ARTICOL. Cele 7 VARFURI VULCANICE sau 7 SUMMITS VOLCANO


>  Cele 7 varfuri vulcanice sau 7 summits volcano sunt cele mai inalte varfuri vulcanice de pe fiecare din cele sapte continente, fiind considerate o aventura montana ca si in cazul celor mai inalte varfuri montane de pe fiecare continent, cel 7 varfuri sau 7 summits.

7 VARFURI VULCANICE / 7 SUMMITS VULCANO

Varf vulcanic
Inaltime
Proeminenta
Continent
Zona montana
Tara
Ojos del Salado
6893 m
3688 m
America de Sud
Andes
Chile / Argentina
Uhuru*
5895 m
4877 m
Africa
Kilimanjaro
Tanzania
Elbrus*
5642 m
4741 m
Europa
Caucaz
Rusia
Pico de Orizaba
5636 m
4922 m
America de Nord
      Centura vulcanica         trans-mexicana 
Mexic
Damavand
5610 m
4667 m
Asia
Alborz
Iran
Mount Giluwe
4368 m
2507 m
Australia (continent)
Highlands de Sud
Papua Noua Guinee
Mount Sidley
4285 m
2517 m
Antarctica
Comitetul executiv Range

* NOTĂ: Doua dintre cel 7 VARFURI VULCANICE / 7 SUMMITS VOLCANO, UHURU si ELBRUS, sunt de asemenea membre a 7 VARFURI / 7 SUMMITS, cele mai inalte varfuri montane de pe fiecare continent.

OJOS DEL SALADO

cel mai inalt vulcan din America de Sud

1. Varful Ojos del Salado

>  Varful Ojos del Salado este un stratovulcan aflat la granita dintre Argentina cu Chile in Anzi, coordonate GPS – 27 ° 06’34.6 „S 68 ° 32’32.1” W, avand inaltimea/altitudinea de 6893 m si o diferenta de la platou > varf de 3688 m, fiind cel mai inalt vulcan activ din lume.

    Prima ascensiune confirmata a varfului a fost facuta la data de 26.02.1937, de catre Jan Alfred Szczepański si Justyn Wojsznis, membri ai unei expeditii poloneze in Anzi. Ascensiunea pe varful Ojos del Salado este in mare parte usoara, cu exceptia sectiuni finale a varfului.

UHURU

cel mai inalt vulcan din Africa

2. Uhuru

>  Varful Uhuru un stratovulcan aflat in nord-estul Tanzaniei aproape de granita cu Kenya in masivul Kilimanjaro, coordonate GPS – 03 ° 04’33 „S 37 ° 21’12” E, avand inlatimea/altitudinea de 5895m  si o diferenta de la platou > varf de 4877 m, fiind si cel mai inalt varf montan de pe continentul African si Tanzania.

    Prima ascensiune confirmata a varfului a fost facuta la data de 06.10.1889, de catre geograful si cercetatorul Hans Meyer si austriacul Ludwig Purtscheller. Ascensiunea pe varful Uhuru se poate face prin sapte trasee oficiale, traseul Machame fiind considerat cel mai inedit, desi este mai abrupt.

ELBRUS

Cel mai inalt vulcan din Europa

3. Elbrus

>  Varful Elbrus este un stratovulcan inactiv aflat in Rusia si apropierea granitei cu Georgia in Caucaz, coordonate GPS – 43 ° 21’18 „N 42 ° 26’21” E, avand inaltimea/altitudinea de 5642 m si o diferenta de la platou > varf de 4741 m, fiind si cel mai inalt varf montan de pe continentul European.

    Prima ascensiune confirmata a varfului a fost facuta in 1874 in cadrul unei expeditii stiintifice, echipa care a reusit sa ajunga pe varf a fost formata din: Frederick Gardner, Horace Walker si Peter Knubel. Exista o mai multe trasee de ascensiune a varfului Elbrus, dar fiecare punand la incercare conditia fizica a fiecarui alpinist.

PICO DE ORIZABA

cel mai inalt vulcan din America de Nord

4. Pico de Orizaba

>  Varful Pico de Orizaba este un stratovulcan aflat in Mexic, aflandu-se in capatul estic al centurei vulcanice trans-mexicane, la granita dintre statele Veracruz si Puebla, coordonate GPS – 19°01’48″N 97°16’12″W,  avand inaltimea/altitudinea de 5636 m si o diferenta de la platou > varf de 4922 m, fiind al doilea cel mai important varf vulcanic din lume, dupa varful Uhuru de 5895m din masivul Kilimanjaro – Africa, si cel mai inalt varf din Mexic.   

    Prima ascensiune confirmata a varfului a fost in 1987, in timpul ocupației americane din Mexic, de catre soldati americani, F. Maynard și William F. Raynolds. Exista mai multe trasee de ascensiune a varfului, dar cel mai utilizat incepe de la Piedra Grande Hut.

DAMAVAND

cel mai inalt vulcan din Asia

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

>  Varful Damavand este un stratovulcan potential activ afla in mijloc zonei Alborz, adiacenta la Varārū, Sesang, Gol-e Zard si Mīānrūd, coordonate GPS – 35 ° 57’20 „N 52 ° 06’36” E, avand inaltimea/altitudinea de 5610 m si o diferenta platou > varf de 4667 m, fiind cel mai inalt varf din Iran si Orientul Mijlociu.

    Prima ascensiune confirmata a varfului a fost in anul 1905, de catre Abu Dolaf Kazraji. Cel mai utilizat traseu de ascensiune este noua tabara din satul Polour.   

GILUWE

cel mai inalt vulcan din zona continental Australiana

6. Varful Giluwe

>  Varful Giluwe este un vechi vulcan de tip scut cu vaste pasuni alpine, fiind situat in sudul provinciei Highlands, coordonate GPS  – 6 ° 02’36 „S 143 ° 53’12” E, avand inaltimea de 4367 m si o diferenta de la paltou > varf de 2507 m, fiind al doilea cel mai inalt varf din Papua Noua Guinee.

    Prima ascensiune confirmata a varfului a fost in anul 1934, de catre exploratorii australieni Mick Leahy si fratele sau – Dan.

SIDLEY

cel mai inalt vulcan din Antartica

7. Varful Sidley

>  Varful Sidley este un vulcan latent, fiind situat in zona Marie Byrd Land, coordonate GPS – 77 ° 02’S 126 ° 06’W, este cel mai inalt vulcan în Antarctica, avand inaltimea de 4285 m, cu o diferenta dintre platou > varf de 2517 m. fiind cel mai mare si mai impozant dintre cei cinci munti vulcanici care se afla in zona Marie Byrd Land.

    Prima ascensiune confirmata a varfului a fost facuta la date de 11.01.1990,  de neo-zeelandezul Bill Atkinson, in timp ce lucra in sprijinul unui proiect stiintific. In ciuda statutului sau inalt, vulcanul zace in obscuritate, datorita locatiei sale extreme si la distanta mare.

>  Ca si in cazul celor 7 varfuri / 7 summits, cele mai inalte varfuri montane de pe fiecare continent, exista controverse care este cel mai inalt varf vulcanic de pe fiecare continent, singurele varfuri vulcanice bine stabilite fiind in cazul continentului African, Nord American si in Antartica. In zona continentala Australiana exista controverse intre vulcanul Giluwe din insula Noua Guinee si vulcanul Mauna Kea de 4205 m din insula Hawaii – USA (deoarece zona este formata din Noua Guinee, Noua Zeelanda, Polinezia si Hawaii, insemnand zona continental Australiana si Oceania). Pe continentul European, controversa este intre varful Elbrus  si stratovulcanul activ Etna de 3350 m din Sicilia – Italia (datorita pozitionarii varfului Elbrus in apropierea depresiunii Kuma-Manici, ceea ce face ca varful vulcanului Elbrus sa fie pe continentul Asiatic, dupa parerea unor geologi). Continentul Sud American este disputant de vulcanul Ojos del Salado, varful Aconcagua de 6961 m aflat pe granita Argentino-Ciliana (considerat a fi vulcan, dar geologi au o alta parere) si vulcanul Monte Pissis de 6793 m din Argentina (eroare de inaltime de +100m). Continentul Asiatic este disputant de vulcanul Damavan si vulcanul Ka-er-daxi de 5810 m din Tibet (dar care este considerat un con vulcanic).

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 15/10/2015, in Altfel de POZE, FILMULETE, JURNALE si ARTICOLE and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: