Articol si poze. Maretia si decaderea cabanei DEBELA GORA din muntii Zarandului


Turismul Montan Aradean are o istorie frumoasa, incepand cu anul 1879. O istorie de care din pacate se alege praful, mai ales in ce priveste posibilitatea de a sta la vre-o cabana. Multe dintre cabanele turistice existente de dinainte de 1989, sunt in acest moment intr-o stare de degradare avansata.

Noroc ca mai exista oameni inimosi sau asociatii/organizatii care au decis sa construiasca cabane si pe care le-au introdus in circuitul turistic.

Am sa dau detalii in acest articol, doar despre cabana DEBELA GORA.

Cabana a fost predata in circuitul turistic la data de 10.10.1937, deorece la inceput de an 1937 s-a ajuns la concluzia ca in creasta muntilor Zarandului este necesara si utila o cabana. Zona aleasa a fost in cea a NADASULUI si in preajma varfulul DEBELA GORA, cei care s-au incumetat a ridica constructia fiind cei din personalul atelierelor C.F.R din ARAD, care aveau “ASOCIATIA CULTURALA, SPORTIVA SI AJUTORARE” ARAD (A.C.S.A.), asociatie condusa la acele vremuri de inginerii TOMA SERBANESCU si VIRGIL BOTIS. La inaugurarea au participat peste 300 de persoane, turisti si oamenii ai locurilor.

10.10.1937 - Cabana DEBELA GORA la inaugurare

Anii au trecut usor-usor, cabana Debela Gora devenind un reper important pentru turismul si turistii care strabateau muntii Zarandului. Ca si semificatie sau importanta, clubul “CONDOR CLUB” Arad ce a fost infiintat in anul 1984, a avut ca prima excursie intr-o zona montana din judetul Arad, cabana Debela Gora.

Cabana Debela Gora a devenit foarte populara, deoarece accesul pana la ea se putea/se poate face dinspre partea sudica si valea Muresului, de la halta Nadas si din gara Conop sau Barzava; ori din parea nordica de la lacul Taut sau localitatea Nadas.

Muntii ZARANDULUI - zona DEBELA GORA

Cabana dispunea de 20-25 locuri de cazare la priciuri, in trei camere situate la parter si in cele trei camere situate la etaj. La cabana se putea manca bine deoarece exista o bucatarie si sala de mese, chiar gaseai PEPSI COLA inca inainte 1989. Un fapt inedit este ca se gasea de cumparat PITA proaspata, facuta in cuptorul din spatele cabanei. Deoarece cabana a devenit din ce in ce mai populara in randul turistilor, in vecinatatea ei s-au construit doua anexe, casute cu 1 etaj, unde se puteau caza la priciuri aproximativ 10-14 persoane in fiecare anexa. In poiana din fata cabanei exista posibilitatea camparii la cort, un mic teren de sport si mai era amenajat o zona pentru gratar. Pentru prima oara am ajuns la cabana Debela Gora in mai 1995 si am fost placut impresionat de ce am gasit.

Poate ati remarcat in text ca am precizat de mai multe ori “se putea” sau “a existat, exista”. Acum, cabana Debela Gora este aproape o ruina, existand doar “cabana” principala, care doar intr-o camera de la parter poate adapostii doua persoane in conditii de refugiu. Bucataria si sala de mese, cuptorul pentru paine sunt distruse in totalitate. Din cele doua anexe, una este daramata complect iar cealalta a deveint salas pentru animale.

 

Se pare ca ar exista doi proprietari:  C.F.R-ul care a construit cabana si o “nana” din partea locului care ar fi “detinatoarea” terenului pe care este construita cabana.

Pana una alta, pe zi ce trece cabana Debela Gora este afectata de nepasare din partea celor care raspund de turismul montan aradean, desi aproape la fiecare sfarsit de saptamana exista turisti care ajung prin zona, fie perpedes sau cu bicicletele. Fiind o cabana situate in creasta muntilor Zarandului si amplasata la intersectia unor trasee turistice ce fac legatura intre partea de sud si nord a muntilor Zarandului, turistul s-ar putea gandi sa se cazeze pentru cel putin o noapte, daca ar avea confortul necesar si chiar sa aibe posibilitatea sa manance de la cabana, mai ales ca prin muntii Zarandului se poate ajunge in toate anotimpurile.

Informatiile privind istoricul „cabanei” Debela Gora au fost preluate din “Monografia turistica montana a judetului Arad” – editia a II-a si aparuta la editura Carmel Print in anul 2005 si din “Scurta istorie a turismului Aradean” tiparita la Kling Consulting Arad in 2017. Poza cu inaugurarea cabanei Debela Gora a fost scanata dupa poza aparuta in “Scurta istorie a turismului Aradean” tiparita la Kling Consulting Arad in 2017, iar pozele cu starea actuala a cabanei imi apartin. Harta cu traseele spre/dinspre zona „cabanei” Debela Gora este parte din Harta muntilor Zarand aparuta in “Monografia turistica montana a judetului Arad” – editia a II-a de la aparuta la editura Carmel Print in anul 2005.

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 20/10/2017, in Zarand, la mine acasa, ZONA MONTANA din JUDETUL ARAD and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu