ARTICOL. E7 – traseul/drumul turistic european de lunga distanta, harta si descrierea din portiunea de campie: Nadlac – Arad – Ghioroc


E7

TRASEUL/DRUMUL TURISTIC EUROPEAN

DE

LUNGA DISTANTA

 –

<>  Continentul European este strabatut dintr-o parte in alta, de traseele/drumurile turistice de lunga distanta, aparute din necesitatea valorificarii patrimoniul turistic din Europa, pe parcursul carora o sa descoperim obiective naturale sau antropice.

<>  Exista 11 trasee/drumuri, purtand denumirea de E1, E2… E11, dar doar 4 dintre ele se afla si strabat teritoriul Romaniei, singurul care se afla si traverseaza judetul Arad, fiind traseul/drumul E7. Traseul/drumul E7 are ca punct de plecare Portugalia si continua cu Spania, Andora, Franta, Italia, Slovenia si Ungaria, “intrand” pe teritoriul Romaniei si al judetului Arad prin partea de vest si punctul de frontiera/vama de la Nadlac, strabatant Romania pe directia vest-est, finalul fiind pe litorarul Marii Negre. Marcajul turistic pentru acest traseu este prin reperul E7, de culoare neagra pe fond alb. Nici unul dintre cele 11 trasee/drumuri turistice europene de lunga distanta nu trebuie obligatoriu sa urmeze un traseu/drum turistic al tarii sau zonei pe care il parcurge, dar in cazul in care se au sau parcurg aceiasi directie, reperul E7 va aparea langa marcajul turistic din acea zona.

<>  Pe teritoriul judetului Arad, traseul/drumul turistic E7, este impartit in doua: traseul din zona de campie, Nadlac – Arad – Ghioroc; traseul din zona montana: Ghioroc – creasta principal a muntilor Zarandului si a muntilor Savarsinului – Zam.

DESCRIEREA ZONEI DE CAMPIE

NADLAC – ARAD  – GHIOROC

HARTAV TRASEUL/DRUMUL TURISTIC EUROPEAN DE LUNGA DISTANTA E7, ZONA DE CAMPIE: NADLAC – ARAD  – GHIOROC

HARTA TRASEULUI/DRUMULUI TURISTIC EUROPEAN
DE
LUNGA DISTANTA E7,
ZONA DE CAMPIE:
NADLAC – ARAD – GHIOROC

 –

<>  Descrierea traseului/drumului turistic E7 din zona de campie, Nadlac – Arad – Ghioroc:

>  Venind pe digul Nordic al raului Mures dinspre localitatea Szeged – Ungaria, traseul/drumul turistic E7 ajunge la Nadlac si granita Romaniei. Din dreptul vechiului dig al raului Mures incepe partea aradeana si romaneasca a traseului/drumului E7, fiind marcat de un panou indicator. Digul inconjoara pe la sud localitatea Nadlac, dar putem sa urmam strazile ce duc catre centrul localitatii si sa vizitam aumite obiective turistice din aceasta localitate: ruinele unui cimitir maghiar, biserica sarbeasca de zid din anul 1829, biserica evanghelica din anul 1822, biserica ortodoxa din 1829.

>  O sa parasim vechiul dig in partea de sud a localitatii Nadlac, pentru a urma un drum agricol ce ajunge la digul cel nou. Continuand spre est si urmand noul dig, o sa ajungem la intersectia cu drumul care duce catre localitatea Igris. Vom urma acest nou drum si o sa ajungem in locul de unde urmeaza sa traversam in partea sudica a raului Mures, digul sudic al raului Mures fiindu-ne noul reper. Digul urmareste cursul raului Mures, continuand sa mergem catre est si luandu-ne dupa marcajul E7 aflat pe stalpii din partea dreapta a digului sudic, care marcheaza si limita sudica a Parcului Natural “Lunca Muresului”, unde conduita ecologica trebuie respectata cu o mai mare strictete.

>  Pe directia de mers catre est o sa ajungem in curand la Periam Port, locul unde o sa descoperim o locatie turistica estivala in plina dezvoltare si unde se ofera turistului/calatorului posibilitati de cazare si masa pentru perioade mai indelungate, fiind de metionat ca puteti avea parte de diverse evenimente culturale. Putem traversa raul Mures catre localitatea Semlac, doar daca nivelul raului ne va permite.

>  Pe partea dreapta a directiei noastre de mers se afla localitatea Secusigiu, unde putem vizita una dintre primele scoli romanesti din aceasta parte de tara. In apropierea localitatii Secusigiu mai putem vizita biserica din caramida arsa aflata in localitatea Munar. Tot in aceasta zona putem sa vizitam localitatea Sanpetru German, ce a avut o puternica comunitate nemteasca, lasand multe elemente culturale, religioase si arhitectonice: biserica catolica, statuia Sfantului Petru, statuia Sfantului Florian. Din localitatea Sampetru German sau localitatea Munar revenim la traseul/drumul turistic european E7, ajungand la Manastirea de la Bezdin, documentata din anul 1539.

>  Din zona Manastirii de la Bezdin o sa desoperim un traseu turistic marcat cu banda albastra, ce paraseste digul si duce intr-o zona pe unde se trece raul Mures, pentru a intra si parcurge o portiune din Padurea Ceala si pana in localitatea/municipiul Arad. Ne putem abate din traseul nostru si sa vizitam localitatea Pecica, care are inca vechile locatii ale breslelor rotarilor, fierarilor, cizmarilor et., si care au fost foarte apreciate de catre oamenii locurilor. In apropierea localitatii Pecica se poate vizita situl arheologic “Santul Mare”, fiind cel mai important din vestul tarii, deoarece sau gasit vestigi celtice si chiar ale presupusei asezari fortificate dacice “Ziridava”.

>  Pe trasul traseului/drumului turistic E7 care continua tot pe digul raului Mures, o sa ajunge in localitatea Felnac, unde se gasesc urmele cetatii Felnacului din anul 1500. Din localitatea Felnac continuam si urmam drumul modernizat si o sa trecem prin localitatile Calugarei, Bodrogul Nou si Zadareni. In calatoria noastra putem ajunge cu o scurta deviere catre dreapta, la manastirea Hodos – Bodrog, ce apare in documente inca din anul 1177, fiind construita in stilul triconc bizantin, fiind din aceiasi ani cu alte manastiri din Romania: Vodita, Tismana, Cozia si mai ales prin asemanare arhitectonica cu Prislopul de Hateg. In localitatea Zadareni putem sa ne oprim pentru a cauta vestigiile vechiului castel fortificat care a fost terminat in anul 1495.

>  La aproape 2 km dupa localitatea Zadareni, traseul/drumul E7 se indreapta spre nord pe un drum agricol, abandonand drumul modernizat, ajungand pe Insula 3, care este plina de casute de vacanta si loc de relaxare pentru multi aradeni. Din nou traversam raul Mures si ajungem la un drum asfaltat care strabate padurea Ceala si duce impreuna cu traseul/drumul E7 la Centrul de vizitare al Parcului Natural “Lunca Muresului”. Putem vizita acest frumos si modern centru de informare turistica, dupa care sa continuam catre localitatea/municipiul Arad, care este foarte aproape de padurea Ceala.

> Drumul/traseul turistic european E7 traverseaza localitatea/municipiul Arad pe directia vest –est, putand alege dintre cele doua variante: faleza raului Mures sau pe la sud de Cetatea Aradului. Daca optati pentru faleza raului Mures, puteti sa va abateti si spre centrul localitatii/municipiului Arad, vizitant potentilul turistic dat de numeroasele edificii arhitecturale aflate pe boulevard: Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Palatul Neuman, Palatul Cenad, Catredala Ortodoxa, Catredala Catolica, Biserica Sarbeasca, Biserica Rosie, Sinagoga Neologa, etc. Puteti admira frumoasele statui care au marcat momente din istoria orasului si a vremurilor: Monumentul Ostasilor, Monumentele din Parcul Reconcilierii, Monumentul Sfintei Treimi etc. In zona centrala a localitatii/municipiului Arad si pe malul raului Mures, puteti sa va relaxati in frumoasele parcuri: Parcul Padurice, Parcul Copiilor, Parcul Varstnicilor, Parcul Europa. Cel mai cauta loc de agrement pe parcursul sezonului cald, este Strandul Neptun. Daca am ales sa mergem pe la sud de cetatea Aradului, putem incerca sa vizita aceasta cetate, care a fost construita in perioada 1763-1783 in stil Vaudan, intr-un meandru al raulul Mures.

>  Indiferent pe care dintre cele doua variante de traseu le-am ales pentru a strabate localitatea/municipiul Arad, o sa ajungem in zona cartierului Micalaca, de unde va trebui sa urmam digul nordic al raului Mures, care ne va duce catre padurea Vladimirescu. Inainte de a intra in padurea Vladimirescu, pe un drum nemodernizat, putem sa ne abatem spre localitatea Vladimirescu unde se afla ruinele unei biserici construite in stil romantic cu piatra slefuita. In partea de est a localitatii Vladimirescu si aproape de soseaua nationala, puteti admira “cele cinci movile” care au atras atentia multor vizitatori si cercetatori, din cauza formelor, una dintre movile avand si o capela, care dateaza din anul 1851. In apropierea padurii Ceala se afla localitatea Fantanele, unde se gasesc doua castele ce sunt construite in stil neoclassic. In padurea Ceala se afla cateva lacuri artificiale si cabane, bun prilej de relaxare.

>  Lasand in urma zona lacurilor ne indreptam spre est. tot prin padurea Ceala, pe partea de nord a raului Mures, pana la liziera acestei frumoase paduri, de unde o sa contiunam drumul/traseul E7 pe un drum nemodernizat pe care o sa il urmam pana in localitatile Mandruloc-Cicir, traversandu-le pe la est. Dupa ce am aiesit din localitatea Cicir, o sa ne indreptam din nou catre raul Mures, si vom continua drumul/traseul E7 pe dig, pana in localitatea Paulis. Inainte de intrarea in localitatea Paulis, pe soseauna nationala, se afla Monumentul de la Paulis din 1974, dedicat ostasilor eroi cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Localitatea Paulis este renumita pentru vinurile sale, ce provin din renumita Podgorie a Aradului. Inainte de a ne indrepta spre zona de intrare montana a drumului/traseului E7, ne putem deplasa pana in localitatea Lipova, care nu este departe de localitatea Paulis, fiind acum ceva timp un important centru mestesugaresc, cu multe bresle si vad comercial, inca pastrandu-se vechiul bazar turcesc. In vecinatatea localitatii Lipova se pote vizita ruinele cetatii Soimos.

>  Revenind la drumul/traseul E7 si in centrul localitatii Paulis, ne indreptam spre intrarea din portiunea montana a drumului/traseului E7 din judetul Arad, aflata in localitatea Ghioroc, dar dupa ce am trecut prin localitatea Minis, fiind renumita pentru vinurile sale.

>  In localitatea Ghioroc si inainte de porni prin zona montana aradeana din traseul/drumul turistic de lunga distanta E7, putem vizita muzeul trenului Sageata Verde, care a circula prin Podgoria Aradului.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 07/11/2014, in E7 - TRASEUL/DRUMUL TURISTIC EUROPEAN DE LUNGA DISTANTA and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: