ARTICOL. A doua parte – CEL MAI INALT VARF DE LA… ESTE ???


Cel mai inalt varf de la baza sa

VARFUL McKINLEY de 6168m.

TARA – SUA

REPERE GPS – 63°04’10″N / 151°00’27″W

VARFUL McKINLEY

> Varful McKinley sau Denali (in diteritele dialecte: Koyukon Athabaskan, DghelaayCe’e, DghelayKa’a,  Dinadhit, Deenaalee, Denaze, Denadhe, Dengadhiy) este cel mai inalt varf din America de Nord si cel mai mare ca inaltime de la baza pana la varf  – 5500m. Este situat in Alaska Range in interiorul statului Alaska, din Denali National Park.

> In perioada cand Alaska a fost teritoriu rusesc, numele comun pentru munte a fost Bolshaya Gora. Pana la sfarsitul anilor 1880 si inceputul anilor 1890, varful a fost numit Mountain Densmore, dupa Frank Densmore, un prospector din Alaska, care a fost primul european care a ajuns la baza muntelui. In anul 1896, un prospector de aur a numit varful cu denumirea de McKinley ca suport politic pentru candidatul de atunci la prezidentiale William McKinley, care a devenit presedinte in anul 1897. Statele Unite au recunoscut in mod oficial numele de varful McKinley, dupa ce presedintele Wilson a semnat Actul Parcului National Muntele McKinley din 26.02.1917. Consiliul din Alaska al denumirilor geografice a schimbat numele muntelui in Denali, care este modul local si zonal in care se face referire la varf. Cu toate acestea, o cerere din anul 1975 a legislativului de stat Alaska din Consiliului Statelor Unite ale Americii privind denumirile geografice, care a cerut sa faca acelasi lucru, a fost blocata de catre congresmanul de Ohio – Ralph Regula, al carui cartier include orasul natal McKinley din Canton. Membrii delegatiei Congresului Ohio continua sa protejeze numele McKinley, prin blocarea incercarilor de delegatiei Congresului Alaska care doresc sa obtina schimbarea numelui in Denali. Deci, in timp ce statul Alaska se refera la varf/munte ca Denali, McKinley ramane numele dat de catre titularul dreptului de proprietate, guvernul si parcul national SUA.

> Varful/muntele McKinley are doua varfuri importante: varful de sud este cel mai inalt – 6168m, varful de Nord are o inaltime de 5934m si o proeminenta de aprox. 387m, de aceea este uneori considerat ca un varf separat, fiind rareori urcat, cu exceptia acelor care fac trasee pe partea de nord a masivului. La 11.09.2013 guvernatorul de Alaska, locotenentul  Mead Treadwell a anuntat ca varful McKinley are inaltimea de 6168 m si nu 6194m, inaltime masurata in anul 1952, cand sa folosind fotogrametria.

> Nativii americani din tribul Koyukon Athabaskans sunt primi care au ajuns la poalele muntelui. Primul european care a descoperit muntele si a facut o descriere a fost George Vancouver in anul 1794. In anul 1897, William Dickey a scris dupa intoarcerea sa din Alaska: „Nu am nici o indoiala ca acest varf este cel mai mare din America de Nord, si estimez ca aceasta este de peste 6100m”. Pana atunci, varful/muntele Saint Elias de 5500m a fost considerat a fi cel mai inalt punct de pe continental nordamerican, iar varful/muntele Logan era inca necunoscut. In anul 1903, James Wickersham a incercat prima prima ascensiune a varfului McKinley, care nu a avut succes. Prima incercare oficiala de ascensiune a varfului/muntelui McKinley a fost facuta de judecatorul James Wickersham in 1903, prin intermediul ghetarul Peters si pe fata de Nord, acum cunoscuta sub numele de Zidul Wickersham. Acest traseu are un imens pericol de avalansa si a fost urcat cu succes deabea in anul 1963. Renumitul explorator Dr. Frederick Cook a sustinut ca a realizat prima ascensiune a varfului/muntelui in anul 1906, dar a fost privit cu oarecare suspiciune de la inceput, dovedindu-se neadevarat. In anul 1910, patru localnici: Tom Lloyd, Peter Anderson, Billy Taylor și Charles McGonagall, cunoscuti sub numele de Sourdough Expedition, au incercat ascensiunea varfului McKinley, desi nu aveau defel experienta alpinistica. Aceastia au sustinut ca doi dintre ei au ajuns pe varful de Nord, cel mai mic dintre cele doua, dar nimeni nu a crezut succesul lor, pana la adevarata prima ascensiune din anul 1913. In anul 1912, o alta expeditie a ajuns aproape la varf, dar membrii expeditiei sau intors cand mai aveau doar cateva sute de metri pana la varf, din cauza vremii nefavorabile.

> Prima ascensiune oficiala a varfului McKinley a fost realizat in 07.06.1913 de catre alpinisti Hudson Stuck, Harry Karstens, Walter Harper si Robert Tatum, care au ales un nou traseu de ascensiune, cel sudic – Muldrow Glacier, acesta fiind urcat de multe ori chiar si acum. Primul om care a ajuns pe varf a fost Walter Harper, un nativ din Alaska, urmat de Robert Tatum. In anul 1951, alpinistul Bradford Washburn a urcat pe traseul West Buttress, considerat a fi cel mai sigur si mai usor traseu, acesta fiind cel mai popular in prezent. Muntele este urcat in mod regulat, marea majoritate a alpinistilor aleg pentru ascensiune West Buttress Route. Pana in anul 2003, muntele a costat viata a aproape 100 de alpinisti. Alpiniștilor le ia de obicei intre doua si patru saptamani pentru a urca pana pe varf.

> In anul 2002, o statie meteo automata a fost plasata la 5800m, fiind proiectata pentru a transmite datele in timp real si pentru a fi utilizare de catre alpinisti si comunitatea stiintifica, fiind inbunatatita in fiecare an cu instrumente construite pentru conditiile meteorologice si de altitudine extrema. Statia meteo a inregistrat la data de 01.12.2003 o temperatura de -59.7 °C, combinate cu un vant puternic – 29,6 km/h, toate acestea ducand la o temperatura de -83.4 °C. Muntele McKinley, este mai tot timpul invaluit in nori, temperatura este foarte scazuta si cu vanturi foarte puternice, fiind suficient de mare pentru a crea propria vreme, si de aceea, sansa de reusita a ajunge pevarf este de pana in aproximativ 40%.

> Va urma… Cel mai inalt varf de la centrul pamantului – VARFUL CHIMBORAZO de 6310m

Anunțuri

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 04/06/2015, in CEL MAI INALT VARF DE LA... ESTE ??? and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: