„Scurta Istorie a Turismului Aradean” de Stefanov Titus Sever Dan.


2 

„Toti ar trebui sa lasam ceva in urma noastra”

Bine si indicat ar fi sa lasam ceva bun, care sa fie util si altora, unii lasand in urma lor CARTI.

Cartile scrise de romani cu/despre turism, alpinism sau speologie, isi fac aparitia din ce in ce mai des. Unele dintre ele se reediteaza deoarece contin informatii pretioase si sunt despre istoria alpinismului, turismului si speologiei din Romania. Cu o vechime insemnata in ale turismului din Romania, se regasesc in unele carti si informatii si turismul ARADEAN. Cei care au locuit pe teritoriul judetului Arad au inceput sa practice turismul in mod organizat de pe vremea Austro-Ungariei, inca din anul 1831. A inceput astfel sa apara cluburi, asociatii si grupuri turistice de turism, alpinism si speologie care au avut o frumoasa activitate prin Romania si dincolo de granitile ei. Incet-incet aradenii au strabatut aproape intreaga lume, ajungand pe unele din cele mai inalte varfuri montane sau vulcanice si au patruns in adancurile pesterilor, reusind sa facem parte din o istorie a turismului, alpinismului sau speologiei din Romania, altii reusind sa faca parte dintr-o istorie doar pentru orasul si judetul Arad.

In anul 1995 am ajuns „patruns” in comunitatea turistica Aradeana, ajungand membru al Asociatiei Turistilor Montani Aradeni – ATM ARAD si unde am facut cunostinta cu conducerea asociatiei, cei care ne sunt cunoscuti ca „veterani”. Unul dintre cei de la care am invatat si „furat” ce insemna sau cum trebuie sa te comporti pe la munte, care m-a luat langa el sa-mi arate anumite „chestii” legate de munte, devenind un fel de preferat al sau, este cel pe care unii il stim ca NEA TITI, pe numele sau Stefanov Titus Sever Dan. Este unul dintre cei care a infiintat unul dintre grupurile de turism din Arad, cel care s-a ocupat si se ocupa de mediatizarea turismului montan aradean – mai ales din muntii Zarandului, care are o impresionanta colectie de insigne cu/despre turism, alpinism si natura.

Anul acesta – 2017, dupa o perioada in care a adunat diverse informatii, a reusit sa editeze o carte importanta „Scurta istorie a turismului Aradean”.

Ma onoreaza sa fiu mentionat in aceasta istorie, desi consider ca realizarile mele nu sunt importante (reusita de pe varful Kilimanjaro, mai exact varful Uhuru, a fost realizata impreuna cu ADRIAN MOLDOVAN (nea TITI a scris gresit ANDREI MODOVAN) si  consider ca reprezinta singura „reusita mai importanta”, deoarece am fost primii aradeni care au ajuns pe cel mai inalt varf montan si vulcanic al continetului Africa).4

Realizarile mele montane din Romania si dincolo de granitele ei, se datoreaza in mare masura si celora care m-au luat alaturi de ei, pentru a ma dascalii in ce priveste muntele si sa ajunga sa realizez ceva cu aceste cunostinte, iar in viitor de a transmite mai departe cunostintele lor. De foarte multe ori cand vin dintr-o aventura montana, consider ca am realizata acea aventura montana si pentru ei, veteranii muntilor din Arad, mai ales ca nu au avut sansa in tinerete sa ajunga unde avem acum aceasta posibilitate.

3

Cu RESPECT, multumesc NEA TITI.

Daca doriti sa achizitionati aceasta carte, ma puteti contacta in privat.

Reclame

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 12/08/2017, in Altfel de POZE, FILMULETE, JURNALE si ARTICOLE and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: