ARTICOL. Potentialul turistic al orasului si judetului Arad, ce se poate face cu… AVEM CU CE


Am participat zilele trecute la Consultare publica de la Consiliul judetean Arad cu toate persoanele interesate sa isi aduca contributia la Strategia de Dezvoltare a Turismului in Judetul ARAD pentru 2017-2021, care ar fi obiectivele de interes, ce se poate face si ce ar trebui sa se faca pentru mediatizarea acestor obiective turistice, care este brandul sau care ar trebui sa fie brandul Aradului.

Destul de multe persoane au raspuns invitatiei celora de la C.J. Arad, atat din partea “simplilor” aradeni dupa cum sunt eu, dar si a societatii politico-civile sau a anumitor organizatii si instiutii aradene ce doresc si au interes sa avem un turism Aradean de calitate. S-au spus multe, multe pareri de bine dar si de rau, care pot sa duca intr-un final catre acel turism pe care orice oras si judet si-l doreste. Printre cei care au luat cuvantul m-am aflat si eu, mentionand doar unele aspecte mai putin placute din turismul aradean, constatate de catre mine prin plimbarile mele in orasul sau judetul Arad. Nu sunt un expert in ale turismului si nici nu am pregatire in turism. Dar merg pe munte de peste 25 de ani, am fost prin aproape toate zonele turistice ale Romaniei, am avut bucuria sa ajung si dincolo de granitele Romaniei si chiar dincolo de Europa. Peste tot pe unde m-au purtat pasii, am deschis ochii si am ciulit urechile sa vad si sa aud, despre cum se face turism prin alte locuri. Prin ceea ce am aflat, incerc sa ajut turismul aradean si pe cei ce fac turism, doar daca doresc sa-mi asculte parerea, sa colaboreze si de ce nu… sa fie ajutati.

Orasul si judetul Arad are cu ce…

OBIECTIVE ISTORICE SI ARHEOLOGICE: “Cele cinci movile” din Vladimirescu, Asezarile fortificate ale culturii geto-dacice de la Berindia, Cladova, Savarsin si Varadia de Mures; Bazarul turcesc din Lipova, Castelele din Fantanele, Castelul Bohus din Siria, Castelul din Conop, Castelul din Macea, Castelul fortificat din Zadareni, Castelul Konopi din Odvos, Castelul Mocini din Bulci, Castelul Salbek din Petris, Cetatea Aradului, Cetatea Dezna, Cetatea Felnacului, Cetatea Ineu, Cetatea Siria, Cetatea Soimos, Cetatile de la Halmagiu, Pancota si Varadia de Mures; Cimitirul maghiar din Nadlac, Fortificatiile din pamant de la Cladova, Situl arheologic “Santul Mare” din Pecica, Situl arheologic Bizere.

OBIECTIVE RELIGIOASE: Basilica de la Siria, Biserica catolica din Sampetru German, Biserica Catolica din Vinga, Biserica cu piatra slefuita din Vladimirescu, Biserica din caramida arsa din Munar, Biserica evanghelica din Nadlac, Biserica ortodoxa din Nadlac, Biserica Rosie din Arad, Biserica Sarbeasca de zid din Nadlac, Biserica Sarbeasca din Arad, Bisericile din lemn de la Halmagiu, Cristesti, Halmagiu, Ionesti, Luncsoara, Tisa, Tarmure, Agrisul Mic, Buceva Soimus, Budesti, Ciuntesti, Groseni, Madrigesti, Poiana, Corbesti, Rosia Noua, Troas, Julita, etc.; Catredala Catolica din Arad, Catredala Ortodoxa din Arad, Manastirea Bezdin, Manastirea Hodos – Bodrog, Manastirea Sfanta Maria Radna si parcul, Sinagoga Neologa din Arad, Manastirea Bizere.

MUZEE: Muzeul “Codrii si Lunca Beliului” din Beliu, Muzeul Apiculturii din Minis, Muzeul cofetariei din Arad, Muzeul de arta populara din Lipova, Muzeul de arta populara din Troas, Muzeul de arta si etnografie din Bulci, Muzeul de arta si etnografie din Savarsin, Muzeul de istorie din Arad, Muzeul Tarii Zarandului din Sebis, Muzeul Tramvaiului din Ghioroc, Muzeul Viei si Vinului din Minis, Tabara de sculptura de la Casoaia.

NATURA DIVERSIFICATA: Avenul Teia – Moneasa, Cariera de marmura – Moneasa, Lacul Ghioroc, Lacul Taut, Lunca Muresului, Padurea Ceala, Parcul dendrologic Macea, Pestera cristalelor – Moneasa, Pestera cu apa de la Bai – Moneasa, Pestera Liliecilor – Moneasa, Pestera Moara Uscata si Moara cu Apa – Moneasa, Rezervatia botanica Baltele de la Gurahont – Gurahont, Rezervatia botanica Dosul Laurului – Codru Moma, Rezervatia botanica Poiana cu narcise – Ineu, Rezervatia de padure fosilifera de la Odvos, Rezervatia forestiera Arborele de fag de la Raul Mic – Halmagiu, Rezervatia forestiera Grosii Noi – Grosii Noi, Rezervatia forestiera Padurea de fag de la Archisel – Groseni, Rezervatia mixta Arboretum Sylva – Gurahont, Rezervatia paleontological Punct fosilifer Monorostia, Rezervatia zoological Balta de la Rovina – Ineu, Rezervatia zoological Balta de la Soimos – Lipova, Rezervatiile speologice Pestera lui Dutu si Sinasie – Caprioara, Sanzaienele de la Barzava, Muntii Zarand, Muntii Codru Moma, Muntele Gaina, Valea Muresului, Valea Crisului Alb.

CLADIRI SI MONUMENTEl: Casa cu lacat din Arad, Cladirile breslelor rotarilor, fierarilor, cizmarilor din Pecica; Farmaciile vechi din Arad, Garile din judetul Arad, Monumentele din Parcul Reconcilierii din Arad, Monumentul de la Paulis, Monumentul Ostasilor din Arad, Monumentul Sfintei Treimi din Arad, Monumentul turistilor din Siria, Morile de apa de la Halmagel, Botfei si Obarsia; Palatul Administrativ din Arad, Palatul Cenad din Arad, Palatul Cultural din Arad, Palatul Neuman din Arad, Palatul Schulkovschi din Pancota, Statuia Sfantului Florian din Sampetru German, Statuia Sfantului Petru din Sampetru German, Statuile din Arad, Turnul cu Apa din Arad, Turnul Vamii din Arad, Vilele din Statiunea Moneasa.

TRADITII POPULARE: Nedeia de la Zimbru, Tacasele si Sortoc; Praznicul de Pita Noua de la Beliu, Praznicul de Pita Noua de la Pecica, Satul de munte Vasoaia, Targul Codrenilor de la Vasoaia, Targul de fete de la Gaina, Traditiile populare ale fierarilor, tesatorilor, furcasilor, impletitori in nuiele, curelari, dogari, palariei, olari, etc, pot fi admirate in Varfurile, Beliu, Buteni, Pancota, Tarnavita, Barsa, Petris, Brusturi.

ZONE TURISTICE: Campingul Casoaia, Campingul Dezna, Statiunea balneo-climaterica Lipova, Statiunea Moneasa, Strandul Neptun din Arad, Strandul termal de la Curtici, Strandul termal de la Dorobanti, Strandul termal de la Macea, Strandul termal de la Sofronea, Podgoriile din Minis, Paulis, Ghioroc, Covasant, Siria, Galsa si Pancota.

Relizarile familiei NEUMANN

ORASUL SI JUDETUL ARAD ARE CU CE, din pacate mediatizarea si aducerea la cunostinta turistilor care ajung prin zona noastra a locurilor si obiectivelor pe care le pot vizita si vedea, lipseste chiar din principalele puncta de intrare: Gara C.F.R. Arad, Aerogara Arad si Autogara Atlassib Arad. Lipsesc plinate cu despre aceste obiective, despre locuri de cazare sau petrecere a timpului liber, lipseste o harta a orasului si judetului Arad. Aceste informatii lipsesc chiar din hotelurile si pensiunile, center comerciale, cafenele sau cluburi, de prin tot ce este Arad. In alte orase, harta orasului si judetului Arad o primesti gratuit.

Acestea sunt doar o mica parte din ceea ce stiu eu, pe unele dintre ele le-am vizitat.

O problema legata de turismul montan este data de fondurile de vanatoare ale statului sau private. Desi exista trasee turistice omologate si avizate care strabat fondul de vanatoare, de multe ori turistul se confrunta cu amenintari din partea administratorilor. Ei spun ca procedura legala privind accesul pe fondul de vanatoare ar fi urmatoarea: sa suni cu aproximativ doua saptamani la biroul lor si sa comunici de intentia de a ajunge prin zona lor. Poti sau nu sa primesti aprobare. Daca se primeste aprobare, ai obligatia sa mergi doar pe traseu, sa nu te abati de la poteca decat maxim pana la 2 metri, sa nu faci foc deschis si nesupravegheat, sa nu faci galagie. Totul este ok. Doar ca… daca intre timp apare posibilitatea organizarii unei vanatori, administratorii nu au obligatia sa sune pe cei care doresc sa faca drumetia prin zona lor. Astfel, te poti trezii ca se trage. Tot fara sa stii, te poti trezii ca intri pe un fond de vanatoare, deoarece acestea nu sunt ingradite sau nu exista un panou informative de acces restrictionat. Din partea unui vanator am avut urmatoarea lamurire: daca intr-o zona turistica ajung un numar de 10 turisti straini, cu tot cu mancare, cazare si diverse activitati specific activitati vor cheltui impreuna intre 3000-5000 de lei, pe trei-patru zile. In schimb daca se organizeaza o vanatoare pentru doua persoane, pentru servicii + trofeu/trofee se va plati intre 1000-5000… euro. Deci, trageti voi concluziile.

In orasul si judetul Arad avem BRANDURI OAMENI. Actori, pictori, sculptori, oameni de cultura, oamenii ai traditiilor polulare, cu care am putea sa iesim in fata. Din pacate, pe multi dintre acestia i-am uitat.

O alta problema este legata de reticienta cadrelor didactice din orasul si judetul Arad, de a colabora cu persoane ce pot educa elevii in altfel, despre ce pot vedea si cum/unde pot vedea ce are de oferit turismul Aradean. Exista multe persoane care au imagini filmate sau fotografiate ce pot fi prezentate copiilor. Exista persoane cu multa experienta in a conduce grupuri de turisti, ce pot sa-si ofere cunostintele in mod voluntar, in a colabora cu institutiile de invatamant.

Daca ajungi in unele agentii de turism din Arad, poti sa constati ca nu au cunostintele necesare ce sa-ti ofere sa vizitezi in orasul si judetul Arad, nu au pachete turistice pentru asa ceva, trimitandu-te in alte judete. Multi dintre cei care fac turism, persoane, pot fi colaboratori cu agentiile de turism.

Multi dintre cei care au pensiuni sau hoteluri, nu prea stiu sa faca turism si cum sa se comporte cu turistul. In primul rand este atitudinea si felul cum este primit turistul. Dupa un drum lung si fiind oboist, nu cred ca iar conveni sa fie intampinat cu “Salut, ai ajuns” “Ce vrei”…, cu o camera nearanjata si frig/cald, mancare proasta. O prima parare buna ar fi, “Buna ziua, bine ati venit. Cum a fost calatoria?Sunte-ti oboist? Lasati bagajele in grija noastra, le ducem noi in camera si intre timp va servim cu o cafea/suc/ceai/tuica din partea casei”. De multe ori turistul doreste de dimineata sa stie cum este vremea, de aceea in holul respectivei locatii este indicat sa fie printat pe o foaie prognoza din zona pe trei zile, in fiecare zi fiind schimbata foaia ci aceasta informare meteo. Multe grupuri turistice au propriul logo ce poate exista si sub forma unui coolant, ce este lipit prin tot felul de locuri, inclusive pe la cabane, pensiuni sau hoteluri. De aceea este chiar frumos sa fie amplasat in interiorul locatiei un panou, unde doar in acest lor, cei care au astfel de colante sa le puna. Gata si statul la pensiune, cabana sau hotel. La plecare, fara nici un cost din partea clientului, acesta sa-I fie dat un magnet pe care fie afisata imaginea locatiei si numarul de telefon. Este cea mai buna reclama pentru viitorul turist care va afla parti bune despre acea locatie, de la cel ce a fost in acea locatie si a primit acel magnet.

Lipsesc unitati de cazare in zonele montane, cabane si campinguri. Acolo unde exista sunt intr-o stare de degradare pronuntata sau sunt inchise. Avem trei zone montane, dar cabane avem doar una – Cabana Casoaia.Ce exista sunt particulare sau apartin Romsilva.

Exista din pacate o reticienta din parte unor primari de comune in a colabora pentru vitalizarea turismului prin zona care o administreaza. Am incercat sa discut cu trei primari din judetul Arad, din trei zone cu potential turistic foarte mare, dar nici macar nu mi-a fost dat un raspuns la solicitarea de intrevedere (cand am fost in Ecuador, in 15 minute am ajuns in biroul primariei din Quito, capitala Ecuadorului). In aceste trei zone am gasit obiective turistice, locuri de cazare, transportul este facil (tren sau masina), posibilitatea de a te rasfata cu gastronomia zonei. Dar…

Zona montana din Arad ofera doritorilor multe locuri de a se putea desfasura in voie. Avem pesteri pentru pasionatii de speologie mai ales in zona Moneasa, avem stancile pentru catarat de la Soimos si Caprioara, pentru pasionatii de zbor cu parapanta la Siria pot sa-si inalte aripa, pasionatii de mountainbike au foarte multe trasee, pe Mures se poate cobora cu caiacele… Exista, dar nu sunt mediatizate. Aradul este strabatut de Traseul/drumul turistic european de lunga distanta – E7, care se poate parsurge cu pasul sau bicicleta, incepand din Spania si pana in Grecia. Doar ca, in momentul de fata, starea traseului in partea Aradeana lasa mult de dorit si nefiind intretinut.

Consider ca turistul pe care am putea sa il atragem pe la noi in oras sau judet, este de dincolo de granita Romaniei. Turistul roman, ca sa ajunga la noi prin Arad, are de ales sa treaca prin trei judete care au un potential turistic mult mai mare si care il pun in valoare, acestea fiind judetele Hunedoara, Alba si Bihor.

Am avut ocazia sa realizez cateva aventuri montane dincolo de granitele Romaniei. In anul 2009 am reusit impreuna cu jurnalistul aradean Adrian Moldovan prima ascensine aradeana a celui mai inalt varf montan si vulcan al continentului African, varful Kilimanjaro de 5895m din masivul Kilimanjaro, fiind sustinuti de catre cei de la C.J. ARAD. In anul 2014 am realizat o alta aventura montana, in America de Sud prin Ecuador, ajungand chiar si in biroul primariei capitalei Ecuadorului – metropola Quito, unde am stat de vorba si am luat un interviu vice-primarului. In fiecare aventura montana am purtat un baner si un ecuson pe care se putea distinge scris ARAD – ROMANIA. Astfel am putut mediatiza ARADUL dincolo de granitele Romaniei si pe cei care m-au sustinut in aceste aventuri montane. Ca veni vorba, unul dintre brandurile aradene cunoscute „BACE TOGHIERE”, m-a sustinut cu patru sticle de tuica ce au fost date vice-primarului din Quito, celora de la agentia montana cu care am colaborat – Equator Voyage, patroanei hostelului din orasul turistic Banos – hostel Transilanya si ghidului Rodrigo Pérez Cepeda.

Sunt o simpla persoana, care ar putea face ceva pentru orasul si judetul Arad, pentru ca… SUNT ARADEAN.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 23/01/2017, in Altfel de POZE, FILMULETE, JURNALE si ARTICOLE and tagged , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Adevarat in alte orase primesti harta orasului gratuit, in 2015 am petrecut un sejur de cateva zile in Turda judetul Cluj, punctul de informare turistica situat in centrul orasului ne-a oferit gratuit harta orasului pe care erau insemnate toate obiectivele de interes turistic din oras si imediata vecinatate: Salina Turda, Muzeul de istorie,bisericile din oras, Cetatea Potaisa,etc.Am primit acolo informatii cu privire la programul autobuselor spre Cheile Turzii sau spre municipiul Cluj Napoca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: