ARTICOL. SFATURI PRIVIND MERSUL LA MUNTE – prima parte


<>  NU FOLOSITI medicamente, alte substante chimice, cafeaua, alcoolul pentru a atenua oboseala. Programati-va mersul pe munte cu RIGURIOZITATE, RELAXARE si ETAPE DESE PENTRU ODIHNA.

<>  La popasuri NU BETI MULTA APA, NU STATI JOS. Faceti MASAJE USOARE, 10-15 minute, pe muschii incercati de febra si executati lungi EXERCITI DE INSPIRATIE-EXPIRATIE A AERULUI, astfel, oxigenarea plamanului-sangelui se va face rapid.

 <>  NU MERGETI IARNA incaltati cu bocanci care iau apa sau in ciorapi din fibre/fire sintetice. Picioarele ude, degera atat de repede, de obicei chiar fara sa bage de seama proprietarul lor.

<>  CAPTUSITI BIDOANELE PENTRU APA cu tesaturi matlasate, pasla, stofa groasa si utati-o des. Apa din bidon, prin evaporarea apei din stofa de dinafara, se mentine rece.

 <>  NU PLECATI LA DRUM cu fermoare defecte, nasturi lipsa, cusaturi descusute, haine rupte. In afara de aspectul necivilizata, toate acestea pot aduce necazuri, chiar in plina vara poate izbucni un viscol si corpul poate suferi de frig.

<>  NU DORMITI NICIODATA imbracat in hainele in care ati marsaluit si care, in timpul noptii, trebuie sa se usuce si sa se aeriseasca. Luati-va mereu pe munte o pijama usoara sau haine usoare pentru dormit, acestea fiind bune si la cabana si pentru sacul pentru dormit.

<>  Cand faceti un popas pe traseu, CAUTATI UN LOC ferit de curenti si insorit. Imbracati imediat o bluza de vant, un hanorac, un pullover iar daca aveti camasi de schimb, luati una uscata.

<>  De la un popas la altul, cand e vara-toamna sau primavara, si nu ploua, tricourile si camasile de schimb se usuca tinandu-le intinse pe ruscac.

<>  FIECARE TREBUIE SA-SI POARTE RUCSACUL SAU, chiar femeile si copii. NU PURTATI DOUA-TREI RUCSACURI, acestea duc la o oboseala excesiva, chiar si la accidente grave.

<>  ALEGETI-VA TOTDEAUNA, traseul pe care-l cunoasteti bine si parcurgeti-l numai alaturi de cineva, care-l stie perfect.

<>  MERGETI NUMAI PE POTECA MARCATA, ea a fost trasata de oameni cu experienta. NU O LUATI PE “SCURTATURI”, doar aparent ele o “taie” mai de-a dreptul, in realitate supune turistul la eforturi mari in plus. In schimb, pe scurtaturi se poate pierde marcajul. RATACIREA ESTE UN MARE PERICOL PENTRU TURIST.

 <>  TOT GRUPUL TREBUIE SA-SI POTRIVEASCA MERSUL DUPA VITEZA CU CARE MERGE CEL MAI PUTIN ANTRENAT PE MUNTE.

<>  INTOTDEAUNA PLECATI PE UN TRASEU CAT MAI DE DIMINEATA, cand vremea e mai prielnica in orice anotimp al anului (chiar si in sezonul de iarna, cand pornesc avalansele). In CAZ DE RATACIRE sau ACCIDENTARE pana la caderea noptii e tot timpul sa se ajunga la un adapost ori sa soseasca salvatorii.

<>  INFORMATI-VA INTODEAUNA, cu lux de amanunte, scriind totul pe un carnetel,  ce trebuie purtat mereu in rucsac si pe care se pot consemna si impresiile personale: date asupra traseului pe care porniti, marcajele turistice, alte semen de orientare pentru a evita ratacirile.

Aceste cateva randuri, doar o parte, LE-AM REPRODUS (FARA ACORDUL AUTORULUI, si pe aceasta cale IMI CER SCUZE si PERMISIUNEA DE A LE REDA IN ACEST ARTICOL) din cartea “MUNTELE – FRUMUSETE SI EDUCATIE”, autor ION PREDA, carte aparuta in anul 1990 la EDITURA PENTRU TINERET.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 29/10/2013, in Cu si despre munte and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: