ARTICOL. Aventura primelor reusite pe varfurile de peste 8000m altitudine continua cu anul 1953 – vf. NANGA PARBAT 8125m si anul 1954 – vf. K2 8611m


NANGA PARBAT - DIAMIR 8125m

NANGA PARBAT – DIAMIR 8125m

3. Cel de-al treilea varf de peste 8000m cucerit, este VARFUL NANGA PARBAT sau NANGA PARVATA –  “MUNTELE GOLAS”, dar fiind cunoscut si ca DIAMIR “Regele muntilor” de 8125m din Kasmir, acesta reusind sa fie atins dupa multe incercari nereusite, si din pacate cu multe victime omenesti (31 de oameni), atat din randul alpinistilor cat si al serpasilor sau porterilor, aceste accidente aducand-i o porecla de temut, “MUNTELE UCIGAS”.

<>  Prima tentativa de atingere a varfului este in anul 1895 prin expeditia britanica condusa de catre alpinistul ALBERT F. MUMMERY, acesta dand si atacul final ajutat de doi gurkha, RAGOBIR si GOMAN SINGH, dar dispar pe munte, fara a se stii macar la ce inaltime au ajuns???

<>  Dupa 35 de ani de la prima tentativa de ascensiune si cu gandul la primele victime ale varfului Nanga Parbat, o expeditie germano-americana isi incerca puterile in anul 1932 cu acest varf, desi in anul 1913 sa tatonat doar pentru observare intregul munte. Expeditia a fost condusa de Willy Merkl, reuseste sa ajunga in data de 30.07. pana la altitudinea de 6950m prin alpinisti WILLY MERKEL si FRITZ BECHTOLD, de unde sunt nevoiti sa abandoneze din cauza vremii forte rele.

<>  Merkel nu abandoneaza ideea de a atinge varful Nanga Parbat si in anul 1934 se intoarce ca conducator al unei noi expediti, mult mai bine organizate, cu alpinisti de renume si cu 35 de serpasi, unii dintre ei reusit sa primeasca titlul de “tigru” cu ocazia expeditiei din 1933 pe Everest. Desi expeditii beneficiaza de experienta din parte fiecarui membru, vremea le opreste ascensiunea la inaltimea de 7480m in “Saua de Argint”. Aceasta expeditie se termina din pacate in mod tragic, o parte din alpinisti si serpasi gasindu-si sfarsitul pe munte!!!

<>  Anul 1937 aduce la poalele varfului Nanga Parbat o nou expeditie germana, condusa de dr. Karl Wien, din care faceau parte alpinisti supravietuitori a tragediei din 1934 si alti alpinisti cu experienta himalayana. La data de 17.06. alpinistul ULI LUFT  ajunge la altitudinea de 6235m, locul unde ar fi trebuit sa gaseasa tabara nr.4, cei 7 alpinisti germani si 9 serpasi, din pacate acestia au fost acoperiti de o imensa avalansa care sa abatut peste ei in timp ce dormeau!!!

<>  Sfidand aceste doua mari tragedii din randul alpinistilor si serpasilor, germanii revin din luna mai si pana in iulie in anul 1938, cu o noua expeditie condusa de Paul Bauer. Vremea nu tine cu alpinisti nici de aceasta data, alpinisti HIAS REBITSCH si HERBERT RUTHS reusind totusi sa ajunga pana la inaltimea de 7330m.

<>  Ultima incercare de a atinge varful Nanga Parbat inainte de cel de-al doilea razboi mondial, sa dat in anul 1939, dar fara rezultatul mult asteptat.

<>  Au trecut 11 ani si in anul 1950 la poalele acestui varf se desfasoara o “expeditie” de cercetare britanica, din pacate W.H. CRACE si R.H. MARSH fiind vazuti pentru ultima oara la altitudinea de 5500m, acestia disparand pe munte si fara a putea fi gasiti. Astfel, varful Nanga Parbat a luat viata a 17 serpasi si 14 alpinisti, “doar” pana in anul 1950.

<>  Dar cine a reusit pana la urma sa faca fata “ucigasului” si sa-l ingenuncheze?. Surprinzator pentru toata lumea, UN SINGUR OM, acesta facand parte din cadrul unei expediti germane, condusa de Karl Herrlingkoffer, inceputa in luna aprilie si pana in august. In data de 03.07.1953, in jurul orei 19:00, alpinistul HERMANN BUHL dupa o ascensiune dusa la extrem, consemneaza prima atingere de catre pasul omului a acestui varf, varful Nanga Parbat.

Prima ascensiune a varfului Nanga Parbat in 03.07.1953. In poza pioletul lui Hermann Buhl

Prima ascensiune a varfului Nanga Parbat in 03.07.1953. In poza pioletul lui Hermann Buhl

Ora inaintata il obliga pe Buhl sa se opreasca pe coborare la 150m sub varf  si sa incerce a “dormi” lipit de un perete, fara sac de dormit si prea multe haine pe el, si nemancat. Dar reuseste sa treaca cu bine peste aceasta noapte si cobora la tabara de baza. Astfel se consemneaza si prima data cand un om ramane peste noapte la aprox. 8000m altitudine, aceasta reusita a lui Buhl aducandu-i un loc meritoriu in istoria alpinismului.

Hermann Buhl dupa prima ascensiune a varfului Nanga Parbat 03.07.1953

Hermann Buhl dupa prima ascensiune a varfului Nanga Parbat 03.07.1953

<>  PRIMUL ROMAN care A REUSIT SA AJUNGA PE VARFUL NANGA PARBAT este ALPINISTUL MIHAI CIOROIANU, reusita realizata in anul 1997

K2 - CHOGORI 8611m

K2 – CHOGORI 8611m

4. VARFUL K2 sau CHOGORI – “MUNTELE MARE” de 8611m din Karakorum, cel mai impresionant varf ca imagine si cel mai dificil de atins.

Chiar si in prezent, alte varfuri de peste 8000m sunt atinse in fiecare an de zeci sau sute de alpinisti, pe cand varful K2 nu poate fi atins de catre oameni chair si 2-3 ani.

<>  Prima incercare de a atinge varful se da in anul 1902, de catre un grup multinational condusi de O. Eckenstein, dar echipa destinata atacului final, formata din austrieci H. PFANNL si V. WESSELY, este obligata sa se retraga de la peste 7000m altitudine, deoarece Pfannl facuse edem pulmonar.

<>  Varful K2 este incercat pentru a fi atins in anul 1909, de catre expeditia aproape 100% italiana si condusa de Luigi Amedeo di Avoia,  Ducele Abruzzilor, aceasta expeditie poposind la poalele muntelui din mai si pana in iunie. La data de 07.06, din cauza unei cornise, ghizi si alpinisti J. PETIGAX, ALEXIS si HENRI BROCHEREL sunt nevoiti sa adandoneze definitiv ascensiunea, desi au ajuns pana la altitudinea de aprox. 6660m.

<>  Urmatoarea mare expeditie sa realizat dupa aproape 20 de ani, desi in anul 1928 si 1929 sau organizat expediti doar de cercetare si cunoastere a zonei, de catre Aimone di Savoia-Aosta, duce de Spoleto. De data aceasta, o expeditie americana condusa de dr. Charles Houston isi incerca norocul in a atinge varful K2, in anul 1938. Desi membrii expeditiei erau alpinisti cu experienta si cu reusite deosebite, reusesc sa ajunga prin PAN PETZOLD pana la altitudinea de 7925m.

<>  In anul urmator, anul 1939, americani se intorc pe K2 cu o alta expeditie si alt conducator, Fritz Wiessner, inceputa in luna aprilie si terminata in luna august. Alpinistul FRITZ WIESSNER si serpasul PASANG LAMA reusesc sa ajunga pana la peste 8300m altitudine, dar sunt nevoiti a se intoarce din cauza orei inaintate, era aprox. ora 18:30, desi ar fi trebuit “doar” sa inainteze pe un platou de zapada care se ridica usor pana la altitudinea maxima de 8611m. Din pacate, expeditia se termina in mod tragic din cauza unei minciuni, aceasta ducand la disparitia in munte a alpinistului Dudley Wolfe si a trei serpasi, Pasang Kikuli, Pinsoo si Kitar.

<>  Cel de-al doilea razboi mondial tine departe alpinisti in tentativa de a atinge varful K2, dar in anul 1953, tot americani sunt cei care revin pentru a urca si atinge pentru prima oara acest varf, prin expeditia condusa de dr. Charles Houston. Opt alpinisti ajung la altitudinea de 7700m, dar vantul puternic care batea cu circa 74-83 km/ora si a zapezii foarte mari, le face imposibila inaintarea mai sus. Insa retragerea alpinistilor se termina foarte prost, multii avand degeraturi iar unul dintre alpinisti, Arthur Gilkey, fiind luat si disparand intr-o avalansa.

<>  Anul 1954 aduce din nou o expeditie italiana la poalele muntelui si varfului K2, expeditia fiind condusa de prof. Ardito Desio, care a tinut cont de rezultatele din celelante expediti de pana atunci si mai ales de sfaturile sau indicatiile primite de la  cei care au participat la expeditia din 1953, privind ultima parte a traseului, acesta chiar a si cercetat in 1953 din tabara de baza, creasta Abruzzi. Desio a selecata la final pentru aceasta expeditie doar 11 alpinisti si astfel expeditia incepe in luna aprilie. Chiar in primele zile, alpinistul Mario Puchoz, moare din cauza unei pneumoni. Fiind o expeditie foarte bine organizata si cu un scop precis, in 31.07.1954 la ora 18:00 sa putut confirma ca acest al doilea varf montan al lumii, varful K2 de 8611m, a fost cucerit de catre alpinisti LINO LACEDELLI si ACHILLE COMPAGNONI, la reusita acestora aducandu-si aportul in ultimul moment alpinistul Walter Bonatti si hunzaul Mahdi.

Prima ascensiune a varfului K2 in 31.07.1954.  In poza, pe varful K2, Achille Compagnoni si Lino Lacedelli

Prima ascensiune a varfului K2 in 31.07.1954. In poza, pe varful K2, Achille Compagnoni si Lino Lacedelli

Prima ascensiune a varfului K2 in 31.07.1954.  In poza Achille Compagnoni, poza facuta de Lino Lacedelli

Prima ascensiune a varfului K2 in 31.07.1954. In poza Achille Compagnoni, poza facuta de Lino Lacedelli

Prima ascensiune a varfului K2 in 31.07.1954.  In poza Lino Lacedelli, poza facuta de Achille Compagnoni

Prima ascensiune a varfului K2 in 31.07.1954. In poza Lino Lacedelli, poza facuta de Achille Compagnoni

Echipa victorioasa dupa prima ascensiune a varfului K2, 31.07.1954 -Achille Compagnoni si Lino Lacedelli

Echipa victorioasa dupa prima ascensiune a varfului K2, 31.07.1954 -Achille Compagnoni si Lino Lacedelli

<>  PRIMUL ROMAN care A REUSIT SA AJUNGA PE VARFUL ANNAPURNA este ALPINISTUL HORIA COLIBASANU, reusita realizata in anul 2004

– VA URMA –

Anunțuri

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 14/05/2012, in HIMALAYA si KARAKORUM - ACOLO UNDE SE SFARSESC CEILANTI MUNTI DE PE TERRA and tagged , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

  1. superrrrrrrrrrrrrrb!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: