ARTICOL. CEL MAI INALT VARF / INALTIME NATURALA AL FIECARUI STAT DE PE CONTINENTUL EUROPEAN – PRIMA PARTE


Am decis sa scriu un articol despre care este cel mai inalt varf / inaltime naturala al fiecarui stat de pe continentul European, state ce sunt parte a Europei din punct de vedere politic si cultural, dar si cele care din punct de vedere geografic nu sunt in totalitate parte a Europei. Exista tarii si regiuni autonome sau separatiste, care sunt partial recunoscute de catre marea majoritate a statelor Europene. 

id-4280000002327-preview_big

EUROPA

Exista situatii de dispute teritoriale sau de pozitionare a granitei, de aceea unele informatii pot fi eronate. Tari cum ar fi Turcia, Kazahstan, Spania, Portugalia, Danemarca etc. au o parte din teritoriul lor si cel mai inalt varf / inaltime naturala in afara continentului European. Exista varfuri care sunt siuate pe granita a doua tari si este cel mai inalt varf / inaltime naturala al fiecarui stat. Pentru localizarea acestor varfuri / inaltimi naturale accesati link-ul cu coordonatele GPS si pentru vizualizarea locatiei accesati GOOGLE MAPS din link-ul coordonatei GPS.

Nu toate acestea, sa-i spunem varfuri in sensul geografic, sunt varfuri montane sau dealuri, altele sunt simple elevatii care nu pot fi descrise geografic. Exista persoane care au fost pe toate aceste varfuri / inaltimi naturale, unii in decursul unor ani si altii in doar 3 luni.

Descrierea acestor varfuri / inaltimi naturale incepe de la

CEL MAI INALT pana la CEL MAI „PUTIN” INALT

VARFUL ELBRUS cu inaltimea de 5642m si o proeminenta de 4741m, este cel mai mare varf / inaltime naturala din Rusia, muntii Caucaz si din Europa, fiind situat in nordul muntilor Caucaz, in zona Kabardino-Balkaria si Karachay-Cherkessia din Rusia si aproape de granita cu Georgia, coordonate GPS: 43 ° 21’18 „N 42 ° 26’21″E. Elbrus are doua varfuri, ambele sunt cupole vulcanice latent-inactive: varful de vest este putin mai inalt – 5642m si  varful de est – 5621m. Sunt parei diferite cu privire la modul in care muntii Caucaz sunt distribuiti intre Europa si Asia, parerile cele mai importante au definit granita continentala a bazinului Caucazian si plasarea varfului Elbrus in Europa.

SONY DSC

ELBRUS

VARFUL SHKHARA cu inaltimea de 5193m si o proeminenta de 1357m, este cel mai mare varf / inaltime naturala din Georgia, fiind situat in regiunea Svaneti, de-a lungul frontierei ruse, la 88 de km nord de orasul Kutaisi, al doilea mare oras din Georgia, coordonate GPS: 43 ° 00’02 „N 43 ° 06’44″EVarful se afla in partea centrala a lantului muntos Caucazian, la sud-est de varful Elbrus. Este un varf mare si abrupt, prezinta provocari serioase pentru alpinisti mai ales pe fata dinspre nord, unde se afla mai multe trasee clasice dificile.

2. SHKHARA

SHKHARA

VARFUL ARARAT cu inaltimea de 5137m si o proeminenta de 3611m, este cel mai mare varf / inaltime naturala din Armenia, este un con vulcanic acoperite de zapada, compus din doua mari conuri vulcanice: Marele Ararat de 5137m si Micul Ararat de 3896 m, coordonate GPS: 39 ° 42.113’N 44 ° 17.899’E. Datorita inaltimii, face o diferenta de referinta in podisul armean si a devenit principalul simbolul national al Armeniei, considerat de catre armeni un „munte sfânt”.

3. ARARAT

ARARAT

 

Doar ca, dupa parerea altora, VARFUL MOUNT ARAGATS cu inaltimea de 4090m si o proeminenta de 2143m, este considerat cel mai mare varf / inaltime naturala din Armenia actuala, fiind situat la 40km nord-vest de capital Erevan, coordonate GPS: 40 ° 32’00 „N 44 ° 12’00″E. Varful Aragats este un vulcan mare, cu numeroase orificii si conuri adventive.

3.1 ARAGATS

ARAGATS

VARFUL MONT BLANC cu inaltimea de 4810m si o proeminenta de 4696m, este cel mai mare varf / inaltime naturala din Franta, Alpi si cel mai inalt varf din Europa, in afara de Caucaz, fiind situat intre regiunileHaute-Savoie din Franta si Aosta Valley din Italia, coordonate GPS: 45 ° 50’01 „N 006 ° 51’54” EVarful Mont Blanc este foarte cautat pentru ascensiune, traseele pornind din ele doua mari orase  care se afla la poalele lui, Saint-Gervais-les-Bains si Chamonix, acesta din urma a fost locatia primei Olimpiade de iarna si este cunoscuta drept Capitala alpinismului European. Intre 1957-1965, s-au construit 11,6 km din faimosul Tunel Mont Blanc, care uneste pe Franta cu Italia si este una dintre cele mai importante rute de transport trans-alpine.

4-5. MONT BLANC

MONT BLANC

VARFUL MONTE BIANCO cu inaltimea de 4810m si o proeminenta de 4696m, este cel mai inalt varf / inaltime naturala din Italia, Alpi si cel mai inalt varf din Europa, in afara de Caucaz, fiind situat intre regiunile Aosta Valley din Italia si Haute-Savoie din Franta, coordonate GPS: 45 ° 50’01 „N 006 ° 51’54” ECel mai important oras care se afla la poalele lui este Courmayeur.

4-5. MONT BLANC

MONTE BIANCO

 

Doar ca, VARFUL MONTE BIANCO di COURMAYEUR cu inaltimea de 4765m si o proeminenta de 18m, este considerat cel mai inalt varf / inaltime naturala din Italia, deoarece pe hartile oficiale franceze si italiene nu sa cazut de acord cu privire la cursul frontierei internationale, coordonate GPS: 45 ° 49 ’44 „N 6 ° 52 ’10” EHarta de la Istituto Geografico Militare din Italia arata ca Mont Blanc di Courmayeur este marcat ca se afla in intregime in Italia,  harta de la Institutul Geografic National din Franta este marcat ca se afla la granita dintre Franta si Italia. Un acord de demarcare, semnat la 7 martie 1861, defineste granita locala intre Franta si Italia, iar in prezent acest act si hartile anexate sunt valabile atat de guvernul francez si italian. Varful Mont Blanc di Courmayeur se afla pe creasta de sud-est a masivului Mont Blanc, fiind al doilea cel mai inalt varf din Alpi, iar pe varf se poate ajunge prin creasta Bosses si prin cele doua creste mult mai dificile si care necesita de abordare alpina, Peuterey si Brouillard.

5. MONTE BIANCO de COURMAYEUR

MONTE BIANCO di COURMAYEUR

VARFUL DUFOURSPITZE cu inaltimea de 4634m si o proeminenta 2165m, este cel mai inalt varf / inaltime naturala din Elvetia si Alpii Pennini, fiind situat in masivul Monte Rosa, coordonate GPS: 45 ° 56’12.6 „N7 ° 52’01.4″ E. Se afla langa orasul Zermatt, in apropierea granitei cu Italia, fiind intrecut in inaltime numai de varful Mont Blanc, in Alpi. Urcarea pe varful Dufourspitze nu este considerate dificila, dar necesita folosirea unui piolet, corzi, coltari pt. gheata, haine calduroase si rezistente la vant, fiind recomandat a nu se incepe ascensiunea in conditii meteorologice neprielnice. In perioada de vara un numar mare de alpinisti ajung prin intermediul traseului normal la cabana Monte Rosa, situata in partea de vest a muntelui, sau la cabana statie de cercetare Margherita, pentru a urca pe varf. Cel mai dificil traseu este din partea italiana, prin peretele cu gheata si granit Macugnaga, cel mai mare din Europa – aproximativ 2500m. Multi alti turisti, excursionisti si alpinisti ajung pe partea de vest a muntelui la Gornergrat, pentru a vedea panorama care se extinde peste gigantii Alpilor, de la varful Monte Rosa la faimoasa piramida a varfului Matterhorn.

6. DUFOURSPITZE

DUFOURSPITZE

VARFUL BAZARDÜZÜ cu inaltimea de 4466m si o proeminenta de 2454m, este cel mai inalt varf / inaltime naturala din Azerbaidjan, fiind situat in Caucazul Mare, aflat la frontiera dintre Rusia si Azerbaidjan, coordonate GPS: 41 ° 13’28 „N 47 ° 51’30” E.

6. BAZARDÜZÜ

BAZARDÜZÜ

VARFUL GROßGLOCKNER cu inaltimea de 3798m si o proeminenta de 2423m,este cel mai inalt varf / inaltime naturala din Austria, fiind situat in marele grup Glockner, pe creasta principala a Alpilor de Est, si astfel este cel mai inalt munte din Alpii de est, coordonate GPS: 47 ° 04’29.52 „N12 ° 41’42.9” E. Varful principal are o forma piramidala, fiind compusde fapt din doua varfuri despartite printr-o sa: varful Großglockner si Kleinglockner de 3770 m.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

GROßGLOCKNER

VARFUL MULHACÉN cu inaltimea de 3478m si o proeminenta de 3285m, este cel mai inalt varf / inaltime naturala din Spania continental europeana si Peninsula Iberica, fiind situat in masivul Sierra Nevada in Cordillera Penibética, coordonate GPS: 37 ° 03’12 „N 3 ° 18’41” W. Mulhacén este cel mai inalt varf din Europa, in afara muntiilor Caucaz si Alpi. Urcatul dinspre sud nu prezinta nici o provocare tehnica, așa cum este cazul prin creasta lunga de la vest. Mai scurta, tehnica si oarecum abrupt, este prin coama nord-estica, iar prin fata nordica a muntelui ste mult mai abrupta, avand multe rute care implica alpinism moderat, pe zapada si gheata. Mulhacén poate fi urcat intr-o singura zi, dar este recomanda bil a petrece o noapte la refugiile de pe munte.

8. MULHACÉN

MULHACÉN

Doar ca, VARFUL PICO DEL TEIDE cu inaltimea de 3718m, este cel mai inalt varf / inaltime naturala din Spania necontinentala europeana, situat in parcul national Teide, din insulele Canare in Tenerife, coordonate GPS: 28 ° 16’23 „N 16 ° 38’22” W. Este cel mai inalt punct deasupra nivelului marii din insulele aflate in Oceanul Atlantic, fiind la o distanta de 7500m de la baza sa de pe fundul oceanului si pana pe varf, este al trei-lea cel mai mare vulcan de pe o insulă oceanica vulcanica din lume, fiind semi-activ, dupa varfurile vulcanice Mauna Kea siMauna Loa din Hawaii.

x-default

PICO DEL TEIDE

VARFUL ZUGSPITZE cu inaltimea de 2962m si o proeminenta de 1746 m, este cel mai inalt varf / inaltime naturala din Germania, fiind situat in muntii Wetterstein, la sud de orasul Garmisch-Partenkirchen, iar granita dintre Germania si Austria trece peste varful sau de vest, coordonate GPS: 47 ° 25’16 „N 10 ° 59’07” E.

9. ZUGSPITZE

ZUGSPITZE

 

 

About CODmunte - "Japan"

Pasionat de natură, munte şi fotografie. Incerc sa ma fac util si cu placut, prin ceea ce am vazut sau auzit.

Posted on 13/02/2016, in Altfel de POZE, FILMULETE, JURNALE si ARTICOLE and tagged , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Lasă un comentariu