ARTICOL. Prin muntii ZARAND: comuna Siria – cetatea Siria – culmea Cazanului – schitul/manastirea Feredeu de sus – creasta Zarandului – varful Capra – comuna Ghioroc


Comuna Siria – cetatea Siria

– culmea Cazanului – schitul/manastirea Feredeu de sus

– creasta Zarandului – varful Capra – comuna Ghioroc

Comuna Siria - cetatea Siria - culmea Cazanului - schitul manastirea Feredeu de sus - creasta Zarandului - varful Capra - comuna Ghioroc

Comuna Siria – cetatea Siria – culmea Cazanului – schitul manastirea Feredeu de sus – creasta Zarandului – varful Capra – comuna Ghioroc

<>  Daca suntem in cautarea unor clipe de relaxare in aproprierea orasului Arad, va invit la o plimbare prin Muntii Zarand, din comuna Siria pana in comuna Ghioroc.

<>  Acest scurt traseu nu necesita echipament de munte special, avand nevoie doar de bocanci cu talpa aderenta, in functie de anotimp hainele adecvate: pelerina de ploaie sau ochelari de soare, un rucsacel mic in care sa aveti ceva de mancare si o sticla cu apa, nu in ultimul rand, aparatul foto sau camera video. Acest traseu se poate face tot timpul anului, indiferent de vreme. Durata lui este in functie de conditia fizica si experienta de munte a fiecaruia. Din centrul comunei Siria si pana la cetatea Siria pe poteca turistica aprox. 01h-01’30min., marcaj turistic – cruce albastra; cetatea Siria – culmea Cazan – schitul/manastirea Feredeu de sus, aprox. 2h-2h’30min., marcaj turistic cruce albastara si punct albastru; schitul Feredeu – creasta Zarandului – varful Capra, aprox. 3h-3’30min., marcaj turistic punct albastru si banda rosie; varful Capra – com. Ghiroroc, aprox. 1h-1’30min., marcaj turistic banda rosie si banda albastra. Traseul are o lungime de aproximatix 24km ± 1km.

<>  Dupa ce am ajuns in centrul comunei Siria,  fie ca am venit cu trenul – 1h de calatorit, fie cu masina – 28 km pana in comuna Siria, in centrul localitatii putem sa vizitam: muzeul memoriala Ioan Slavici, situata in parcul si castelul Bohus; sa admiram statuia Baronesei Antonia Bohus, care la baza sa are un izvor frumos amenajat; busturile lui Mihai Eminescu, Emil Montia si Ioan Rusu Sirianu.

<>  Traseul turistic pe care il vom urma porneste din parcul Bohus, chiar de langa statuia baronesei Antonia Bohus. Ar fi bine si indicat, ca sa ne aprovizionam cu suficienta apa, deoarece pana la schitul/manastirea Feredeu de sus nu o sa avem posibilitatea de a gasi si a ne aproviziona cu apa. Dupa ce am traversat parcul Bohus si am ajuns in spatele muzeului Ioan Slavici, vom intalni un drum care urca usor si ne conduce pe langa o troita aflata pe parte dreapta. Putem deja sa vedem ruinele cetatii Siria, spre care o sa incepem a urca. Urcusul catre cetatea poate parea usor, dar chiar si cei cu experienta sau obisnuiti cu mersul la munte si natura isi vor pune la incercare conditia fizica. Cu cat o sa urcam mai sus, peisajul se schimba, iar frumusetea zonei se dezvaluie privitorului din mici poienite. Dar cea mai frumoasa priveliste ne este data dupa ce am ajuns la cetatea Siria.

<>  Cetatea este situata la 470m altitudine, avand la origine o cetate dacica de aparare. Descoperirile arheologice pledeaza pentru o stationare romana in zona, incepand cu anul 106 pana in anul 271. In anul 1169 devine darie regala catre Manastirea Saniab din jud. Bihor, amintindu-se in vecinatatea cetatii si 20 de vii cu 9 gospodarii. Prima presupusa atestare pe aceste meleaguri a cetatii Siria este de la 1318, dar “oficial”, prima atestare printr-un document dat de Carol Robert de Anjou este din anul 1331, care daruieste cetatea lui Desideriu Szeckz, pentru servicile aduse coroanei. Cetatea Siria a fost detinuta succesiv sau in propietatea de regalitatile maghiare, sau de catre Gheorghe Brancovici, Iancu de Hunedoara, Matei Corvin, iar ulterior de familia Bathory. Anul 1440 face referire printr-un document despre voievodul Stefan de Siria. Cetele taranesti conduse de Gheorgehe Doja ocupa cetatea in anul 1514, pentru ca in anul 1566 cetatea Siria si cetatile de la Ineu si Dezna sa fie cucerita de catre turci. In anul 1599 cetatea este eliberata, gazduind o garnizoana a lui Mihai Viteazul pana in anul 1600. Otomanii o cuceresc in anul 1607 si o stapanesc pana in anul 1693. A fost cucerita si folosita de catre Horia si Closca in rascoala, de aceea, in 1784 a fost distrusa de trupele habsburgilor pentru a nu mai ajunge in stapanirea cuiva, care ar fi beneficiat de importanta sa strategica.

<>  Putem patrunde nestingheriti inauntrul cetatii pe vechea poarta de intrare sau pe langa stancile din partea de jos, iar de la marginile cetatii sa admiram in departare unele localitati sau muntii din judetul Arad: stand cu fata catre comuna Siria; intreaga comuna Siria, Campia Aradului si orasul Arad, in functie de ora la care sunteti prin cetate se poate vedea trenul care circula prin aceasta zona; prin partea dreapta a cetatii se pot vedea localitatile Galsa, Pancota etc., iar daca este senin si vizibilitate, putem zari dealul de la Mocrea, culmile muntilor Codru Moma si Muntele Gaina; prin partea stanga a cetatii putem vedea satul Covasant, sclipirile lacurilor de langa comuna Ghioroc si culmile muntilor Zarand. De langa cetate, pasionatii de parapanta pot sa isi ia zborul, acesta fiind unul dintre cele mai bune locuri pentru practicarea acestui sport.

<>  Dar sa nu uitam un lucru… Ne aflam la un monument istoric si e corect sa-l respectam, nu ne cataram pe peretii cetatii, nu smulgem pietre din zid pentru a le arunca, nu facem foc si carne la gratar, nu tipam sau facem zgomot!!! In perioada verii in zona sunt multe mure si nu exista riscul intalniri cu ursi.

<>  Noi continuam mai departe traseul, trecand pe langa releu TV, prin partea stanga a sa, printr-o padurice care ne da impresia ca traversam un tunel cu bolta inalta. In apropierea releului TV putem urca pe cel mai inalt varf din zona – varful Curcubata de 496m., de unde o sa avem o frumoasa priveliste si panorama catre releul TV si cetate Siria. Traseul catre schitul/manastirea Feredeu de sus si comuna Ghioroc continua pana la o intersectie de drumuri: un drum asfaltat care face la dreapta si in jos, duce catre comuna Siria; si un drum forestier care continua inainte si care duce catre schitul/manastirea Feredeu de sus. Noi o sa urmam drumul forestier din fata noastra, urmand culmea Cazanului, cu urcusuri si coborasuri usoare, luandu-ne dupa marcajul turistic cruce albastra. Drumul forestier sau poteca turistica pana la schitul/manastirea Feredeu de sus este specifica muntiilor Zarand, padure si din loc in loc o ferestra prin aceasta, prin care putem sa zarim vaile sau localitatile de la poalele muntelui. Daca nu facem galagie si mergem cat de cat in liniste, poate avem posibilitatea sa zarim caprioare, care se apropie de sate in cautarea fanului lasat de catre padurari, sau diferite pasarele care ne incanta cu voiosia si cantecele lor. In timp ce admiram natura care ni se dezvaluie si bucurosi de liniste care ne inconjoara, pe la mijocul traseului dintre cetate si schitul/manastire, o sa vadem la un moment dat ca ne intersectam cu traseul turistic care vine/duce din/in partea stanga, de la /spre cabana Casoaia, marcaj punct albastru. Dupa aproximativ 2h – 2h’15min  ajungem in Saua Cazanului. In acest loc, putem observa indicatoarele turistice care ne indruma: catre cabana Casoaia, banda galbena – aproximativ 4h-5h; spre creasta principala a Muntilor Zarandului, punct albastu – ‘30min. Tot in acest punct, coboara o sosea spre manastirea Feredeu din vale si catre comuna Siria.

<>  Noi ne vom continua aventura prin muntii Zarand, urmand tot inainte soseaua, iar dupa aprox. 15min. iata-ne ajunsi la schitul/manastirea Feredeu de sus, loc primitor si linistit, unde ne putem odihni si chiar caza pentru o noapte. Aici putem bea o apa de izvor, pe care ai vrea sa o ai tot timpul acasa. Daca vremea este senina, de deasupra schitului se poate vedea cel mai bine Campia Aradului si Orasul Arad in departare, deoarece ne aflam la aproximativv 450m altitudine. Vechea biserica a schitului sa renovata atat la exterior dar si la interior, de curand sa ridicat un mic altar pentru slujbele din sezonul mai cald. In sezonul cald, la schit urca destul de multe persoane cu masina sau pe jos, pentru a asista la slujbele oficiate de calugari.

<>  Dupa o binemeritata odihna, drumetia noastra poate continua prin partea dreapta, pe o poteca putin mai abrupta si directa, spre partea de inceput/final a Crestei Zarandului si catre comuna Ghioroc (marcaj punct albastru pe fond alb) sau daca dorim sa ne retragem din aceasta drumetie, dar sa mai ne bucuram de natura, putem coboara spre manastirea Feredeu din vale si in continuare pana in comuna Siria, urmand la dreapta traseul si marcajul turistic banda galbena. Traseul pana la manastirea Feredeu din vale poarta numele de “Drumul Crucii”.

<>  Traseul catre comuna Ghioroc incepe cu o urcare putin mai sustinuta, ajungand imediat in traseul de creasta principala al muntilor Zarand, marcaj banda rosie. Poteca turistica, mai nou drumul forestier, trece prin padure si din loc in loc avem cate o “ferestra”, prin care putem sa zarim vaile sau localitatile de la poalele muntelui. Pe parcursul traseului o sa ocolim pe curbe de nivel cateva varfuri mai importante (nu merita sa urcam pe ele, doarece varfurile sunt cu vegetatie si neputand vedea ceva): varful Chicioara de 488m, unde o sa intalnim pe partea dreapta, traseul turistic care coboara/urca spre/dinspre comuna Covasant – marcaj banda albastra; varful Gurgului de 392m;  in apropierea varfului Cioaca Zicatorii de 432m, o sa intalnim la stanga un alt traseu turistic care coboara/urca spre/dinspre valea Cladovei, marcaj triunghi galben; varful Magura de 475m; varful Capra de 470m care domina zona comunei Ghioroc si pe care se afla o borna de varf.

<>  Imediat ce am iesit din padure, coborand spre localitatea Ghiororc, o sa fim intampinati cu o frumoasa priveliste asupra localitati Ghioroc si a ochiurilor de apa, mai cunoscute fiind ca zona de “agrement” Ghioroc. Pe aceasta coborare, venind dinspre stanga, o sa facem jonctiunea cu traseul care vine de pe valea Cladovei si duce catre localitatea Ghioroc (marcaj banda albastra) si cu traseul care vine de la Paulis si care duce la fel, catre localitatea Ghioroc (marcaj triunghi albastru). Pe aceasta coborare catre localitatea Ghioroc, ne putem opri pentru o mica rugaciune la o cruce din lemn, ce vegheaza peste Campia Aradului. Aceasta cruce a fost ridicata la intiativa familiei MESTER si cu sprijinul unor oameni de bine, care locuiesc in localitatea Ghioroc. Din pacate, unii “crestini” au luat decizia de profana aceasta cruce din lemn, incercand sa o taie de la baza, cioplind-o, dandu-i foc sau chiar tragand cu cartuse in ea. “CINSTE” VOUA, CRESTINILOR… Chiar si pe aceasta coborare, va trebui sa fiti atenti la directia pe care o veti alege ca sa ajungeti in localitate Ghioroc. O sa intalniti un releu de transmisiuni si o bifurcatie de drumuri, dar fara de urma cu marcaj turistic. Deci, pe unde sa o luam??? Daca o veti lua la dreapta, puteti ajunge in localitatea Cuvin; daca o sa optati a merge pe drumul din stanga, ati facut alegerea cea buna, ajungand in centrul localitati Ghioroc.

<>  Daca este vara, acest traseu se poate termina la o baie in lacurile de la Ghioroc, iar daca este iarna, putem sa mergem sa hranim cele cateva rata salbatice sau lisite, care au ramas peste iarna tot pe aceste boua beltii de la Ghioroc.

<>  Din locatitatea Ghioroc, avem posibilitatea sa ajungem inapoi in municipiul Arad cu tramvaiul sau trenul.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 19/08/2014, in Zarand, la mine acasa and tagged , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Clepcea Raul

    frumos traseu , am fost si eu de cateva ori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: