ARTICOL. Parcurgerea traseelor alpine neamenajate pe pereti de stanca – A doua parte


<>  Acest articol este continuarea la articolul: https://codmunte.wordpress.com/2013/03/16/articol-parcurgere-traseelor-alpine-amenajate-pe-pereti-de-stanca-prima-parte/  (SCUZE cu eroare de prim articol).

<>  Dar totusi, poate fi considerat o A DOUA PARTE   

<>  Parcurgerea indiferent de anotimp a unor trasee alpine pe pereti de stanca neamenajate in prealabil sau o premiera alpina cu un anumit grad de dificultate tehnica, necesita o pregatire adecvata si este permisa numai alpinistilor care poseda calitati fizice, tehnice, psihice  bine puse al punct, o stare de sanatate corespunzatoare si o experienta de cel putin 3 grade de dificultate mai mare decat cea necesara unui traseu amenajat, in special ceea ce priveste capul de coarda.

<>  In traseele de premiera alpina, catarrea sau asceniunea se va face de jos in sus sau prin traversari laterale. In situatiile in care nu este posibil acest lucru, se folosesc cu prioritate: tehnica escaladei artificiale, corzile si balustardele fixe, rapelele Dulfer, urcarea cu blocatoare si alte metode sigure, rapide si economice.

<>  In etapa initiala se va executa o vizionare a traseului propus, pentru a alege cea mai sigura, scurta si rapida varianta, inclusiv locurile de regrupare.

<>  Grupul de baza trebuie in permanenta urmarit, sustinut si ajutat de un grup de sprijin; daca exista conditii, cataratorii si grupurile se vor permuta in pozitiile de catarare sau ascensiune si cele de ajutor, astfel ca sa se repspecte si cele 6 ore maxime de lucru.

<>  Grupul de sprijin trebuie sa asigure o protectie eficienta a zonelor periculoase, atat la baza peretelui, cat si la partile lui laterale si superioare.    

<>  Operatiunile de curatare a peretelui de pietre, stanci, gheata sau zapada, brane de iarba etc. se executa numai de sus in jos, in momentele cele mai sigure ale zilei.

<>  In peretii foarte inalti, regruparile se pot amenaja si pentru bivuacare si pentru depozitarea unor echipamente, alimente si lichide de rezerva.

<>  Continutul trusei medicale obligatorii de prin ajutor trebuie sa fie mult mai cuprinzator, calitativ si cantitativ. Fiecare membru al grupului trebuie sa fie apt sa acorde prim ajutor eficient si sigur.

<>  Ridicarea echipamentelor si a materialelor se face cu coarda, astfel ca sarcina maxima sa nu depaseasca urmatoarele valori, pentru un barbat:

– 15 kg, daca ridicarea se face direct cu mana;

– 50 kg, daca la ridicare se foloseste un sistem simplu de ridicare cu greutate proprie;

– 100 kg, daca se utilizeaza sistemul de ridicare cu multiplicare dubla a sarcinii.

<>  Daca se escaladeaza sau catara portiunui surpromblante de perete, este obligatoriu a se lasa pe aceste portiuni corzi fixe, necesare coborarii ulterioare in rapel.

<>  Toate echipamentele si materialele care se lasa in regrupare trebuie asigurate contra caderii si deteriorarilor mecanice prin frecare sau lovire, umiditatii, poluarii etc.

Unele informatii sunt preluate din

Legislatia de

PROTECTIE A MUNCII PENTRU ALPINISMUL UTILITAR

care se pot aplica si

ALPINISMULUI SPORTIV

Anunțuri

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 16/04/2013, in Cu si despre munte and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: