ARTICOL. SFATURI PRIVIND MERSUL LA MUNTE – a doua parte


<>  NU VA PROGRAMATI ETAPE LUNGI DE MERS, care sa va depaseasca puterile si sa va suprasolicite rezistenta. Faceti mersul pe munte in etape scurte, de la cabana la cabana, sau acolo unde nu aveti o casa de adapost, intindeti-va cortul devreme, inainte de a va apuca noaptea.

<>  Cortul NU SE INTINDE in zonele de grohotis, in gropi, la margini de prapastii, sub linii si stalpi de inalta tensiune, in apropierea altor locuri periculoase (pereti de nisip, vai de rauri, sub stanci “care fug” etc.). Alegeti un loc usor inclinat, ganditi-va ce se poate intampla daca peste noapte se porneste din senin o ploaie torentiala sau are loc o “rupere” de nori.

<>  MERGETI INCET PE POTECI, in ritm regulat. NU FUGITI si NU SARITI. MULTI S-AU PRABUSIT DIN TRASEU „ZBURAND”.

<>  RESPECTATI PE CEI DIN JUR, CURATENIA MUNTELUI SI LOCUL UNDE CAMPATI!!!.

<>  NU FOLOSITI REFUGIILE ALPINE in loc de cabane. Popositi in refugii doar in cazuri extreme. Adeseori ele sunt o salvare pentru cei accidentati, epuizati. Lasati in refugii un loc-doua-trei pentru cei care vin in plina noapte.

<>  NU FACETI BAIE IMEDIAT CE SOSITI LA CABANA sau in timpul mersului, in apa rece a raurilor sau lacurilor de munte. Unii au facut stop cardiac intrand in apa rece de munte!!!.

<>  In corturi sau refugii NU APRINDETI SPIRTIERE, LAMPI PE GAZ SAU PRIMUSURI, deoarece va puteti asfixia, adormind!!.

<>  INVATATI DIN VREME CUM SE FACE O VATRA DE FOC si exersati de cateva ori. Invatati mai ales: cum se face o vatra de foc, cum se prepara mancarea, cum se intinde cortul, cum se foloseste o coarda sau o cordelina de alpinism in caz de accident, cum se strange un sac pentru dormit, cum se aranjaza un adapost din crengi, cum se fac noduri si legaturi pe o coarda de alpinism, cum si din ce se improvizeaza o targa cu care sa se poata transporta un accidentat, cum se da alarma prin codul international de semnalizare pe munte, etc.

<>  FITI DISCIPLINATI in grupul cu care drumetiti.

<>  NU VA PARASITI GRUPUL!!!

<>  ASCULTATI DE GHID, CONDUCATORUL GRUPULUI sau de TURISTII CU CEA MAI MARE EXPERIENTA INTR-ALE MUNTELUI!!!

<>  Cand plecati dintr-un loc de campare, dupa o noapte, STINGETI BINE FOCUL, STRANGETI GUNOAIELE PE CARE LE-ATI FACUT, puneti brazda de iarba pe portiunile de teren “ranite” de foc sau de tarusii cortului.

<>  INVATATI SA FOTOGRAFIATI CAT MAI BINE si OBISNUITI-VA SA VA NOTATI IMPRESIILE si SEMNELE DE ORIENTARE DE PE TRASEE. Imagilile si consemnarile va pot produce ulterior, mari satisfactii sufletesti si puteti impartasi, cu ajutorul lor, si altora bucuriile unei excursii reusite.

<>  NU EZITATI A RENUNTA LA O EXCURSIE pe un traseu necunoscut, prea dura / lunga, pe o vreme nefavorabila sau cand considerati ca va depaseste cunostintele, pregatirea fizica sau psihica.

<>  NU PLECATI NICIODATA PE MUNTE BOLNAV sau dupa o convalescent. E indicat ca, periodic, sa faceti o vizita medicala generala si chiar cateva investigatii clinice: masurarea tensiunii, electrocardiograma, o radioscopie pulmonara, analiza sangelui, etc.

<>  NU FUMATI in timpul marsului pe munte, in corturi, in cabane, refugii alpine, in sali de mese!!!

<>  Pentru PRIMA PARTE DIN ACEST ARTICOL, accesati si vizualizati rumatorul link:

https://codmunte.wordpress.com/2013/10/29/articol-sfaturi-privind-mersul-la-munte-prima-parte/

     Aceste cateva randuri, doar o parte, LE-AM REPRODUS (FARA ACORDUL AUTORULUI, si pe aceasta cale IMI CER SCUZE si PERMISIUNEA DE A LE REDA IN ACEST ARTICOL) din cartea “MUNTELE – FRUMUSETE SI EDUCATIE”, autor ION PREDA, carte aparuta in anul 1990 la EDITURA PENTRU TINERET.

Anunțuri

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 04/01/2014, in Cu si despre munte and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: