ARTICOL. La distrus NATURA


<>  La ce ne mai trebuie sa avem lacuri, izvoare si rauri curate, paduri intregi si nedefrisate, munti fara drumuri asfaltate pana la cabana, spatii verzi prin orase? Nu mai bine le distrugem?

<>  Locuiesc intr-un oras care se vrea modern, dar in care se uita de spatiile verzi atat de necesare celor care au nevoie de recreere in natura. Te poti plimba pe faleza Muresului si cam atat ! Am avut si noi ceva parcuri, dar mai bine am facut MALL-uri, sedii de firme sau instituti, blocuri… Astfel de abuzuri in spatiul de recreere apar peste tot in tara si incet se extind spre periferia oraselor.

<>  Merg destul de des la munte, asa cred eu, dar din pacate, din ce in ce mai mult dau si pe acolo de “civilizatie”. Ajuns la o cabana, ai parte de muzica data la maxim, nu specific genul, se subintelege, acompaniata de urletele si zbieratele celor care asculta acest gen de muzica. Daca mai apare si posibilitatea de a face un gratar, atunci sa te tii! De ce sa foloseasca ei vechea vatra sau locul deja amenajat? Nu! Ei trebuie sa dovedeasca cat de priceputi sunt in a face focul lor, care este cel mai tare. Dar si televiziunile te incurajeaza sa trimiti ”marfa” de la chiolhanurile tinute in mijlocul naturii. Ai sansa sa castigi si premii daca dai dovada ca ai agresat natura! Asadar, vandalu’ ia toporul sau drujba si fuga in padure sa taie copacul, cu ramurile inca verzi, sa arate ce meserias taietor de copaci este el. De ce sa foloseasca ei lemnele sau copacii cazuti la pamant? Nu, este dezonorant. Trebuie neaparat unul viu. Apoi, la plecare, este greu sa-si duca gunoiul jos. Gunoiul aici trebuie sa ramana, ca trebuie doar sa existe niste „fraieri” care sa se ocupe si de acest aspect.

<>  Ne laudam ca avem ape dintre cele mai curate, izvoare renumite… Dar pentru unii aceste izvoare sau ape, lacuri, sunt bun prilej de a spala masina sau rufele. Apa nu costa si apoi, ce daca o poluam, ca doar nu este a mea?! Unii mai fac si “concursuri” intre ei, daca tot si-au spalat masina, de ce sa nu arunce si niste gunoaie, sa vad pana unde ajung acestea?

<>  In concediu unii merg la munte sau la mare. Super si bravo lor. Dar sa nu se imbufneze, atunci cand drumul asfaltat se termina si incepe drumul forestier sau unul mai putin accesibil masinilor. Asta este si ideea, sa-si mai foloseasca omul si picioarele. Auzim la televizor, radio sau citim in presa, despre tot felul de proiecte de a duce drumuri asfaltate sau autostrazi, culmea, pana in varf de munte sau prin rezervatii ale naturii si biosferei!? Ne bucuram si ne mandrim, atunci cand vin turisti straini pe la noi in tara, pentru ca natura si muntele are inca acel ceva salbatic, natural. Retezatul, Parangul, Fagarasul si alti munti, au intrat in atentia unora, de a-i strapunge cu SOSELE, cat mai sus cu putinta! Pentru unii este cam asa; am venit, am vazut, am invins! Dar de invins, au invins natura, din pacate… Si peste ani, copiii lor se vor intreba cum arata o padure, cum este o apa curata, si unde este linistea de la munte?

Bine spunea maestrul Gheorghe Dinica:

“ROMANIA, POPULATIE MULTA,

OAMENI PUTINI: CATEVA MESE”.

Numai bine maestre, mari vorbe!!!

SA NU UITAM: CUM PASTRAM NATURA, ASA O VOM AVEA!!!

Anunțuri

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 04/02/2011, in Cu si despre munte and tagged , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Aţi punctul pe i. Se distruge tot cu o frenezie demnă de o cauză mai bună. Am văzut diferenţa între România şi Germania şi Austria in timpul unei călătorii cu avionul. Deasupre României, o pâclă, fum iar jos, munţi golaşi. Austria şi Germania mai ales, atmosferă curată şi verde care predomină.

    • CODmunte - "Japan"

      Din pacate aceasta situatie degeneraza din ce in ce mai rau, se lasa cel mult si DOAR cu o amenda, dar prejudiciul este mult mai mare. In alte tari, distrugerea naturii este considerata ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA si de aceea se pedepseste cu INCHISOARE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: