ARTICOL. 7 SUMMITS – 7 VARFURI, A CINCEA PARTE – ULTIMA. VARFUL VINSON – CEL MAI INALT VARF DE PE CONTINENTUL ANTARTICA, VARFUL PUNCAK JAYA – CEL MAI INALT VARF DIN ZONA OCEANIA si VARFUL KOSCIUSZKO – CEL MAI INALT VARF DE PE CONTINENTUL AUSTRALIAN


CEL MAI INALT VARF

DE PE CONTINETUL ANTARTICA

VARFUL VINSON de 4892m

TARA – ARGENTINA

REPERE GPS – 78°31’31.74″S / 85°37’1.73″W

VARFUL VINSON

VARFUL VINSON

> Varful/masivul Vinson de 4892m este cel mai inalt varf din Antarctica, situat in muntii Ellsworth, de pe banchiza Ronne. Este situat la aproximativ 1200 km de Polul Sud, fiind  vazut de la distanta si pentru prima data in anul 1958. Inaltimea actuala de 4897m, este rezultatul unei masuratori GPS realizate in anul 2004 de catre o echipa a Fundatiei Omega.

> Clima de pe varful Vinson este in general controlata de aerul polar si calota de gheata, printr-un sistem de inalta presiune, care creeaza conditii predominant stabile, dar, la fel ca in orice climat polar, vanturile puternice și caderile de zapada sunt posibilie. Desi ninsorile anuale pe varful Vinson sunt scazute, vanturile puternice pot duce la acumulari de pana la 46cm de zapada intr-un an. In timpul sezonului de vara, noiembrie-ianuarie, exista 24 de ore de lumina solara. In timp ce temperatura medie in timpul acestor luni, este de la -30° C, soarele intens va topi zapada de pe portiunile intunecate.

> In anul 1963, doua grupuri diferite din cadrul Clubului Alpin American, unul condus de Charles Hollister și Samuel C. Silverstein, iar celalalt condus de Peter Schoening, au cerut sprijinul Fundatiei Nationale pentru Stiinta, pentru o expeditie de ascensiune a varfului Vinson. La indemnul Fundatiei Nationale pentru Stiinta si a Clubului Alpin American, cele doua grupuri au fuzionat in primavara anului 1966 (zece oameni de stiinta si alpinisti), alpinistul Nicholas Clinch fiind recrutat si desemnat catre Clubului Alpin American pentru a conduce expeditia de ascensiune a varfului Vinson, expeditia primind din partea oficialitatilor americane numele de Expeditia Alpinistica din Antartica 1966-1967. Expeditia a fost sponsorizata de Clubului Alpin American, Societatea Nationala de Geografie, și a fost sustinuta de Marina americana si Oficiul Național si Fundatia de Stiinte pe programe din Antarctica. Toti membrii expeditiei au ajuns pe varful Vinson: primul grup de patru alpinisti la 18.12.1966, patru la 1912.1966, iar ultimi trei la 20.12.1966.

> Ascensiunea pe varful Vinson ofera putine dificultati tehnice, dincolo de pericolele obisnuite de calatorie in Antarctica. Fiind in lista 7 summits, este in atentia multor alpinisti, care se autofinanteaza sau sunt finantati de catre sponsori, ascensiunile putand a se face cu companii care ofera aceasta aventura extrema pe varful Vinson. Marea majoritate a alpinistilor care urca varful Vinson aleg traseul din partea vestica si de pe ghetarul BRANSCOMB, dar se poate urca si din est.

 –

CEL MAI INALT VARF

DIN ZONA OCEANIA

VARFUL PUNCAK JAYA de 4884m

TARA – INDONEZIA

REPERE GPS – 04°04’44″S / 137°9’30″E

VARFUL PUNCAK JAYA

VARFUL PUNCAK JAYA

> Varful Puncak Jaya sau Carstensz Pyramid de 4884m (alte nume: Nemangkawi, Carstensz Toppen si Gunung Sukarno), este cel mai inalt varf de pe muntele Carstensz, situat in zonele muntoase centrale de vest a provinciei Papua – Indonezia. Varful Puncak Jaya este cel mai inalt varf din Indonezia si de pe cea mai mare  insula din lume – Noua Guinee, cel mai inalt varf de pe continentul Australian ( care cuprinde Noua Guinee, Australia, Timorul de Est, alte insule si platoul continental scufundat) si cel mai mare din Oceania. Unele surse sustin ca varful Mount Wilhelm de 4509m, este cel mai inalt varf din Oceania, deoarece Indonezia face parte din Asia de Sud-Est.

> Puncak Jaya a fost numit „Carstensz Pyramid”, dupa exploratorul olandez Jan Carstenszoon, care a vazut gheata pe varful Carstensz, fiind ridiculizat in Europa atunci cand a spus că a vazut zapada pe un varf  din apropierea ecuatorului (chiar daca aceste informatii nu au fost verificate de peste doua secole).

> Primele portiuni de gheata de pe muntele  Carstensz / Puncak Jaya au fost atinse inca din anul 1909, de catre exploratorul olandez Hendrik Lorentz Albert si cu sase ajutoare indigene – Dayak Kenyah, recrutati din Kayan Apo din Borneo. Parcul Național Lorentz, care cuprinde si Carstensz, a fost infiintat in anul 1919 ca urmare a raportului acestei expeditii. In anul 1936 expeditia olandeza Carstensz Expedition, fiindui imposibila stabilirea cu siguranta a celui mai inalt varf de pe muntele Carstensz, a decis sa urce fiecare dintre ele. La data de 05.12.1936, Anton Colijn, Jean Jacques Dozy si Frits Wissel au ajuns pe ghetarul de Est si pe varful Ngga Pulu, dar din cauza vremi nefavorabile ​​nu au reusit sa ajunga pe Carstensz Pyramid. Din cauza topirilor zapezii in decursul anilor, varful Ngga Pulu are 4862m, dar sa estimat ca in 1936 (atunci cand ghetarii acopereau intregul munte), varful Ngga Pulu a fost intr-adevar cel mai inalt varf, ajungand la peste 4900m.

> Varful Carstensz Pyramid a fost urcat pentru prima oara in anul 1962, de catre o expeditie condusa de alpinistul austriac Heinrich Harrer, impreuna cu alti trei membri ai expeditiei: alpinistul din Noua Zeelanda Philip Temple, alpinistul australian Russell Kippax si ofiterul olandez Bert Huizenga. Cand Indonezia a preluat controlul provinciei Papua in anul 1963, varful a fost redenumit „Puntjak Soekarno” sau Sukarno Peak, dupa primul presedinte al Indoneziei; mai tarziu aceasta a fost schimbat la Puncak Jaya. Numele Carstensz Pyramid este inca folosit printre alpinisti.

> Accesul in zona si ascensiunea varfului necesita un permis de la guvernul Indonezian, fiind chiar oprit accesul pentru turisti si alpinisti intre 1995 – 2005. Incepand din anul 2006, accesul este posibil prin diverse agentii de turism. Apropierea de munte si tabara de baza se face in 5 zile, trecand printr-o jungla foarte deasa și cu multe precipitatii, ceea ce face ca inaintarea sa fie dificilaa, de aceea mai este numit si „cel mai mizerabil varf” din 7 Summits. Traseul standard de ascensiune este pe fata de nord si de-a lungul crestei varfului, prin zone cu stanca, de aceea este inaccesibil pentru excursionisti si publicul larg, accesiunea avand o durata de 8-10 zile.  In ziua ascensiunii varfului,  poate fi foarte rece, cu pete de zapada pe traseu si gheata, care apar uneori pe corzile in zona de traversare din apropierea varfului. Coborarea de pe varf la tabara de baza poate dura trei sau patru zile. De aceea, Varful Puncak Jaya este unul dintre cele mai exigente varfuri din lume, si este considerat cel mai tehnic din lista 7 SUMMITS.

 –

CEL MAI INALT VARF

DE PE CONTINENTUL AUSTRALIAN

VARFUL KOSCIUSZKO de 2228m

TARA – AUSTRALIA

REPERE GPS – 36°27’21.53″S / 148°15’48″E

VARFUL KUSCIUSZKO

VARFUL KUSCIUSZKO

> Varful Kosciuszko este situat in muntii Snowy din Parcul National Kosciuszko, New South Wales, fiind cel mai inalt varf de pe continental australian (fara teritoriile sale externe). Atunci cand se analizeaza toata zona continentala  Oceania, muntele si varful  Kosciuszko este pus in umbra de varful Puncak Jaya din Papua – Indonezia, numit de asemenea Carstensz Pyramid.

> Exista mai multe nume asociate cu muntele, Jagungal sau Tackingal –  inseamna „Table Top Mountain”, cu o oarecare confuzie cu privire la sunetele exacte, doarece sunt preluate de la nativi aborigineni Ngarigo.

> Exista un traseu principal de 8 km care duce la varf, Charlotte,  orice persoana cu un nivel modest de  pregatire fizica poate ajunge pana sus. Pana in anul 1977 a fost posibila urcare cu masina pana la cativa metrii de varf. De fapt, traseul principal de urcare care porneste de la Charlotte este acest drum, care a fost inchis pentru accesul autovehiculelor publice ca urmare a preocuparilor legate de mediu. Aceast traseu este parcurs si de catre biciclisti pana aproape de varf. Un alt traseu de urcare catre varf este Thredbo, care are doar 6.5 km, acest traseu beneficiind de un telescaun, care functioneaza pe tot parcursul anului.  Ambele trasee se intalnesc la Rawson Pass, de aici urmand a urca partea finala catre varfui Kosciuszko. Varful si zonele inconjuratoare sunt acoperite de zapada in perioada de iarna și primavara, incepand cu luna iunie si pana in luna octombrie sau mai tarziu.

> Varful Kosciuszko se crede ca a fost urcat prima oara de catre  nativi aborigineni australienii, cu mult inainte de prima ascensiune inregistrata.

> Prima ascensiune recunoscuta a varfului Kosciuszko a fost facuta in anul 1840, de  catre exploratorul polonez Edmund Paul Strzelecki.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 03/03/2015, in 7 SUMMITS - 7 VARFURI and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: