ARTICOL. Prin PODGORIILE muntilor ZARAND de la PAULIS la GHIOROC.


Loc. Paulis - vf. Dealul Bradului - vf. Dealul Hotarului - pe sub vf. Capra - loc. Ghioroc

Loc. Paulis – vf. Dealul Bradului – vf. Dealul Hotarului – pe sub vf. Capra – loc. Ghioroc

     Evadare din cotidian si din oras, dar nu stim pe unde???

     Aproape de municipiul Arad, va puteti relaxa prin partea de vest a muntilor Zarand, prin vechile si noile podgorii, incepand de-deasupra localitati Paulis pana in localitatea Ghioroc, acesta fiind un traseu care se poate face tot timpul anului, indiferent de vreme. Durata parcurgeri acestui traseu este in functie de conditia fizica si experienta de munte a fiecaruia (avand posibilitatea de a ne retrage catre localitatile pe sub podgorii), acesta putand fi parcurs in 4-5 ore, pe o distanta de aprox. 10km.

     Un detaliu important pentru cei care doresc sa parcurga acest traseu, este lipsa unui izvor, de aceea ar fi bine sa va aprovizionati cu necesarul de apa.

     Pana in localitate Paulis se va face deplasarea cu trenul sau cu bicicleta (montainbike-ul), deoarece nu ne vom intoarce in localitatea Paulis.

     Traseul incepe foarte usor si simplu. De la statia CFR PAULIS, urmand marcajul turistic triunghi albastru care incepe inca de aici, se va merge luand-o la dreapta pe soseaua DN7 – E68 care duce spre Radna-Savarsin-Deva, dar pe care o vom parasi dupa aprox. 15 min., cotind la stanga pe prima vale, aflata in apropierea hotelului RUSCO. Urmand un drumul forestier care urca pe aceasta vale, veti intampina o problema cu directia pe care va trebui sa o urmati in continuarea traseului turistic.

    Eu si cu cei din grupul cu care merg la munte si in natura, G.T. “HOP SI NOI” ARAD,… ne-am ratacit pentru prima oara cand am dorit sa parcurgem acest traseu. Astfel, am ajuns la capatul vaii care se bifurca in doua drumuri, de o parte si alta a vaii. Noi am decis sa ne continuam aventura pe parte dreapta a vaii, ajungand printre tufisuri, maracini si desisuri care pareau de nepaturns. Intr-un final am razbit intr-un luminis, in apropiere descoperind traseul real, pe care l-am si urmat, doar ca, din cauza lipsei marcajelor turistice dintr-o anumita zona, am coborat in localitatea MINIS. A doua oara am incercat sa mergem pe partea stanga a vaii, ajungand in aceleasi tufisuri si desisuri, dar de data aceasta sau dovedit de nepatruns. Astfel, am decis sa abandonam aceasta iesire in natura si sa nu mai continuam a ajunge in traseul turistic. Am coborat inapoi in vale si ne-am indreptat catre gara Paulis, cand ce sa vezi… marcaj turistic sters si ascuns priviri de catre cateva tufisuri, marcajul fiind pe un stalp din beton. Enigma de ce ne-am ratacit??? Pai in primul rand, sa taiat copacul/copacii cu marcajul turistic sau unde ar fi trebuit sa existe, este aproape sters. Oricum aceste doua rataciri au “meritat” intr-un fel, descoperind o valea frumoasa si cateva “casute” particulare.

     Dar sa revin la descrierea traseului. Dupa ce ati intrat pe vale, lasand in urma soseaua nationala, continuare traseului si “intrarea” in traseu se face dupa aprox. 200 m de la sosea, intr-o usoara curba catre dreapta, marcajul fiind pe un stalp din beton aflat pe partea stanga, cum se urca de la sosea. Traseul continua la stanga, pe un drum pe care nu sa umblat sau nu se mai umbla de foarte mult timp, fiind nevoiti sa trecem printre tufisuri si maracini, dar intr-un final o sa ajungem intr-un punct de “belvedere” situat deasupra vechi stati de vinificatie BARATCA si a soselei nationale. Panorama este foarte frumoasa, deoarece din acest punct putem sa vedem raul MURES si localitatile situate in apropierea acestuia.

     Din acest punct frumos de belvedere ne continuam traseul catre dreapta, urcand usor si placut, trecand prin podgoria parasita dar inca frumoasa a PAULISULUI, pana la o cladire parasita din beton. Dupa un scurt popas, ne continuam traseul prin partea stanga a cladiri de beton, ajungand in locul numit “LA BRAZII”, acesta fiind locul ideal de popas si de admirat o frumoasa panorama cu campia Aradului, raul Mures, balta de la Ghioroc, varful Capra – care vegheaza deasupra localitati Ghioroc (langa care vom ajunge si noi) si in departare… municipiul Arad.

     Dar este timpul sa mergem mai departe pe acest traseu, pana ajungem sa ne intersectam cu un drum la stanga, care coboara spre localitatea Paulis. Insa traseul turistic continua la dreapta, trecand printr-o zona unde via a fost scoasa. Ajungem pe o mica creasta care ne poarta printr-o zona deosebit de frumoasa, pana ajungem sa parcurgem un “tunel” natural din apropierea paduri, padure ce ne va insoti pe restul traseului nostru, pana aproape de localitatea Ghioroc.

     Tin sa va atrag atentia asupra unui aspect, poate mai putin intalnit in plimbarile pe la munte sau in natura, dar mai ales prin padurile din ROMANIA. Unele zone de padure au fost concesionate de catre diverse asociatii de vanatoare, care spun ca au dreptul sa restrictionaze accesul turistilor prin aceste zone de pe teritoriul concesionat, desi exista trasee turistice marcate si omologate?!? Astfel, cei care doresc sa parcurga un anumit traseu printr-o astfel de zona “particulara”, trebuie sa ia legatura cu cei care administreaza zona si acestia sa-si dea sau nu acordul… Tin sa precizez, ca aceste zone concesionate nu sunt ingradite sau nu exista vreun semn, panou sau bariera pusa la intrarea in traseul turistic de pe teritoriul “lor”, care sa te avertizeze sau atentioneze ca urmeaza sa intri pe un teren de vanatoare.

     Dupa cum spuneam, traseul turisic continua prin padure, la inceputul ei ocolind catre dreapta, varful DEALU BRADULUI de 364m. O sa observati pe acest traseu in unele locuri garduri sau macar stalpii a ceea ce a fost capatul viilor de la podgoriile din zona. Indiferent de anotimp, frumosa padure pe care o veti parcurge pe acest traseu, este linistitoare si frumoasa. O sa intalniti mici ferestre prin padure cu priveliste de o parte si de alta a crestei pe care o urmati, prin aceste fereste putand chiar sa vedem o parte din creasta muntilor Zarand. Pot spune ca, acest traseu turistic din muntii Zarand, este unul dintre cele mai fascinante si din cauza diversitati de culori intalnite prin padure, date si de razele de soare care patrund printre copaci. Un detaliu semificativ in ce priveste acest traseu… Este usor de parcurs, neexistant practic o poteca turistica, ci mai degraba un drum forestier, care merge paralel cu localitatile Paulis-Minis-Ghioroc, aceste fiind vizibile pe partea stanga a sensului nostru de mers. Dupa ce trecem de varful DEALU HOTARULUI de 369m, la o intersectie de drumuri, vom fi tentati sa o luam catre stanga, insa coborarea se va face spre localitatea MINIS si ar fi pacat fata de pitorescul traseului care contiuna mai departe prin aceasta parte a muntiilor ZARAND. Noi o vom continua traseul prin partea dreapta, pe poteca/drumul care nu este marcat nici prin acest loc. Dupa cum spuneam, traseul contiuna pe mai departe si o sa descoperim locuri de popas cu scaune si masa facute din trunchiuri de copac, casute pentru pasarele sau locuri facute pentru mancarea animalelor salbatice… Din pacate o sa descoperim si un aspect negativ… Taiatul de lemne, in unele locuri putand spune de adevarate defrisari, de parca sa uitat de zicala “CODRU, FRATE CU ROMANU”. Si foarte multe gunoaie lasate de catre acei “PORCUS HUMANUS/TURISTICUS ”, o specie umana care inca este prezenta in ROMANIA. Noroc ca traseul acesta ne poarta printr-o lume atat de putin umblata de anumit gen de turisti, marturie fiind si marcajele turistice care INCA si deabea se mai disting pe copaci, deoarece traseul nu prezinta interes ca si alte trasee din muntii Zarand. Aproape de finalul traseului prin padure, o sa ajungem la locul unui popas amenajat cu o masa si doua bancute. Daca nu suntem prea obositi si avem timp la dispozitie, putem sa mergem catre varful CAPRA de 468m, luand-o pe poteca din stanga, aceasta abatere de la traseul propriu-zis meritand efortul, deoarece de pe varf ni se poate oferi un superb punct de belvedere la 360°. Dupa ce ne-am odihnit putin, ne continuam plimbarea pe acest traseu, luand-o la stanga, si urmeaza in scurt timp ca la orice final de traseu, coborarea spre “civilizatie”.

     Imediat ce am iesit din padure, coborand spre localitatea Ghiororc, o sa fim intampinati cu o frumoasa priveliste asupra localitati Ghioroc si a ochiurilor de apa, mai cunoscute fiind ca zona de “agrement” Ghioroc. Pe aceasta coborare, venind dinspre dreapta, o sa facem jonctiunea cu traseul CRESTEI PRINCIPALE a MUNTILOR ZARAND care vine dinspre schitul FEREDEU (marcaj banda rosie) si traseul care vine de pe valea CLADOVEI si duce catre localitatea Ghioroc (marcaj banda albastra). Pe aceasta coborare catre localitatea Ghioroc, ne putem opri pentru o mica rugaciune la o cruce din lemn, ce vegheaza peste Campia Aradului. Aceasta cruce a fost ridicata la intiativa familiei MESTER si cu sprijinul unor oameni de bine, care locuiesc in localitatea Ghioroc. Din pacate, unii „crestini” au luat decizia de profana aceasta cruce din lemn, incercand sa o taie de la baza, cioplind-o, dandu-i foc sau chiar tragand cu cartuse in ea. „CINSTE” VOUA, CRESTINILOR… Chiar si pe aceasta coborare, va trebui sa fiti atenti la directia pe care o veti alege ca sa ajungeti in localitate Ghioroc. O sa intalniti un releu de transmisiuni si o bifurcatie de drumuri, dar fara de urma cu marcaj turistic. Deci, pe unde sa o luam??? Daca o veti lua la dreapta, puteti ajunge in localitatea Cuvin; daca o sa optati a merge pe drumul din stanga, ati facut alegerea cea buna, ajungand in centrul localitati Ghioroc.

     Daca este vara, acest traseu se poate termina la o baie in lacurile de la Ghioroc, iar daca este iarna, putem sa mergem sa hranim cele cateva rate salbatice sau lisite.

     Din localitatea Ghioroc, avem posibilitatea sa ajungem inapoi in municipiul Arad cu tramvaiul sau trenul.

     Ca sa va deschid „apetitul”, puteti vizualiza pozele de pe parcursul acestui traseu… accesand urmatorul link:  https://codmunte.wordpress.com/2012/07/24/poze-de-la-paulis-la-ghioroc-in-octombrie-2011/

     Descrierea acestui traseu fiind facuta (si cu cateva poze), va invit sa cunoasteti si sa descoperiti… MUNTII ZARAND.

Anunțuri

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 26/09/2013, in Zarand, la mine acasa and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: