ARTICOL. 7 SUMMITS sau 7 VARFURI


<>  7 SUMMITS – 7 VARFURI, sunt cele mai inalte varfuri din/de pe fiecare dintre cele sapte continente. A ajunge pe toate dintre cele 7 VARFURI este considerata o aventura montana-alpinistica de exceptie.

Exista diferite pareri in ce priveste cele 7 VARFURI, cele mai “adevarate” de luat in seama pareri fiind cele a lui RICHARD BASS si RAINHOLD MESSNER.

Primul articol publicat si descrierea celor 7 VARFURI a aparut in 30 aprilie 1985 si a fost facut de catre omul de afaceri si alpinistul amator Richard Bass (Lista Bass sau Kosciusko) care a ales cel mai inalt varf din Australia, varful Kosciuszko (2228m).

Marele alpinist Reinhold Messner a revizuit lista lui Bass  si a publicat publicat propria lista (Lista Messner sau Carstensz), Messner utilizand datele geofizice din zona Oceania si in care se este inclus varful Indonezian Puncak Jaya (4884m) sau Carstensz Pyramid, deoarece varful se gaseste in provincia indoneziana Papua de pe insula Noua Guinee (conform datele geofizice pentru zona Australiana, exista doar varful Kosciuszko).

Unele pareri sustin ca varful Mount Wilhelm de 4509m este cel mai inalt varf din Australia, din cauza ca Indonezia este o parte din Asia si Asia de sud-est, dar aceasta este o parere politica, nu si geofizica. Din punct de vedere alpinistic lista Messner este cea mai provocatoare, doarece ascensiunea pe varful Carstensz Pyramid are particularitatea de a fi o expeditie, in timp ce ascensiunea pe varful Kosciuszko poate fi considerate este o “excursie” usoara.

 

Seven Summits

 (in funcție de altitudine)

Varf

Lista

Bass

Lista

Messner

Inaltime

Continent

EVEREST

EVEREST

EVEREST

8850m

ASIA

ACONCAGUA

ACONCAGUA

ACONCAGUA

6961m

AMERICA de SUD

McKINLEY

McKINLEY

McKINLEY

6194m

AMERICA de NORD

UHURU

UHURU

UHURU

5895m

AFRICA

ELBRUS

ELBRUS

ELBRUS

5642m

EUROPA

VINSON

VINSON

VINSON

4892m

ANTARTICA

PUNCAK JAYA

PUNCAK JAYA

PUNCAK JAYA

 

4884m

AUSTRALIA

zona continentala 

KOSCIUSZKO

KOSCIUSZKO

KOSCIUSZKO

 

2228m

AUSTRALIA

continentul

<> Tot pe aceiasi tema, “CEL MAI INALT VARF”, au aparut dealungul timpului discutii si contestari legate de cel mai inalt varf al continentului European.

Cel mai inalt varf European “acceptat” de aproape toata lumea este varful Elbrus (5642m), din Caucaz, care apare pe ambele liste: Bass si Messner. Cu toate acestea, deoarece locul de granita dintre Asia si Europa nu este acceptat de catre toata lumea, includerea sa in Europa este contestata. In cazul in care depresiunea Kuma-Manych este folosit ca frontiera geologica intre Asia si Europa, masivul Caucaz si varful Elbrus se afla in intregime in Asia, de aceea unii considerand varful Mont Blanc de 4810m din Alpi ca fiind cel mai înalt varf European. In cazul in care este acceptat bazinul Caucaz, varful Elbrus este situat Europa si astfel este cel mai inalt varf din Europa, desi este aproape de granita cu Asia. Varful Mont Blanc de 4810m din Alpi – Europa, nu este inclus nici in lista Bass sau in lista Messner.

<>  “Provocarea” alpinistica de a urca pe Seven Summits se bazeaza pe oricare dintre cele doua liste: Bass sau Messner (se presupune ca cei mai multi dintre alpinisti care au urcat cele Sapte varfuri ar fi urcat si varful Mont Blanc). Din ianuarie 2010, aproximativ 275 de alpiniști au urcat toate cele Sapte Varfuri, fie ca este lista Bass sau lista Messner; iar aproximativ 30% dintre cei acestia au urcat toate cele opt varfuri necesare pentru a finaliza ambele liste.

Prima persoana care a initiat proiectul ascensiunilor pe cel mai inalt varf/munte de pe fiecare dintre cele sapte continente – 7 SUMMITS – inclusiv continentul Australian, este Richard Bass. El la angajat pe ghidul David Breashears pentru ascensiunea varfului Everest, cel mai dificil varf din cele sapte varfuri ale “sale”, pe care a reusit sa ajunga la data de 30 aprilie 1985. Apoi, Bass a devenit co-autorul cărții “Seven Summits”.

Canadianul Pat Morrow este primul alpinist care a accepta aceasta provocare si a ales lista lui Messner, terminand ascensiunile celor 7 varfuri la data de 07.05.1986 cu varful Carstensz Pyramid. La scurt timp, pe data de 03.012.1986, Messner a finalizat propria lista a celor 7 varfuri prin urcarea varfului Vinson, important fiind de metionat ca toate ascensiunile sau facut fara a folosi oxigenul, chiar si pentru varful Everest. Pat Morrow a fost, de asemenea, primul care a realizat toate cele opt varfuri din ambele liste.

>  In 1990, Rob Hall si Gary Ball au devenit prima echipa care au realizat „Seven Summits” dupa lista Bass in doar sapte luni, incepand cu varful Everest la 10.05.1990 si terminand cu varful Vinson la 12.12.1990.

In 1992, Junko Tabei a devenit prima femeie care a finaliza „Seven Summits”.

In mai 2002, Susan si Phil Ershler, au devenit primul cuplu casatorit care au urca pe „Seven Summits” impreuna.

Intre 2002 si 2007, alpinistul austriac Christian Stangl a finalizat de unul singur/solitar Seven Summits (Lista Messner).

In mai 2007, Samantha Larson a finalizat cele sapte varfuri, la varsta de 18 ani si 220 zile (ea este în continuare cea mai tanara femeie care a urcat Seven Summits).

La data de 24.12.2011, americanul Jordan Romero a reusit ascensiunea celor 7 varfuri la varsta de 15 ani, 5 luni si 12 zile, fiind pana in momentul de fata cea mai tanara persoana care terminat aceasta provocare.

In octombrie 2006, Kit Deslauriers a devenit prima persoana care a schiat pe toate cele sapte varfuri (Lista Bass).

In ianuarie 2007, suedezii Olof Sundström si Martin Letzter au finalizat proiectul lor de a schia pe Seven Summits, incluziv pe varful Carstensz Pyramid, devenind astfel primii si singurii oameni carea au schiat pe varfurile din ambele liste.

Recordul mondial pentru finalizarea listei Messner si Bass este de 134 zile, realizata de Vern Tejas, care a inceput cu varful Vinson pe 18.01.2010 si a terminat cu varful McKinley la 31.05.2010.

In luna ianuarie 2010, alpinist spaniol Carlos Soria Fontan a finalizat ascensiunea celor sapte varfuri din Lista Messner dupa ce ajunge pe Uhuru, la varsta de 71, devenind cea mai invarsta persoana care realizeaza aceasta provocare.

La data de 23.05.2010, Sherpa AC urca pe varful Everest si realizand ultima lui ascensiune din Seven Summits din lista Bass. El a stabilit un nou record de alpinism pe cele sapte varfuri in 42 de zile.

In 2013, Venessa O’Brien  a devenit cea mai rapida femeie care a realizat ascensiunea celor doua liste din Seven Summits, in 10 luni.

<>  Unele persoane sunt de parere ca este chiar mai important sa realizezi 7 SECOUND SUMMITS.

<> In articolele urmatoare, o sa cititi informatii despre fiecare varf.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 07/12/2014, in 7 SUMMITS - 7 VARFURI and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: