ARTICOL. Comportamentul TURISTULUI la MUNTE sau LEGILE MUNTELUI


     Cum ne comportam la MUNTE sau NATURA??? IATA MAREA INTREBARE !!!

Spre ajutorul nostru, acum ceva timp, un grup de iubitori de munte si natura au pus pe hartie LEGILE MUNTELUI, in urma unor indelungate discuti si pareri despre CE INSEAMNA MISCAREA PE MUNTE sau IN NATURA ???

Aceste LEGI ALE MUNTELUI sau “elaborate” dintr-un motiv foarte intemeiat. Cine NU RESPECTA macar una dintre ele, ar putea ajunge intr-o situatie neplacuta si care sa-i puna in pericol VIATA. Chiar daca unele dintre aceste LEGI ALE MUNTELUI par banale, amuzante sau de ingorat, de catre unii dintre cei care merg la MUNTE sau IN NATURA, LUATI AMINTE !!!

NU MUNTELE FACE VICTIME, CI IGNORANTA CELORA CARE NU VOR SA RESPECTE… LEGILE MUNTELUI.

1. SA NU CALATORESTI NICIODATA PE MUNTE DE UNUL SINGUR.

2. INTOTDEAUNA, PE MUNTE SE PLEACA NUMAI CU ECHIPAMENT CORESPUNZATOR, SPECIFIC.

3. ESTE TOTAL CONTRAINDICAT SA TE AVANTI PE TRASEE NECUNOSCUTE.

4. TURISMUL DE MUNTE ESTE INCOMPATIBIL CU CONSUMUL DE BAUTURI ALCOOLICE.

5. LA MUNTE TREBUIE SA STII CE, CAT, CUM SI CAND SA MANANCI.

6. SUPREMA DEVIZA A IUBITORILOR DE MUNTE: TOTI PENTRU UNUL, UNUL PENTRU TOTI!!!

7. CAND INTALNESTI OAMENI PE MUNTE, DA-LE BUNA ZIUA!!!

8. PE MUNTE NU SE VORBESTE MULT, NU SE TIPA, NU SE FACE ZGOMOT.

9. CINE IUBESTE MUNTELE TREBUIE SA-L OCROTEASCA.

10. NU DETERIORATI INDICATOARELE CU MARCAJE TURISTICE SAU ALTE SEMNE DE ORIENTARE.

11. REFUGIILE ALPINE SAU CABANELE INSEAMNA UN LOC SFANT PE MUNTE.

12. CAND AJUNGETI LA O CABANA NOTATI IN REGISTRUL DE EVIDENTA A CIRCULATIEI TURISTICE: LOCUL DE UNDE ATI VENIT (CU GRUPUL SAU CA TURIST INDIVIDUAL), CAND PLECATI, VIITOAREA ETAPA A CALATORIEI SI TRASEUL PE CARE-L URMATI.

13. REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARA AL FIECAREI CABANE TREBUIE RESPECTAT CU STRICTETE.

14. CIRCULATI NUMAI PE TRASEE MARCATE.

15. IARNA, PE MUNTII ACOPERITI DE ZAPADA, PRICOLUL AVALANSELOR ESTE PREZENT IN FIECARE ZI.

16. INCEPATORII INTR-ALE DRUMETIEI LA MUNTE SA-SI FACA O LUNGA UCENICIE PE LANGA CEI CARE AU O BOGATA EXPERIENTA IN ASCENSIUNILE MONTANE.

17. CAND UN CABANIER, UN GRUP DE TURISTI SAU O ECHIPA SALVAMONT CERE SPRIJIN PENTRU A DA AJUTOR UNOR OAMENI AFLATI IN PRIMEJDIE SAU PENTRU A PREVENI O NENOROCIRE, ORICINE TREBUIE SA RASPUNDA CHEMARII.

18. ESTE OBLIGATORIU PENTRU ORICE TURIST, GHID SAU CONDUCATOR DE GRUP SA URMEZE CU STRICTETE SFATURILE SI INDICATIILE SALVAMONTISTILOR.

19. CODUL DE SEMNALIZARE IN CAZ DE PERICOL, CARE INSEAMNA SI CEREREA DE CHEMARE IN AJUTOR, TREBUIE CUNOSCUT SI INSUSIT DE TOTII TURISTII MONTANI.

20. TURISTUL DE MUNTE E BINE SA STIE SA ACORDE, LA NEVOIE, PRIMUL AJUTOR MEDICAL.

Aceste cateva randuri, doar o parte, LE-AM REPRODUS (FARA ACORDUL AUTORULUI, si pe aceasta cale IMI CER SCUZE si PERMISIUNEA DE A LE REDA IN ACEST ARTICOL) din cartea “MUNTELE – FRUMUSETE SI EDUCATIE”, autor ION PREDA, carte aparuta in anul 1990 la EDITURA PENTRU TINERET.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 08/09/2013, in Cu si despre munte and tagged , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Pct. 3 si 14 sunt ar trebui adresate numai incepatorilor sau celor cu echipament insuficient sau alti asemenea factori. Sunt masive montane in care sunt doar cateva sau niciun traseu marcat, ar fi ridicol sa pretinzi ca acolo sa nu se faca turism pedestru montan sau iarna sa nu se circule deloc pe trasee pe care marcajul nu e vizibil… Pct. 18 de asemenea este discutabil, pentru ca poti fi cazuri in care nu e hazardat sa mergi contrar avizului negativ al Salvamontului, daca iti asumi in cunostinta de cauza riscurile – cunostinta de cauza in sensul nu doar sa intelegi de principiu ce risiti, ci sa ai un nivel inalt de informare si experiienta incat decizia ta sa se poata considera luata in cunostinta de cauza…

    • CODmunte - "Japan"

      Ma bucur ca exista in sfarsit UN IUBITOR SI CUNOSCATOR in ALE MERSULUI LA MUNTE si IN NATURA care posteaza un comentariu la ceea ce am scris eu sau la ce am reprodus din alte articole scrise si aparute in diverse carti. Eu am mentionat ca aceste cateva randuri sunt reproduse dintr-o carte, NU ESTE SCRISA DE MINE, care reda unele evenimente care au dus pana la urma la accidentari, unele cu urmari regretabile. Acest articol se vrea a preantampina intrebarile care incep cu trei cuvinte „CE ERA DACA???”. Domnule RADU MITITEAN, este foarte adevarat ca unele dintre aceste legi nu prea se aplica in anumite situatii, dar… mai ales INCEPATORII in ale mersului la munte si in natura, AR TREBUI SA TINA CONT/SEAMA si SA LE RESPECTE / PUNA IN PRACTICA. Va multumesc pentru acest comentariu si va astept cu alte comentari. TOATE SUNT BINEVENITE.

  2. Foarte util, felicitări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: