ARTICOL. ECHIPAMENTUL “TEHNIC” pentru bouldering, escalada, catarare si alpinism


<>  In functie de sportul de escalada pe care il practicam; bouldering sau escalada libera fara corzi pe bolovani, stanci sau pereti mici; escalada  libera cu corzi sau escalda sportiva pe stanca sau pereti naturali (catarare); escalada din sala de sport sau escalada artificiala pe pereti artificiali; escalada traditionala sau escalada in pereti inalti sau escalada pe cascade sau pereti de gheata (catararea tehnica); si pentru topul stilulilor de escalada, escalada alpina sau alpinismul, avem nevoie de anumit echipament “tehnic”.

<>  Pentru escalada libera pe bolovani, stanci sau pereti mici, mai cunoscut fiind termenul de bouldering avem nevoie doar de cateva echipamente.

Saculetul cu carbonat de magneziu sau „creta” pentru unele persoane, dar este gresita aceasta denumire. legat la mijlocul sportivului cu un cordon sau chinga. Acest praf de creta este similar cu cel folosit in gimnastica, pentru a mentine mainile uscate.

Espadrilele (papuci de catarare) au aparut pentru prima oara in Franta, dar au fost rudimentari, ajungand in prezent sa fie foarte performanti, acestia avand o aderenta foarte buna la stanca, prin talpa lor, aceasta fiind dintr-un anumit tip de cauciuc. Papuci de catarare sunt diferiti, in functie de traseele pe care dorim sa le abordam.

a. Avem papuci de catarare mai inalti de glezne si cu talpa rigida, pentru a ne ajuta in portiunile de stanca nu foarte mari si care au doar zone subtiri de sprijin.

b. Cea dea doua categorie de papuci de catarare, sunt inalti doar pana maxim la glezna si au o talpa moale, fiind idealii pentru toate tipurile de zone de sustinere. Fixarea pe picior a papucilor de catarare trebuie sa fie cat mai fixa si stabila, unii sportivi folosind papuci mai mici cu un numar sau doi, decat marimea obisnuita a incaltamintei.

– Pentru a preveni accidentarile in urma cazaturilor pe pamant, se folosesc saltele. Aceastea se folosesc mai ales la traseele unde inaltimea este mica si sunt mai dificile tehnic.

<>  In escalada sportiva sau escalada  libera pe stanca sau pereti naturali (catararea), pe langa saculetul cu carbonat de magneziu se mai folosesc si alte echipamente.

Coarda sau corzile, este legatura dintre sportiv si viata sa. Sunt mai multe tipuri de corzi: statice, semi-dinamice si dinamice; de diferite diametre si lungimi. Lungimea ideala este de 50 m, dar se mai folosesc de 40 m sau 60 m. Cele utilizate de cataratori sunt dinamice, permitand intinderea in cazul unei caderi dar avand o rezistenta foarte buna, sunt facute din anumite fibre impletite si rasucite sub forma unor toroane, intre 12-18 toroane, aceastea fiind protejate printr-un invelis din nylon. 10-11 mm este diametrul corzii pe care il utilizeaza unii sportivi in escalada, dar se mai utilizeaza diametre mai mici, pana in 8 mm, pentru a reduce greutatea in timpul catarari.

Hamul pentru catarare la inceputuri era foarte rudimentar, fiind doar o centura sau curea mai lata, la care se atasa o bucla din funie facuta in forma cifrei opt, prin ochiurile cifrei trecandu-se picioarele. Noile hamuri, mai ales cele sportive, sunt foarte usoare si facute din chinga foarte rezistenta, iar partile pentru mijocul si picioarele sportivului sunt captusite. Pe anumite parti ale hamului, se pot atasa carabine simple, bucle echipate, nucii…

Carabiniera simpla este folosita de catre catarator in a atasa unele parti ale echipamentului intre ele, fiind facuta din metale foarte usoare.

Bucla echipata, este o bucata de chinga sau o bucla mica de corda, care la ambele capete are atasata cate o carabina. Se foloseste pentru a fi prinsa de catre catarator la un piton sau ancora pe un capat, iar la celalant capat sa fie atasata coarda, prin carabina, care va putea sa circule usor.

Pentru siguranta cataratorului se foloseste carabiniera cu blocare si dispozitivul de coborare. Carabiniera folosita de catre sportivi poate fi cu o parghie autoblocartoare sau cu un tub/surub fixat pe parghia de deschidere/inchidere a carabinei. Carabina este atasata sistemului de coborare sau franare a corzii, cel mai utilizat fiind ATC-ul mai ales pentru a preveni caderile, deoarece acesta se blocheaza imediat. Se mai foloseste in unele cazuri, binecunoscutul opt pentru rapel.

Chiar daca unora nu le place, se doreste a se folosi casca de protectie. In timpul catarari, pot cadea bucati de stanca sau diferite materiale de la alti participanti la catarare care se afla mai sus, sau ne protejaza in timpul caderii din traseu. Sportivi folosesc doua tipuri de casti: cele din spuma, deoarece sunt usoare dar care se deteriaoreaza foarte repede; si cele din diterite tipuri de plastic, fiind ceva mai grele dar care nu se deterioreaza usor. Indiferet care casca o vom alege,  aceasta ne poate SALVA VIATA.

<>  Chiar daca intr-o sala de sport unde este amenajat un panou pe care se afla anumite prize artificiale, pentru escalada artificiala pe pereti artificiali sau escalada din sala de sport avem nevoie de o parte din acelasi echipament ca cel folosit in bouldering sau escalada sportiva.

<>  Escalada traditionala sau escalada in pereti inalti (catararea tehnica), presupune achizitonarea si utilizarea unor echipamente in plus fata de cele utilizate in bouldering si escalada sportiva.

Scaritele, sunt facute din bucati de coarda, care la diferite distante au atasate bare din aluminiu care unesc coarda sub forma unor trepte, pentru a se sprijini piciorul sportivului; sau sunt confectionate din chinga foarte rezistenta cu aceiasi forma si utilizare a treptelor.

Nuci, carlige pitoane, dispozitive cu arcuri sau cleme aceaste se utilizeaza de catre sportivi pentru a fi agatate de stanca, introduse cu forta in crapaturi si fisuri pana se blocheaza, unele dintre aceste ramanand definiv blocate. Cu cat natura si inaltimea se schimba, echipamentul devine mai complex.

<>  Escalada pe pereti sau cascade de gheata presupune utilizarea pioletilor tehnici pentru gheata, care sunt scurti, usori si au forme ergonomice, pentru a fi mai usor de manevrat. Acestia sunt fabricati din materiale precum fibra de carbon sau duraluminiu, mai ales coada pioletului, pe coada pioletului existand un maner/manson din cauciuc pentru o mai buna tinere in mana. Pioletul are doi capeti: unul din capete avand un varf cu zimti; iar la celalant capat este aplatizata ca la ciocan, ori asemanator unui cui sau spin, toate acestea fiind facute dintr-un metal foarte rezistent, deoarece se foloseste la strapungerea ghetii si la pozitionarea sau sustinerea pioletului in crapaturi si fisuri.

Bocancii sau ghetele care sunt folosite de catre cataratori sunt de trei feluri: din materiale sintetice sau piele, fiind confortabile si bune izolatoare termic; mixte, din material sintetic sau piele si plastic moale, acestea fiind destul de confortabile si foarte bune izolatoare termic; cele exclusiv din plastic, confort termic foarte ridicat, dar nu sunt confortabile. Toate aceste trei feluri de bocanci sau ghete, sunt atent testate in conditi extreme si trasee dificile.

Dar pentru a escalada un perete sau cascada de gheata, pe langa pioleti, avem nevoie de coltari sau crampoane pentru gheata. Acestea sunt fixate pe talpa bocancului sau ghetelor, cu ajutorul legaturilor din metal si plastic sau cu legaturi din curele, unii coltari avand un sistem de prindere foarte rapid la bocanc sau gheta. Pe margine cadrului din care sunt facuti coltarii, sunt 8 pana la 12 coltii sau puncte, asezati doi in fata si spate, iar restul pe laterale. Cu coltii din fata sau spate, se infinge in gheta sau zapada inghetata pentru a executa sustinerea sau inaintarea, intr-un perete sau pe un traseu.

Desi unii cataratori se bazeaza doar pe o coarda in escalada spotiva sau traditionala, in esclada pe gheata se foloseste sistemul corzilor duble, deoarece intervalul de timp al opririlor in cazul caderilor este mai mic, fiind utilizate corzile mai subtiri si care sa fie impermeabile.

Daca la escalada sportiva sau cea traditionala, avem nevoie de pitoane si carlige pentru a fi introduse in fisuri si crapaturi, de data acesta vom folosi suruburi pentru gheata, asigurand puncte de sustinere cataratorului la patrunderea surubului in gheata.

In escalada pe gheata, cataratorul va folosi un ham reglabil, mai ales pentru picioare, deoarece se va lua peste haine.

<> Hainele pentru aceste sporturi au evolut din ce in ce mai mult, materialele si forma hainelor fiind foarte atent studiate, rezultand imbracamintea izolant termic, care o folosim pe corp, respectiv lenjeria si alte haine. Desi unii ar crede ca lenjeria trebuie sa fie din bumbac, sa ajuns la concluzia ca cea ideala, este din polister, deoarece nu retine umezeala corpului la miscare. Peste lenjerie, putem imbraca alte haine: bluze, pantaloni si jachete din materiale sintetice sau lana naturala, fiind atenti si avand gija sa putem a ne da jos aceste haine, daca conditiile de temperatura se schimba, de aceea unii sportivi folosesc sistemul straturilor de haine.

<> Peste aceste haine, se pot imbraca echipamente speciale cu pelicule protectoare:

Parazapezi sau jambiere, care au rolul de a nu permite apei si zapezii sa patrunda spre imbracamintea termica sau la ghetele sau bocancii din materiale sintetice sau piele, ori cei de tip mixt;

Pantaloni si jachete, acestea avand o caracteristica importanta a materialului protector, sa lase corpul si pielea sa respire dar care nu permite apei sa treaca spre interior;

Manusile, care in primul rand trebuie sa fie impermeabile, bune izolante termic si sa avem usurinta in a le utiliza.

<>  Am ajuns la alpinism sau escalada alpina, topul escaladelor. Marea majoritate a echipamentelor pe care le-am enumerat pana acum, vor fi uilizate mai mult sau mai putin, in functie de trasee, rute, grad de dificultate si inaltime.

Vom avea nevoie de imbracaminte izolata termic, echipamente speciale cu pelicula protectoare, ham reglabil, manusi, piolet sau pioleti tehnici, casca de protectie, corzii simple sau duble, pitoane si suruburi pentru gheata, bocanci sau ghete, carabine simple sau cu blocare, sisteme de coborare…

– Toate acestea sau o parte, trebuiesc transportate in si cu rucsacul, acesta fiind facut din diferite materiale si avand forme diferite. Cele mai impotante aspecte al rucsacului sunt cele ale greutati si al ajustari cat mai confortabile pe alpinism, permitand-ui acestuia confort si o miscare lejera, alpinistul si rucsaul parand lipiti unul de celalant.

Ochelari de proectie sunt foarte importanti, deoarece la inaltimi foarte marii, soarele poate provoca arsuri ale retinei ochilui, ducand la orbire.

Peste manusile obisnuite se vor lua supramanusile, pentru a preveni degeraturile de la temperaturile foarte scazute.

Pe traseele de alpinism se va folosi pioletul de tura, care este mai lung decat pioletul tehnic de gheata, are maxim 40 cm, pioletul de tura avand lungimea intre 70-80 cm. Materialele din care este facut pioletul de tura sunt aceleasi ca la pioletul tehnic pentru gheata, la fel de usor si ergonomic, existand doua diferente: dupa cum am spus la lungimea sa, dar si la cele doua capete. Ramana acel varf zimtat la un capat, dar la celalant capat existand un element de forma unei lopatele, pentru a putea sapa trepte in gheata cat mai usor.

Lanterna frontala se monteaza pe casca de protectie sau se pune pe cap, fiind utilizata pe timpul noptii.

Pentru a proteja fata de frig si vant, se foloseste cagula, care are rolul de a ne proteja termic, avand orifici in dreptul nasului si a guri, pentru o mai usoara respiratie.

<>  Echipamentele se schimba zi de zi, apar noi materiale pentru fabricarea acestor echipamente, se mai descopera un nou tip de echipament… de aceea poate si sunt sigur ca nu am scris sau dat detalii despre toate cele de trebuinta la munte, in privinta echipamentului.

Unele informati sunt preluate din brosura

„ESCALADA – SPORTURI EXTREME”

de PETE TAKEDA,

pusa la dispozitia cititorilor din

ROMANIA

de

NATIONAL GEOGRAPHIC

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 08/04/2012, in Cu si despre munte and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu