Dotarea cu echipament individual sau colectiv de protectie si siguranta in catarare sau alpinism


      Cataratorii sau alpinisti, trebuie sa poarte echipamentul individual sau colectiv de protectie si siguranta. Stabilirea componentei echipamenului pentru catarare sau alpinism, se va face in functie de traseul ales si complexitatea sa, specificul si coditiile traseului.

Este interzisa utilizarea unui echipament, care nu este realizat si certificat in conformitate cu standardele si normativele de certificare a unui echipament de protectie si siguranta in alpinism.

Este interzisa inlocuirea de catre utilizator a componentelor, accesorilor sau pieselor metalice ale echipamentelor, care sunt defecte, precum si repararea lor. Aceste operatii trebuie executate de catre producatorii autorizatii ai acestora.

Cataratorii sau alpinisti sunt obligati sa poarte si sa foloseasca echipamentul individual sau colectiv de protectie si siguranta pe timpul intregii catarari sau ascensiuni, precum si pe  itinerarul de intrare si retragere din traseu, sa-l intretina si pastreze in bune conditii, conform instructiunilor de utilizare ale echipamentului respectiv.

Pentru siguranta cataratorului sau alpinistului, se va utiliza/folosi urmatorul echipament individual sau colectiv.

Casca de protectie

– Este obligatorie purtarea castii de protectie;

– Cand temperatura aerului este scazuta, casca de protectie trebuie purtata peste un capison calduros;

– Este obligatorie verificarea de catre cataratorii sau alpinisti, inainte de inceperea catararii sau ascensiuni, a integritatii castii de protectie, a sistemului de amortizare, a posibilitatilor de reglare a acestuia si a curelelor de prindere;

– Este interzisa folosirea castii de protectie daca aceasta prezinta sparturi, fisuri, gauri ale carcasei sau deteriorari ale sistemului de amortizare. Casca defecta nu va mai fi folosita si scoasa din uz.

Centura de siguranta (hamul)

  Exista doua feluri de centuri de siguranta care se pot utiliza in catarare sau ascensiuni:

– Centura de siguranta complexa, de forme specifice, care permit legarea sistemului de oprire a caderi, cu ajutorul uneia sau a doua corzi dinamice, astfel ca nodul sa fie amplasat in fata cataratorului sau alpinistului; acest tip de centuri fiind formate dintr-una sau din doua componente: centura superioara de piept si centura inferioara.

– Centura de siguranta simpla sau de sedere, care poate fi centura inferiora a centurii complexe, avand de asemenea posibilitatea legarii in fata a corzii statice sau dinamice, sau a coboratorului.

Cand utilizam centura de siguranta trebuie sa respectam anumite regulii:

– Este obligatorie purtarea centuri de siguranta, daca masurile integrate de amenajare si dotare a traseului nu elimina pericolul caderii sau alunecarii;

– Se va purta centura de siguranta si pe itinerarul de intrare si retragere in/din traseu;

– Se va folosi centura de siguranta, fie ca mijloc de sprijin al corpului, fie ca mijloc de protectie pentru suspendarea impotriva caderii sau alunecarii, fie ca mijloc de oprire a accesului intr-o zona periculoasa.

– Este interzis a se folosi centura de siguranta pentru alte functii de protectie decat cele pentru care a dost proiectata.

– Legarea corzii la centura se face direct, utilizand unul sau doua noduri “Opt”.

– Este obligatia cataratorului sau alpinistului sa verifice inainte de utilizare centura de siguranta si accesoriile acesteia. Vizual se examineaza cusaturile, cataramele de reglare, urmarind in mod special trecerea a treia oara a chingii de reglare prin catarama.

– Este interzisa utilizarea centurilor de siguranta care: prezinta rupturi, pete, destramari, catarame defecte, coroziuni ale pieselor metalice, rosaturi, arsuri, taieturi etc.; nu mai respecta coditiile de garantie stabilite de producator.

– Trebuie sa se pastreze la loc uscat, lipsit de noxe sau temperaturi extreme, respectand instructiunile producatorului, centurile de siguranta, lonjele si carabinierele.

Coarda dinamica de alpinism

– In toate activitatiile in care se foloses tehnici de alpinism, utilizarea corzii dinamice este obligatorie;

Utilizarea corzi dinamice de alpinism si a franei dinamice impune, in primul rand, respectarea stricta a regulilor de asigurare si autoasigurare, astfel ca factorul de cadere sa nu poata depasi valoarea de 1, iar forta dinamica maximala, valoarea de 6 KN;

– Se va tine evidenta anumitor situatii legate de coarda dinamica de alpinism:

a. Caderilor in coarda: factor de cadere, masa totala, umiditate, capatul si lungimea afectata de caderi etc.;

b. Orele de utilizare: catarare si la rapel;

c. Vechimii: perioada scursa de la data fabricatiei;

d. Altor efecte intamplatoare: caderi de pietre sau gheata, calcari cu bocancul, loviri cu ciocanul sau pioletul etc.

– Se scoate din uz, prin taiere, fara ca bucatile respective sa fie utilizate ca element alte sistemului de oprire a caderii: bucla, lonja etc. Coarda dinamica de alpinism se va taia in urmatoarele situatii:

a. Dupa 5 ani de la data fabricatiei, indiferent de conditiile de utilizare si depozitare;

b. Daca mantaua de protectie a fost distrusa in urma caderi, lovituri, arsuri etc.;

c. Dupa o cadere cu factor mai mare de 1,75, valoarea incercarilor dinamice pe stand, sau mai multe caderi in cap de coarda, in functie si de masa cataratorului sau alpinistului.

– Nu se utilizeaza in stare uda sau murdara, situatii care modifica atat caracteristicile dinamice, cat si cele de alunecare, respectiv de franare.

– Nu se admite montarea corzii dinamice sau statice, astfel ca aceasta sa frece peste o alta portiune de coarda, bucla de asigurare sau de ancorare;

– Alegerea tipului de coarda dinamica se face in functie de masa cataratorului sau alpinistului complect echipat, nefiind permisa utilizarea unei corzii dinamice, de catre un operator cu masa mai mare decat cea pentru care a fost prevazuta acel tip de coarda, conform “Instructiunilor de utilizare”;

– Nu se permite legarea capului de coarda in doua corzi dinamice “simple”;

– Nu se permite urcarea sau traversarea, in cap de coarda, cu asigurare in coarda statica;

– Legarea corzii dinamice la centura de siguranta complexa, se realizeaza cu ajutorul a doua noduri “Opt” urmarit, unul fiind executat in centura superioara si centura simpla si al doile deasupra centurii superioare.

Frana dinamica

– Sa se monteze la punctul fix al regruparii;

– Este obligatorie pentru:

a. Asigurarea dinamica a capului de coarda. folosind nodul “semicabestan”, frana Sticht, Grigri, Antz, coboratorul Opt etc.; in cazul in care factorul de cadere depaseste valoarea de 1, iar forta dinamica maximala poate depasi valoarea de 6 KN;

b. Asigurarea dinamica a capului de coarda, folosind un sistem de franare dinamica, in cazul in care factorul de cadere depaseste valoarea de 0,3-0,5 iar forta dinamica maximala poate atinge valori de 3-4 KN, considerate ca limita superioara in ascensiunile pe zapada si gheata;

c. Asigurarea dinamica a secunzilor si participantilor, in cazul traversarilor si ascensiunilor pe zapada si gheata.

     Carabiniera de alpinism

– Se utilizeaza pentru asigurarile intermediare si autoasigurari numai carabiniere de alpinism, cu urmatoarele rezistente statice minime:

a. Pe directie longitudinala, cu clapa inchisa: 25 KN;

b. Pe directie transversala, la mijlocul clapetei: 6KN

c. Pe directie longitudinala, cu clapa deschisa: 6 KN, numai cele fara siguranta.

– Se folosesc pentru autoasigurari si ancoraje numai carabiniere cu siguranta, fiind obligatorie blocarea sigurantei dupa introducerea carabinierei in inelul punctului fix;

– Se pot folosi pentru asigurari intermediare carabiniere fara inel de siguranta, cu conditia ca, dupa montarea la punct fix, carabinierasa se rasuceasca cu 180°;

– Nu se permite utilizarea carabinierelor de alpinism care nu se inchid complect, fisurate, uzate, deformate sau corodate;

– Montarea carabinierelor de alpinism la punctul fix trebuie sa se faca astfel ca, in momentul solicitarii in socul caderii sau filarii, sa se evite:

a. Iesirea corzii din carabiniera, datorita apasarii ei pe clapa;

b. Iesirea carabinierei din inelul punctului fix;

c. Solicitare defectuoasa la incovoiere laterala a corpului ei, datorita rezemarii de perete.

– Se scoate carabiniera din uz, dupa o cadere “tare”, cu factor de cadere mai mare de 1, caz in care capul de coarda este oprit la nivelul secundului care il asigura sau mai jos.

 Lonja

– Legarea lonjei la toate ochiurile centruii trebuie sa se faca numai cu nodul “Opt” sau cu carabiniera cu siguranta;

– Atasarea lonjei la punctele de ancorare trebuie sa se faca printr-un nod “Cabestan” sau prin intermediul unei carabiniere cu siguranta;

– Se scoate din uz, dupa o cadere “tare” sau daca se constata uzura, fisurarea, lovirea, arderea etc. lonjei.

Bucla de asigurare intermediara

– Nu se utilizeaza in stare uda;

– Trebuie sa prezinte capete mai lungi de 50 mm, dupa noduri, buclele inodate, confectionate din coarda dinamica si cele din banda;

– Trebuie sa fie la vedere cusaturile, cu ata de culoare contrastanta, la buclele cusute.

 Punctul de ancorare

– In catarare/ascensiune, punctele de ancorare trebuie sa prezinte urmatoarele rezistente statice minime, pe directie verticala:

a. Punct fix de asigurare intermediara: Stanca 25 KN, Gheata 10 KN, Zapada

b. Punct fix de autoasigurare, rapel sau ancorare:  Stanca 15 KN, Gheata 10 KN, Zapada 3 KN

c. Punct de trecere sau priza:  Stanca KN, GheataKN, Zapada 3 KN

– Trebuie verificate din punct de vedere al rezistentei, punctele de ancorare gasite pe timpul catarari/ascensiuni;

– Baterea ancorelor/pitoanelor se face perpendicular pe perete, in zona cea mai buna din punctul de vedere al rezistentei mecanice, al pozitiei inelului/urechii  si al corzii;

– Baterea ancorelor/pitoanelor nu se face pana la deformarea lor plastica;

– Nu se recomanda tractionarea axiala a punctelor de ancorare, in nici un procedeu de urcare;

– Montarea ancorelor se face doar de catre cei cu experienta in asemenea situatii.

     Incaltamintea

     Poate fii: bocanc, gheata, espadrila, in functie catararea/ascensiunea pe care o vom desfasura. Pentru siguranta trebuie sa tinem cont de cateva aspecte:

– Coeficientul de frecare al talpii de cauciuc sau de tip VIBRAM, nu trebuie sa fie mai mic de:

a. 0.9, pentru talpile turnate, care sunt recomandate numai pentru gradul 1 de dificultate;

b. 0.95 – 0.97, pentru talpile laminate si fara profil, care sunt recomandate pentru trasee de medie si mare dificultate.

– Materialul si structura talpii trebuie sa asigure bune calitati pe: stanca, gheata, zapada etc. in stare uscata sau umeda;

– Fetele bocancului trebuie sa asigure bune calitati de izolare termica, si de aparare a labei piciorului contra loviturilor;

– Talpa bocancului de alpinism trebuie sa fie rigida si fara rama, pentru utilizarea optima a prizelor foarte mici ale peretelui;

– Nici un tip de incaltaminte nu va avea piese metalice pe partea inferioara a talpii;

– Alegerea marimi bocancului, ghetei sau espadrilei sa va face astfel:

a. Cu un numar mai mare, pentru incaltamintea din sezonul de vara, folosita in trasee putin dificile, la care se recomanda a se incalta una sau doua perechi de ciorapi (in aceasta situatie: una de bumbac si una de lana);

b. Cu doua numere mai mare, pentru incaltamintea din sezonul de iarna;

c. Fixi, dar sa putem incalta o pereche de ciorapi, pentru incaltamintea din sezonul de vara, folosita in trasee de medie dificultate, pana in gradul 6;

d. Putini stransi pe laba piciorului, mai ales in cazul ghetelor sau espadrilelor folosite la pasaje peste gradul 6.

– In timpul mersului, catarari sau ascensiuni, trebuie avute in vedere urmatoarele masuri de siguranta si protectie:

a. Se folosesc aparatori de protectie care sa nu permita intrerea pietrelor, zapezii sau ghetii, pe la partea superioara a ghetei sau bocancului;

b. Se strang sireturile cat mai bine, dar fara a afecta circulatia sangelui in laba piciorului;

c. Se inoada capetele sireturilor pe capsele ghetei sau bocancilor;

d. Se curata talpa bocancului, dupa o portiune murdara;

e. Se scot pietricelele dintre nervurile talpii.

– Dupa utilizare, bocancii, ghetele sau espadrilele se vor curata si usca, departe de sursa de caldura;

– Ungerea sau pulverizarea de spay pe bocanci, ghete sau espadrile, se va face numai cu creme, unsori sau spray-uri recomandate.

– Nu este permisa deplasarea, catararea sau ascensiunea cu bocanci, ghete sau espadrile, care au talpile uzate, dezlipite sau rupte, cu fetele uzate sau rupte, cu captuseala interioara deteriorata.

Unele informatii sunt preluate din

Legislatia de

PROTECTIE A MUNCII PENTRU ALPINISMUL UTILITAR

care se pot aplica si

ALPINISMULUI SPORTIV

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 13/10/2012, in Cu si despre munte. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu