ARTICOL. Deplasarea si ascensiunea pe TIMP DE IARNA la MUNTE – partea 1


<>  Deplasarea sau ascensiunea pe un perete de stanca, vale sau creasta, in conditii de iarna cu zapada si gheata, se va face doar daca a fost bine cuonscut, in conditii de vara. Masurile de prevenire legate de acest pericol trebuie respectate de catre toti cei care starbat aceste intinerarii, inca din faza de intiere, de aceea se vor respecta urmatoarele reguli.

<>  Grupul trebuie sa fie format din cel putin 3-4 membrii, in cazul deplasarilor si ascensiuni pe zapada si gheata.

<>  Pregatirea si experienta celor din grupul care se deplaseaza sau fac ascensiunea pe un traseu de iarna, trebuie sa fie superioara cu cel putin doua grade de dificultate fata de conditiile de vara.

<>  Daca exista mai multe variante de urcare sau coborare, tinandu-se seama de consistenta si grosimea stratului de zapada, se poate face deplasarea sau ascensiunea pe creasta.

<>  Inceperea deplasari sau ascensiuni pe traseele de perete, vale sau creasta se programeaza inainte de rasaritul soarelui, astfel ca zonele expuse avalanselor, sa se parcurga in primele ore ale zilei.

<>  Traseul cel mai putin periculos, in conditii de gheata si zapada, nu coincide, in multe portiuni, cu traseul de vara sau poteca turistica. Alegerea itinerarului optim trebuie realizata de catre conducatorul echipei printr-o documentare prealabila aprofundata si prin analiza la fata locului a conditiilor specifice: starea si grosimea straturilor de zapada, temperatura mediului ambiant, existenta unor urme vechi, viteza vantului etc.

<>  Durata unui deplasari sau ascensiuni pe timp de iarna, nu trebuie sa depaseasca 6 ore, valoare care trebuie redusa cumulativ in caz de temperatura scazuta, vant peste 10m/s, strat gros de zapada, vizibilitate scazuta, iradiatii solare intense etc.

<>  Zonele expuse avalanselor sau alunecarii trebuie parcurse obligatoriu cu asigurarea in coarda a intregului grup, lungimea corzilor fiind calculata ca sa corespunda distantei dintre regrupari, puncte fixe de autoasigurare, care pot fi si de 80-100m.

<>  In coditiile peretilor, crestelor si vailor din tara noastra, pot fi utilizate urmatoarele puncte de ancorare, asigurare si autoasigurare intermediara: colturi de stanca, copaci, ancore, pitoane de stanca sau gheata, piolet etc.

<>  La echipamentele prevazute pentru aceste trasee in deplasarile sau ascensiunile pe timp de vara, se adauga urmatorul echipament individual obligatoriu in deplasarile sau ascensiunile pe timp de iarna:

– Piolet si/sau ciocan-piolet si coltari;

– 5-6 pitoane diferite: de stanca, gheata sau zapada;

– Pufoaica sau vesta cu puf;

– Bocanci dublii sau tripli, din plastic sau mixt;

– Polar sau pulovar de lana, una sau doua perechi de manusi, caciulita sau gluga/cagula, 2-3 perechi de ciorapi de lana, lenjerie de schimb;

– Lanterna, busola, chibrituri;

– Ochelari de soare cu filtru ultraviolet;

– Harti sau schite ale zonei.

<>  Dupa caz, pe grup mai sunt necesare: echipamente de bivuac (cort, saci pentru dormit, saltele, primus etc.), snur de avalansa sau aparat de salvare din avalansa “PIEPS”, lopata de avalansa, statii de emisie receptie si altele.

<>  In pregatirea acestor deplasari sau ascensiuni cu grad ridicat de risc, sunt obligatorii a se planifica sedinte de pregatire si ture de antrenament comune, de o durata si dificultate corespunzatoare, ata pentru dezvoltarea si mentinerea unor calitati fizice, tehnice si psihice individuale, cat si la formarea, rodarea si cizelarea grupului de cataratori sau alpinisti.

<>  Greutatea echipamentelor care se programeaza a fi repartizate pe fiecare echipier in parte, nu trebuie sa depaseasca 25 kg pentru barbati si 15 kg pentru femei.

<>  Cantitatea de alimente se va calcula exact, pe numar de persoane/ore de deplasare sau ascensiune, asigurandu-se 4500-5000 de calorii zilnic; trebuie sa se respecte portia optima de glucide, proteine si lipide si modul lor de repartizare pentru cele doua-trei mese. Pentru deplasarile sau ascensiunile de mai lunga durata se va asigura si supraalimentatia de vitamine si saruri minerale strict necesare, pentru efortul care se estimeaza a fi depus.

<>  Se programeaza si se asigura cantitatea de lichide, care nu trebuie sa fie sub 4 litri/zi de persoana.

<>  Trusa medicala trebuie complectata cu medicamente specifice pericolelor de iarna: inghet, oftalmie, arsuri, fracturi, insolatii etc., in cantitati corespunzatoare duratei prevazute.

Unele informatii sunt preluate din

Legislatia de

PROTECTIE A MUNCII PENTRU ALPINISMUL UTILITAR

care se pot aplica si

ALPINISMULUI SPORTIV

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 23/10/2011, in Cu si despre munte and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: