ARTICOL. A treia parte – CEL MAI INALT VARF DE LA… ESTE ???


Cel mai inalt varf de la centrul pamantului

VARFUL CHIMBORAZO de 6310m

TARA – ECUADOR

REPERE GPS – 1°28′09″S / 78°49′03″V

chimborazo

>  Varful Chimborazo cu inaltimea de 6310m, este un vulcan inactiv, situat în Cordillera de Est a Anzilor, in provincia numita dupa el, avand in apropiere varful Carihaiarzo de 5018m inaltime. In anul 1993, GPS-ul a masurat o inaltime de doar 6267m, dar datele STRM indica faptul ca aceasta valoare masurata, este probabil, mai raspandita decat altitudine de 6310m. Varful Chimborazo este cel mai inalt varf/munte din partea nordica a Americi de nord si din Ecuador. Pana la inceputul secolului XIX, se credea ca varful Chimborazo este cel mai inalt munte de pe Pamant, masurat de la nivelul marii, si o astfel de reputatie a dus la multe incercari de urcare/ascensiune pe varful sau, inca din timpul secolelor XVII-XVIII. Insa masurarile din Himalaya, facute de George Everest in 1856, au aratat ca multe piscuri din Himalaya, in special un anumit varf ce va purta chiar numele sau, este de 8850m, iar altele sunt semnificativ mai inalte decat varful Chimborazo. Chiar si in Anzi sunt cunoscuti in prezent varfuri/munti mai inalti, cel mai mare dintre acestia fiind varful Aconcagua de 6962m. Dar… varful Chimborazo, este din cauza apropierii sale de Ecuator, punctul de pe Pamant care este cel mai indepartat de centrul pamantului, depasind cu aproximativ 2150m chiar si varful Everest, datorita convexitatii Pamantului in jurul Ecuatorului. Culmile maiestuoase ale varfului/muntelui Chimborazo se ridica la inaltimi, de la 2500m – 3500m si pana la platoul inalt, situat la aproximativ 4000m, deasupra zonele muntoase din jur.

>  Este situat la 150 km sud-sud-vest de capitala Quito, cele mai apropiate orase sunt: Riobamba la aproximativ 30 km sud-est, Ambato la aproximativ 30 km nord-est si Guaranda la aproximativ 25 km sud-vest. In conditii clare, varful Chimborazo poate fi vazut din oraşul de coasta Guayaquil, aflat la aproximativ 140 de km. Chimborazo este situat in rezervatia naturala „Reserva de Produccion Faunistica Chimborazo”, care serveste habitat pentru animalele native din Anzi: camelide vicuña, lama si alpaca, cu scopul de a le proteja.

>  Exista mai multe teorii privind originea numelui Chimborazo. In dialectele Quichua sau Quechua, „chimba” inseamna „pe cealalta parte”, „pe partea cealalta a raului” sau „de pe malul opus”. Alte dialecte pronunta acest cuvant „chimpa”.De asemenea, „razu” inseamnă „de gheata” sau „zapada”. Localnici vorbitori de Quichua vor spune că Chimborazo este o pronunţie hispanica de la „chimbarazu” care inseamna „zapada de pe partea cealalta”. Oalta teorie sugereaza ca este o combinatie Cayapa-Quichua rezultand cuvantul “femeie de gheata”. In dialectul Jivaro, semificatia este“Tronul lui Dumnezeu” sau “Tronul de gheata a lui Dumnezeu”. In misticism, populatiile indigene locale, se refereau la Chimborazo drept “Taita”, care inseamna Tatal, in timp ce varful învecinat Tungurahua era vazut ca “Mama”, care inseamna Mama, prin urmare avem Tatal Chimborazo si Mama Tungurahua.

>  Partea superioara a muntelui, la aproximativ 5100m, este ghetar, dar unele parti ale ghetarilor ajung pana la 4600 m. Ghetarii din Chimborazo furnizeaza alimentarea cu apa pentru o mare parte din provinciile Bolivar si Chimborazo. In ultimile decenii, ghetarul Chimborazo, a pierdut din masa in mod semnificativ, din cauza incalzirii globale si ca un rezultat al acoperiri cu cenusa, prin activitatile vulcanice recente a vecinului sau de la rasarit, vulcanul Tungurahua si prin fenomenul El Niño.

>  Muntele Chimborazo a fost prima data cercetat in 1565 de catre un european, Girolamo Benzoni. Un prim test real alpinism si ascensiune, o face baronul Alexander von Humboldt, impreuna cu Aimé Bonpland si ecuadorianul Montufar Carlos la 23 Iunie 1802, dar acestia au ajuns la o inaltime de aproximativ 5600m, estimarea lor proprie la acel moment a fost 5900 m, ei reusind in acele timpuri, ascesiunea la cea mai mare inaltime. Datorita lui Humboldt, avem prima descriere exacta a simptomelor de rau de altitudine, deoarece Humboldt a petrecut mai multe zile pe munte. In decembrie 1831 sa incercat din nou ascensiunea pe varful principal, de catre omul de stiinta francez Jean Baptiste Boussingaul si colonelul Hall, dar fara reusita, totusi ei stabilesc un nou record de altitudine, 6006m. Reusita primei ascensiuni, apartine echipei britanico-italiene din care facea parte Edward Whymper, fratii Louis si Jean-Antoine Carrel, la data de 4 Ianuarie 1880. Cum multi critici sau indoit de ascensiunea de succes, Whymper a urcat chiar in acelasi an pentru a doua oara pe munte, pe un traseu nou, impreuna cu doi ecuadorieni, David Beltrán si Francisco Campana.

>  Ascensiunea varfului Chimborazo este foarte populara pentru alpinisti, si în ciuda inaltimi sale, acesta este usor accesibil si de urcat pana la refugiile din trasee, pe trasee normale si relativ simple, pe tot parcursul anului, cele mai bune sezoane fiind decembrie-ianuarie si iulie-august. Exista doua refugii, refugiul Carrel la 4850 m si un pic mai sus refugiul Whymper la 5000 m. Refugiul Carrel este accesibil printr-un drum si se poate ajunge de la Riobamba, Ambato sau Guaranda. Traseele cele mai “simple” si utilizate, este cel normal si Whymperroute, care incep de la refugiul Whymper si ne conduce prin creasta de vest si varful intermediar Ventimilla, la varful principal Whymper. Exista mai multe trase, dar mai puţin utilizate si mai dificile, pe diferite parti si creste: traseul Politehnica pe partea centrala, traseul N. Martinez pe partea estica, traseul Pogyos pe partea nord-vestica. Insa urcarea finala a varfului este o provocare chiar si pentru alpinistii experimentati, pe langa o aclimatizare buna siconditii meteo, acestia trebuie sa fie in buna conditie fizica, pentru a depasi decalajul de 1300m in inaltime, care separa refugiul Whymper de varful Chimborazo, intr-un interval de timp de 9-11 ore, de mers pe jos si urcat, peste ghetari. De aceea rata de reusita a ascensiuni varfului Chimborazo este de aproximativ 50%. Distanta dintre varful secundar si varful principal este plina de pericole, crevase si vant foarte puternic – peste 100 km/h, iar timpul de parcurgere este de aproximativ doua ore, dus-intors. Pentru a nu se pune in pericol, marea majoritate a alpinistilor si ghizilor se opresc pe varful secundar, fiind recunoscut si atestat ca au urcat pe varful Chimborazo. Pe traseul care duce la varful sau, ne putem bucura de peisaje superbe si satisfactia deosebita de a deveni unul dintre putinii oameni care au lasat urmele lor in acest loc. Fiind cel mai inalt punct din aceasta parte a Ecuadorului, avem o vedere magnifică a vulcanilor din partea de vest si de vest a lantului muntos Cordillera, vulcani parand să iasa din norii situati mai jos de picioarele noastre.

> Va urma… Cel mai inalt varf de la baza marii/oceanului este ???

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 24/06/2015, in CEL MAI INALT VARF DE LA... ESTE ??? and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: