeroportul Arad (doar cu acceptul celora care il detin).

<>  Cei care urca pe stanci, practica CATARAREA si se numesc CATARATORI. Este cel mai dificil mod de urcare pe un perete, se folosesc papuci speciali sau bocanci, ham de alpinism, pitoane de stanca, coarda de alpinism, casca pentru protectia capului si multe alte accesorii. Pentru traseele de catarare exista doua feluri de clasificari, unele dintre trasee pot sa dureze chiar 6-7 zile de urcare si stat in perete. Pe timpul iernii, unii practicanti ai acestui fel de urcare, se catara pe cascade inghetate, necesitand echipament suplimentar. Cei care doresc sa se catere, o pot face la stancile de la Radna-Soimos, Capruta sau Caprioara.

<>  Despre ALPINISM si ALPINISTI a auzit toata lumea, acesta fiind totalitatea primelor trei feluri de urcare si cel mai ridicat de nivel de performanta si dificultate. Termenul de alpinism provine din zona Alpilor si se refera la persoanele care fac ascensiuni montane pe timp de iarna si la peste 3000-3500 m, pe trasee de foarte mare dificultate  cu traversari de ghetari si crapaturi in acestia (crevase). Dar pentru practicarea acestui sport ai nevoie de foarte mult echipament, conditie fizica foarte buna si experienta montana. Pe langa bocanci speciali de iarna, haine, ham de alpinism, casca, se mai folosesc coltari de gheata si piolet. Aceste ascensiuni se fac doar in echipa de cel putin doua persoane, de multe ori se sta si se doarme in cort. Pentru practicarea alpinismului in Romania puteti alege muntii Retezat, Parang, Fagaras sau Piatra Craiului, iar in afara tarii din Europa in Austria, Elvetia sau Franta, poate chiar Asia in Himalaya pe marele EVEREST.

<>  Cei care pun afise pe fatedele blocurilor prin orase, se numesc ALPINISTI UTILITARI. Nu este „usor” ceea ce fac, existand cursuri profesionale speciale de practicare a acestei meserii. Multi dintre cei care practica escalada sau catararea, au ca meserie alpinismul utilitar.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 31/01/2011, in Cu si despre munte and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: