ARTICOL. REPERE DIN ROMANIA – SATUL HORODISTEA, cea mai NORDICA localitate din ROMANIA sau locul unde se agata harta in cui.


<>  Reperele geografice ale Romaniei sunt importante, le invatam la scoala dar poate (si sunt sigur) ca nu stim detalii despre acestea.

Aceste repere sunt:

– cea mai nordica sau sudica, vestica sau estica localitate din Romania,

– cel mai inalt varf montan din Romania,

– cel mai lund rau din Romania…

<>  Unul dintre aceste repere si despre care vreau sa va dau cateva detalii, este CEA MAI NORDICA LOCALITATE DIN ROMANIA, SATUL HORODISTEA, din judetul BOTOSANI.

Eu am avut norocul sa-mi petrec copilaria chiar in satul Horodistea, sa cunosc oameni si imprejurimi, sa descopar lucruri si evenimente deosebite legate de aceste locuri.

<>  Satul Horodistea, este situata in aproprierea vai Prutului, face parte din comuna Paltinis, casele satului fiind asezate in mare parte la soseaua nationale 29A, care face legatura intre Dorohoi si Radauti-Prut (punctul de trecere a frontierei cu rep. Moldova), iar alte case care fac parte din noul sat la aprox. 1 km pe un deal.

Satul principal este asezat pe o culme de deal, de unde se vede raul Prut, rep. Moldova si in stanga departe, Ucraina. De aceea exista, proprizis, trei sate in unul: Crainiceni, Horodistea si satul Nou.

<>  HORODISTEA

Denumirea satului Horodistea are legatura directa cu semificatia cuvantului nord din limba slavona, horod.

Despre satul Horodistea sau existenta oamenilor pe aceste locuri, este legata de perioada în care are loc migrarea slavilor în Dacia (secolul V – secolul VII, dar este doar o presupunere), tot in aceste locuri descoperindu-se si cetatea dacică Carsidava din geografia lui Ptolemeu.

Pe malul Romanesc al Prutului, se afla Batca, care a fost o intarire de pamant, construita pentru aparare si de unde se dadea alarma in caz de pericol.

Istoricul Nicolae Iorga, in primul sau volum despre istoria romanilor, aminteste de satul Horodistea, drept statiune preistorica?!

Cel de-al doilea razboi mondial sa facut simtit prin aceste locuri, marturie stau vechile transee.

Deoarece la început de sec XX, satul nu avea biserica, proprietarul mosiei Gheorghe Vasescu a ctitorit biserica „Sf. Mucenic Gheorghe”, care a fost sfintita in anul 1904, icoanele fiind pictate in stil bizantin. Biserica a fost reparata prima oara in anul 1945 (cand i s-a schimbat usa la pridvor si dusumeaua) si sa renovata recent, evidentiindu-se pictuile din interior.

<>  CRAINICENI

– Satul Crainiceni, are o vechime de circa 500 de ani, a fost initial asezat pe valea raului Prut, denumirea satului venind de la acei „crainici” pe care domnitorul Stefan cel Mare i-a asezat pe dealuri inalte pentru a da de stire cand veneau tatarii. Satul a fost imprejmuit cu gard inalt, intrarea si iesirea din sat se facea numai pe o poarta mare, de aceea si denumirea de „in deal la poarta”, in afara gardului fiind mosie.

– Din cauza unor alunecari masive de teren dar si ca rezultat al improprietaririi taranilor, satul s-a extins pe deal. Fara locas de cult,  sa ridicat o bisericuta cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, situata pe o movila ceva mai inalta. Biserica cu forma sa actuala a fost sfintita in anul 1931, avand hramul Sf. Treime, cu ajutorul preotului paroh Aristotel Popescu si al localnicilor. Clopotnita biserici se afla la exterior, la poarta, fiind refacuta cu ajutorul localnicilor, in anul 1984.

– Satul Crainiceni sa unit cu satul Horodistea in anul 1968.

<>  In satul HORODISTEA sau nascut personalitatii importante:

Doxachi Hurmuzachi (1782-1857), caminar, vel aga si apoi vornic, patriot roman.

Cuviosul Ioan Iacob sau Sfantul Ioan Iacob de la Neamt, numit si „Hozevitul”, un mare sihastru roman din Valea Iordanului, sa nascut la 23 iulie 1913 si a copilarit in acest sat. La 15 august 1933, avand 20 de ani, intra in  Manastirea Neamt, unde studiaza la farmacie si biblioteca, apoi staretul il trimite la Bucuresti pentru a studia la Facultatea de Medicina. Terminand studiile, petrece o perioada la Manastirea Turnu, in Episcopia Argesului, dar se intoars la Manastirea Neamt, urmand ca in anul 1936, la terminarea stagiului militar, sa fie tuns in monahism. Tanarul nevoitor Ioan Iacob va pleca spre Tara Sfanta, in toamna anului 1936,  impreuna cu alti doi monahi, Claudie Derebreanu si Damaschin Ignat, costul calatoriei fiind suportat de Cuviosul Ioan, din mostenirea ramasa de la parintii sai. Se va retrage intr-o pestera din pustiul Iordanului, unde va sihastri timp de doi ani, la sfarsitul aceastei perioade va intra la Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit, de langa Betleem, unde va sta vreme de opt ani, ca paraclisier, bibliotecar, ajutor de econom si infirmier. Intre 1939-1940, va petrece in pustiul Qumran, intr-o pestera din apropierea Marii Moarte, impreuna cu alt calugar roman. Din cauza razboiului, intre 1940-1941, cuviosul Ioan va patimi intr-un lagar de pe Muntele Maslinilor, dupa care se va reantoarce la Manastirea Sfantul Sava. In anul 1952, impreuna cu ucenicul sau, Ioanichie, se va retrage in pustiul Hozeva, la Manastirea Sfantul Gheorhge Hozevitul, din anul urmator vietuind intr-o pestera din apropiere, numita Chilia Sfanta Ana si vor ramane pana la sfarsitul vietii Cuviosului Ioan, in data de 5 august 1960, la varsta de 47 de ani, fiind inmormantat in pestera in care a vietuit in ultima parte a vietii sale. Timp de 20 de ani, corpul sau a stat in pestera, nestiut de nimeni. La cererea obstii manastirii, adresata patriarhului Benedict al Ierusalimului, moastele ale au fost asezate in biserica centrala, langa cele ale Sfantului Gheorghe Hozevitul. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor in anul 1992, sub numele de Sfantul Ioan cel Nou de la Neamt „Hozevitul”, avand ca zi de praznuire data trecerii sale la cele vesnice, anume 5 august. In anul 2010, in satul Crainiceni, a avut loc un pelerinaj cu Moastele Sfantului Cuvios Ioan Iacob de la Neamt, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la trecerea la cele vesnice si 97 de ani de la nasterea sa.

Dr. ing. Stelian Bajureanu s-a nascut la 4 iunie 1934, consatenii spunand-ui Steluca al Madalinei. Absolvent al Institutului Politehnic din Iasi, Facultatea de Electrotehnica, autor al unui mare numar de inventii si inovatii, inregistrate la O.S.I.M. si a peste saptezeci de lucrari de specialitate, unul dintre cei treisprezece membri ai Consiliului International de Cibernetica, membru fondator si secretar general al Academiei Stefan Odobleja de la Lugano-Elvetia, membru fondator al Academiei Internationale de Stiinte de la San Marino, membru asociat in Consiliul Stiintific al Asociatiei Internationale de Cibernetica de la Namur-Belgia, participant cu lucrari la peste 10 Congrese Nationale de Cibernetica, 23 de seminarii, 17 Sesiuni ale Academiei Romaniei si 11 Congrese Internationale de Cibernetica etc. Pictor, participant la numeroase expozitii nationale si internationale cu lucrari in colectii din Romania, Italia, Israel, Germania, Belgia, Olanda, Franta, Statele Unite ale Americii, Spania etc.

Pictorul Marcel Chitac, nascut la 8 mai 1953. Absolvent al Liceul de Arte plastice din Iasi si Institutul de Arte plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti, membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1989, participant la majoritatea expozitiilor municipale, republicane si de tineret, la trei expozitii de grup in tara si patru in strainatate: Franta, Belgia, Austria si Elvetia, 10 expozitii personale in tara si una in Elvetia, cu lucrari de pictura in patrimoniul Muzeului de Arta al municipiului Bucuresti, Muzeului Judetean Botosani, Muzeului Stefan Luchian din Stefanesti, Muzeului de Arta Moderna Petit Palais din Geneva, precum si in colectii particulare din Romania si strainatate. Prin Decretul 35 din 7 februarie 2004 (Decretul 35/2004) pictorului i se confera Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, Categoria C – „Artele plastice” iar Consiliul Local din Paltinis ia conferit pictorului, in 29 octombrie 2008, titlul de cetatean de onoare.

Tot in acest sat, sa nascut Avadanei Ioan, erou al revolutiei din 1989, ucis in localitatea Turda din judetul Cluj, unde isi desfasura activitatea in cadrul armatei cu functia de plutonier major. Este unchiul meu si cel care ma dus pe munte in Cheile Turzii sau in natura, mi-a pus prima carte de citit in mana.

<>  In prezent, intreg satul Horodistea are o  populatie de  aprox. 1050 locuitori si aprox. 600 case, scoala, dispensar iar principala ocupatie a locuitorilor este agricultura si cresterea animalelor. In apropriere satului se incearca reantoarcerea raului Prut in vechea albie. Deoarece, din pacate, Prutul pune in pericol localitatile din cursul sau prin inundatii si viituri, aceste riscand sa fie inghitite de ape, sau inceput lucrari de intarire/consolidare a malului drept al Prutului.

<>  Din pacate, satul imbatraneste sau mai bine zis nu exista tinerii, acestia luand calea strainatatii, dar se incearca atragerea de investitorii pentru turism, deoarece zona are ce oferi.

<>  Satul Horodistea se poate mandrii si cu veteranii celui de-al doile razboi mondial care traiesc in acest sat, unul dintre acestia fiind si bunicul meu, Haralamb Dumitru, care a cunoscut si suferinta lagarelor rusesti. Pentru mine, bunicul meu, este un exemplu de VIATA.

<>  Locuri de vizitat in zona si activitati de relaxare sunt:

Barajul de pe raul Prut (doar cu acceptul Politiei de Frontiera), pe raul Prut se poate si pescui.

Casa memoriala si muzeu a Sfantul Ioan Iacob de la Neamt.

Biserica satului Horodistea, cu frumoasele picturii.

Holmul satului, de unde se poate admira o frumoasa panorama a vaii Prutului si rep. Moldova.

Batca, punctul de observatie de langa raul Prut.

Biserica veche de lemn din satul Slobozia, construita la 1869.

O localitate/asezare mai deosebita Ivancauti, se afla la  7 km. de satul Horodistea, localitate din Romania ce se invecineaza cu doua tari: Republica Moldova si Ucraina.

In apropierea comunei Paltinis se afla o padure care adaposteste patru stejarii de pe timpul lui Stefan cel Mare (din spusele oamenilor).

<>  Din pacate, localitatea HORODISTEA este ignorata privind insemnatatea sa. La intrarea in satul HORODISTEA, nu este pus sau instalat ceva prin care sa-ti aduca la cunostinta ca intri in cea mai NORDICA localitate din ROMANIA.

Din cate stiu eu, la intrarea in celelante repere geografice ale ROMANIEI: cea mai ESTICA localitate, localitatea SULINA din judetul TULCEA, cea mai SUDICA localitate, localitatea ZIMNICEA din judetul TELEORMAN si cea mai VESTICA localitate, localitatea BEBA VECHE din judetul TIMIS, iti este adus la cunostinta unde te afli.

La unele primarii ale acestor localitatii, poti primi chiar o diploma prin care sa confirmi ca ai fost sau trecut pe acolo.

Cat despre un al reper geografic al ROMANIEI, cel mai inalt varf montan, varful MOLDOVEANU de 2544m din MUNTII FAGARAS, este si mai ignorat. In alte tarii se fac bani frumosi prin promovarea acestor repere: vederi sau carti postale, brelocuri, insigne sau embleme, diplome sau certificate de confirmare a realizarilor…

Acesta este

SATUL HORODISTEA,

locul copilariei mele !!!

<>  FILMULETE:

https://codmunte.wordpress.com/2011/02/07/filmulet-satul-horodistea-cea-mai-nordica-localitate-din-romania-si-valea-raului-prut/

https://codmunte.wordpress.com/2011/02/09/filmulet-casa-memoriala-si-muzeu-a-sfantului-ioan-iacob-de-la-neamt-din-satul-horodistea/

<> POZE:

https://codmunte.wordpress.com/2011/02/03/poze-satul-horodistea-si-locul-unde-se-agata-harta-in-cui/

https://codmunte.wordpress.com/2011/07/15/poze-horodistea-satul-copilariei-mele-in-2010/

https://codmunte.wordpress.com/2012/05/22/poze-din-nou-prin-locurile-copilariei-in-anul-2011/

https://codmunte.wordpress.com/2012/02/21/poze-panoramice-pe-langa-satul-horodistea-satul-copilariei-in-2011/

Cu respect, nepot al satului:

Cismas Ovidiu Daniel

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 07/02/2011, in Bucovina, tinutul copilariei mele and tagged . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. si eu sunt o nepoata a acestui sat in care am copilarit.
  Mai sunt personalitati si in domeniul muzicii, spre exemplu Afrasinei Alexandru – violonist.

 2. Ovidiu "Japan"

  Eu as avea o propunere… Ce ar fi sa facem o expozitie foto si cu ceva filmulete despre satul Horodistea, sa venim cu propunerea la primaria din Paltinis, de a pune la capetele satului Horodistea o pancarda cu „Bine ati venit in cea mai nordica localitate din Romania”.

 3. Sunt de acord!!! Felicitari @Ovidiu „Japan”

 4. Daniela Rodica Truta

  Si eu am copilarit in satul Horodistea si ma bucur foarte mult sa vad ca mai sunt oameni care isi amintesc cu drag de acele locuri ,pentru mine va ramane un loc binecuvantat cu oameni frumosi la suflet un loc in care o sa reven mereu cu placere si cu durere in suflet ca cei dragi nu mai sunt.Va felicit pentru initiativa faceti un lucru minunat.

 5. O mare familie, unita: Dealu’Crucii, Crainiceni, Horodistea, Slobozia, Satu-Nou Slobozia, Cuzlau(acestea alcatuiau comuna Horodistea pana- n ’68)! O comunitate umana, cu o scoala de exceptie, cu invatatori si profesori de exceptie. Datorita scolii, profesorilor toti copii „au mers mai departe”, la scoli profesionale, licee, scoli de ofiteri, facultati, Academia Militara Tehnica, Institutul marina, la medicina…si, firesc, nu s-au mai intors, decat in vizita la bunici, unchi, matusi…sau mai tarziu la mormintele lor…Satul maore de batranete, dar nu va muri niciodata in sufletele noastre! Traiasca Romania si romanii oriunde s-ar afla!!!

 1. Pingback: Horodistea | Judetul Botosani, Romania – Verda Spirito

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: